Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

Καστανο ρυζι με μπαχαρικα και καροτο

Υλικα
1 ποτηρι καστανο ρυζι uncle ben's
3 μεγαλα καροτα τριμμενα στο χοντρο τριφτη
1/2 μικρο κρεμμυδι ψιλοκομμενο
4-5 κουτ.σουπας ελαιολαδο
1 κουτ.σουπας μαργαρινη
1/3 κουτ.γλυκου κυμινο
1/3 κουτ.γλυκου τζιντζερ σκονη
1/3 κουτ.γλυκου κουρκουμα
1/3 κουτ.γλυκου σκορδο σκονη
1 κουτ.γλυκου ριγανη
φρεσκοτριμμενο μαυρο πιπερι
αλατι

Εκτελεση
Σε μια κατσαρολα με αφθονο αλατισμενο νερο βραζουμε το ρυζι για 10 λεπτα,το σουρωνουμε και το ξαναβαζουμε στην κατσαρολα εκτος φωτιας.


Οπως ειναι ζεστο ριχνουμε μεσα τη μαργαρινη και τα μπαχαρικα και ανακατεουμε καλα.

Σε ενα αντικολλητικο τηγανι βαζουμε το ελαιολαδο να ζεσταθει,προσθετουμε το κρεμμυδι και το καροτο,λιγο αλατι και σε μετρια φωτια τσιγαριζουμε για 15 λεπτα,ανακατευοντας συχνα να μαραθουν καλα.

Ριχνουμε τα καροτα μεσα στο ρυζι,ανακατεουμε καλα και το ρυζι μας ειναι ετοιμο.



Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Χοιρινα μπριζολακια με σαλτσα μουσταρδας και θυμαρι

Υλικα
4 χοιρινες μπριζολες σπαλα,λεπτες
2 κουτ.σουπας ελαιολαδο
1/2 ποτηρι του κρασιου λευκο κρασι
2 κουτ.σουπας μουσταρδα
1 κουτ.σουπας μαργαρινη ή βουτυρο
αλατι
πιπερι
θυμαρι ξερο
λιγο σκορδο σκονη

Εκτελεση
Αφαιρουμε το κοκαλο απο το κρεας καθως και το περιττο λιπος,το πλενουμε και το στεγνωνουμε με χαρτι κουζινας.Το αλατιζουμε καλα.


Βαζουμε ενα αντικολλητικο τηγανι σε δυνατη φωτια να καψει καλα,ριχνουμε το ελαιολαδο,βαζουμε πανω τις μπριζολες και χαμηλωνουμε σε μετρια φωτια.


Ψηνουμε 5-6 λεπτα απο την καθε πλευρα να ροδισει το κρεας.Βγαζουμε τις μπριζολες σε ενα πιατο αλλα αφηνουμε το τηγανι οπως ειναι πανω στη φωτια.


Βαζουμε ολα τα υλικα της σαλτσας στο τηγανι αρχιζοντας απο το κρασι,ανακατεουμε ελαφρα για 1-2 λεπτα να δεσει η σαλτσα και ειναι ετοιμη να την περιχυσουμε πανω απο τις μπριζολες.




Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013

Ζυμαρικα ολικης αλεσης με μυζηθρα,ντοματα και ελιες

Υλικα
3 κουπες βρασμενα ζυμαρικα ολικης αλεσης
2 μεγαλες ντοματες σε κυβακια
20 ελιες καλαμων καθαρισμενες και κομμενες
300 γρ. μυζηθρα γλυκια,μαλακη
4-5 κουτ.σουπας ελαιολαδο
αλατι
πιπερι
λιγο σκορδο σκονη
λιγη ριγανη ξερη
λιγο βασιλικο ξερο

Εκτελεση
Βραζουμε τα ζυμαρικα συμφωνα με τις οδηγιες του πακετου σε αλατισμενο νερο.Τα στραγγιζουμε και τα αφηνουμε να κρυωσουν.
Σε ενα μπωλ βαζουμε τη μυζηθρα και την παταμε καλα με ενα πιρουνι να γινει κρεμα.Ριχνουμε μεσα και τα υπολοιπα υλικα καθως και τα ζυμαρικα μας και ανακατεουμε καλα.
Το πιατο τρωγεται ειτε χλιαρο ως κυριως ειτε κρυο απο το ψυγειο ως σαλατα.



Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

Πικαντικες πανσετες στο φουρνο

Υλικα
8 χοιρινες πανσετες
4 κουτ.σουπας σαλτσα sweet chilli
4 κουτ.σουπας κετσαπ
4 κουτ.σουπας σογια σως
1/2 κουτ.γλυκου σκορδο σκονη
1/2 κουτ.γλυκου κυμινο
1/2 κουτ.γλυκου κολιανδρο σκονη
ριγανη
φρεσκοτριμμενο πιπερι
αλατι
6-7 κουτ.σουπας ελαιολαδο
1/2 ποτηρι νερο

Εκτελεση
Πλενουμε τις πανσετες και τις βαζουμε σε ενα ταψι.


Ριχνουμε ολα τα υπολοιπα υλικα και ανακατεουμε καλα με τα χερια μας.Ριχνουμε προσεκτικα σε μια ακρη και το νερο προσεχοντας να μην ξεπλυθει το κρεας.


Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 200 βαθμους στις αντιστασεις,στη μεσαια θεση του φουρνου για 1 ωρα και 10 λεπτα γυριζοντας τις πανσετες απο την αλλη μερια στα 40 λεπτα.




Μπορουμε να χρησιμοποιησουμε ολα τα υλικα αυτης της συνταγης (εκτος απο το νερο) για να μαριναρουμε το κρεας απο το προηγουμενο βραδυ,να μαριναρουμε χοιρινα σουβλακια ή χοιρινες μπριζολες λαιμου.

Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013

Κοτοπιτα με μανιταρια και φιλαδελφια σε ζυμη κουρου

Υλικα
για τη ζυμη
1 πακετο αλευρι που φουσκωνει μονο του (500γρ.)
1 βιταμ soft
1 κεσεδακι γιαουρτι πληρες στραγγιστο
2 κουτ.γλυκου αλατι
για τη γεμιση
2 μπουτια κοτοπουλο βρασμενα
200γρ. τυρι κρεμα φιλαδελφια
1 μικρο κουτακι μανιταρια στραγγισμενα
1/2 κουπα κεφαλοτυρι τριμμενο
1 μικρο κρεμμυδι ψιλοκομμενο
3 κουτ.σουπας μουσταρδα
ελαιολαδο
αλατι
πιπερι
μαργαρινη για το ταψι
αυγο για το αλειμμα

Εκτελεση
Σε μια λεκανη βαζουμε ολα τα υλικα της ζυμης και ζυμωνουμε καλα μεχρι να γινει μια λεια ζυμη.


Σκεπαζουμε με μεμβρανη τη ζυμη και την αφηνουμε στο ψυγειο οσο φτιαχνουμε τη γεμιση.
Αν εχουμε τη γεμιση ετοιμη δε χρειαζεται να βαλουμε τη ζυμη στο ψυγειο.
Βραζουμε το κοτοπουλο σε αλατισμενο νερο για 40 λεπτα σε μετρια φωτια.Μολις κρυωσει το ξεψαχνιζουμε.
Σε ενα κατσαρολακι τσιγαριζουμε με λιγο ελαιολαδο για 3-4 λεπτα το κρεμμυδι.
Κατεβαζουμε απο τη φωτια και ριχνουμε μεσα το κοτοπουλο,το φιλαδελφια,τη μουσταρδα,το κεφλαοτυρι,αλατι και πιπερι και ανακατεουμε καλα.



Αλειφουμε ενα ταψακι με μεργαρινη.Παιρνουμε τα 2/3 της ζυμης,τα ανοιγουμε με τον πλαστη και καλυπτουμε τον πατο και τα πλαινα του ταψιου μεχρι τη μεση.


Στρωνουμε μεσα τη γεμιση,ανοιγουμε το υπολοιπο ζυμαρι με τον πλαστη σε μεγεθος ισα να καλυπτεται το ταψι και τσιμπαμε τα πλαινα να κλεισει το κατω με το πανω ζυμαρι.
Χαρασουμε με ενα μαχαιρι σε κομματια και αλειφουμε απο πανω με αυγο χτυπημενο.




Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους στις αντιστασεις,στην κατω θεση του φουρνου για 30 λεπτα.





Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

Κοτοπιτα με λαχανικα σε ετοιμη σφολιατα

Υλικα
1 πακετο φυλλο σφολιατας
2 μπουτια κοτοπουλο βρασμενα
200γρ. τυρι κρεμα φιλαδελφια
1 μεγαλο πρασο ψιλοκομμενο
1 πιπερια φλωρινης ψιλοκομμενη
2 καροτα τριμμενα στον χοντρο τριφτη
1/2 κουπα κεφαλοτυρι τριμμενο
ελαιολαδο
αλατι
μαργαρινη για το ταψι
αυγο για το αλειμμα

Εκτελεση
Αφηνουμε ολο το βραδυ την σφολιατα στο ψυγειο να ξεπαγωσει ή παιρνουμε φρεσκια σφολιατα απο τα ψυγεια των σουπερ μαρκετ.
Βραζουμε το κοτοπουλο σε αλατισμενο νερο,σε μετρια φωτια για 40 λεπτα.Μολις κρυωσει το ξεψαχνιζουμε.
Σε ενα κατσαρολακι βαζουμε ελαιολαδο να καλυφθει ο πατος και τσιγαριζουμε σε μετρια φωτια για 15 λεπτα τα λαχανικα ανακατευοντας συχνα,να μαραθουν και να καραμελωσουν ελαφρα.
Κατεβαζουμε τα λαχανικα απο τη φωτια και προσθετουμε το κοτοπουλο και το τυρι φιλαδελφια,λιγο αλατι και το κεφαλοτυρι,ανακατεουμε καλα.
Αλειφουμε ενα αντικολλητικο ταψι με μαργαρινη,στρωνουμε το ενα φυλλο της σφολιατας να καλυπτονται και λιγο τα πλαινα τοιχωματα.
Στρωνουμε μεσα τη γεμιση.Βαζουμε απο πανω το αλλο φυλλο της σφολιατας,κλεινουμε καλα στα πλαγια τσιμπωντας την πανω με την κατω σφολιατα.Αλειφουμε απο πανω με λιγο αυγο χτυπημενο,χαραζουμε σε κομματια και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο,στην κατω θεση του φουρνου,στις αντιστασεις στους 180 βαθμους για 40 λεπτα.





Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013

Τσουρεκι με σταγονες σοκολατας και φουντουκια

Υλικα
για το ζυμαρι
3 1/2 κουπες αλευρι (ή και λιγακι παραπανω)
2 κουτ.σουπας μαγια ξερη
1/2 κουπα ζαχαρη
1 κοφτο κουτ.γλυκου αλατι
1 κουπα γαλα χλιαρο
1 αυγο ολοκληρο + 1 κροκο
2 κουτ.σουπας βουτυρο λιωμενο
για τη γεμιση
1/2 κουπα ζαχαρη
1 κουτ.σουπας κανελα
1 κουπα σταγονες σοκολατας 
1/2 κουπα φουντουκια χοντροκομμενα
1/3 κουπας βουτυρο μαλακο
για το αλοιμα
1 ασπραδι αυγου
1 κουτ.γλυκου ζαχαρη

Εκτελεση
Σε ενα μπωλ ανακατευουμε τα στερεα υλικα το αλευρι,τη μαγια,τη ζαχαρη και το αλατι.
Κανουμε μια τρυπα στη μεση και ριχνουμε τα υγρα υλικα το γαλα,το βουτυρο και τα αυγα και ζυμωνουμε να γινει μια λεια ομοιομορφη ζυμη.Σκεπαζουμε και αφηνουμε να ξεκουραστει για 5 λεπτα.
 

Σε ενα μπωλ ανακατεουμε τα φουντουκια,τις σταγονες σοκολατας,την κανελα και τη ζαχαρη.
 
Χωριζουμε τη ζυμη σε 3 ισα μερη.Ανοιγουμε με πλαστη το ενα μερος σε φυλλο 30 εκατοστων και το τοποθετουμε σε βουτυρωμενο ταψι.
Αλοιφουμε με το μισο μαλακο βουτυρο και βαζουμε το μισο μειγμα γεμισης.
 
Ανοιγουμε το δευτερο μερος της ζυμης,το βαζουμε στο ταψι,το αλοιφουμε με το αλλο μισο βουτυρο και ριχνουμε το αλλο μισο μειγμα γεμισης.
Ανοιγουμε και το τριτο μερος ζυμης και το βαζουμε στο ταψι.Το αλοιφουμε απο πανω με λιγο βουτυρο.
Αφηνοντας εναν κυκλο διαμετρου 5 εκατοστων στο κεντρο του ταψιου κοβουμε με ενα κοφτερο μαχαιρι σε 16 κομματια.
Στριβουμε το καθε κομματι 3 φορες με τα χερια μας σαν σπιραλ.
 



Σκεπαζουμε με πλαστικη μεμβρανη και το αφηνουμε να φουσκωσει για 30-40 λεπτα ή μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο.
Αλοιφουμε με το ασπραδι αυγου χτυπημενο με ενα κουτ.γλυκου ζαχαρη.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο,στους 180 βαθμους,στις αντιστασεις,στην κατω θεση του φουρνου για 25-30 λεπτα μεχρι να ροδισει η επιφανεια.







 
Η συνταγη ειναι βασισμενη σε συνταγη της Βεφας Αλεξιαδου απο το βιβλιο "Γιορτινο τραπεζι".
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...