Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

Τυροπιτακια τεμπελικα χωρις φυλλο

Υλικα
450γρ. φαρινα απ
1 κεσεδακι μικρο πηλινο προβειο γιαουρτι (το οποιο κραταμε για μεζουρα)
1 κεσεδακι ελαιολαδο
1 κεσεδακι φετα τριμμενη με το χερι
1 κεσεδακι γραβιερα πικαντικη (ή καποιο αλλο κιτρινο τυρι τριμμενο)
2 αυγα
λιγο πιπερι
λιγο σουσαμι

Εκτελεση
Σε μια λεκανιτσα βαζουμε το γιαουρτι ολοκληρο με την πετσα και το ελαιολαδο και ανακατεουμε καλα με συρμα.
Προσθετουμε τα αυγα,τα τυρια και το πιπερι και ανακατεουμε καλα.
Τελος προσθετουμε τη φαρινα και φτιαχνουμε μια ζυμη.
Πλαθουμε σε μικρα "κεφτεδακια" τα τοποθετουμε σε 2 ταψια στρωμενα με χαρτι ψησιματος (30 κομματια) και τα ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο,στον αερα,στους 180 βαθμους για 25 λεπτα περιπου.
Αν θελουμε πριν τα ψησουμε τα πασπαλιζουμε με λιγο σουσαμι ή παπαρουνοσπορο.
Τα τυροπιτακια αυτα ειναι πολυ ευκολα,χωρις ανοιγμα φυλλου και γεμισμα γι'αυτο αλλωστε ειναι και...τεμπελικα.







                                                                           Η συνταγη ειναι απο την εκπομπη Σεφ στον αερα.





Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Σπαγγετι με καλαμαρακια

Υλικα 
1 κιλο καλαμαρακια
1 πακετο μακαρονια
500γρ. συμπηκνωμενο χυμο ντοματας
2 κουτ.σουπας κετσαπ
1 κουτ.σουπας sweet chilli sauce
1 κουτ.σουπας ξυδι μπαλσαμικο
4 φρεσκα κρεμμυδακια ψιλοκομμενα
λιγη κανελα
λιγο μπαχαρι
ριγανη
φρεσκοτριμμενο μαυρο πιπερι
αλατι
ελαιολαδο
1 χουφτα ψιλοκομμενο μαιντανο

 Εκτελεση
Παιρνουμε τα καλαμαρακια,τα πλενουμε και τα καθαριζουμε ως εξης.Τραβαμε το κεφαλι και τα ποδια να βγουν,με ενα ψαλιδι κοβουμε και κραταμε τα ποδια και πεταμε το κεφακι,τα ματια και το μελανι.
Πιανουμε τη σακουλα,βρισκουμε την ακρη απο το κοκκαλο,ειναι ενα μακρυ σαν ναυλον και το τραβαμε να βγει.Με το ψαλιδι κοβουμε τα καλαμαρια σε μεγαλες μπουκιες.(θα μαζεψουν πολυ κατα το μαγειρεμα)
Σε μια κατσαρολα βαζουμε ελαιολαδο να καλυφθει ο πατος και μολις ζεσταθει ριχνουμε τα φρεσκα κρεμμυδακια.Τα τσιγαριζουμε 2 λεπτα σε δυνατη φωτια,ριχνουμε τα καλαμαρια και τα τσιγαριζουμε και αυτα για 2 λεπτα.
Προσθετουμε το μπαλσαμικο,την γλυκοκαυτερη σως,την κετσαπ,κανελα,μπαχαρι,ριγανη,αλατι,πιπερι τα ανακατευουμε καλα,χαμηλωνουμε σε μετρια φωτια,προσθετουμε το χυμο ντοματας και βραζουμε για 15 λεπτα μεχρι να δεσει η σαλτσα.
Βραζουμε τα μακαρονια συμφωνα με τις οδηγιες του πακετου,τα στραγγιζουμε και τα ριχνουμε μεσα στη σαλτσα με τα καλαμαρακια.Κατεβαζουμε απο τη φωτια,προσθετουμε τον μαιντανο,ανακατευουμε καλα και σερβιρουμε.





Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Διαδυκτιακα Βραβεια,μερος δευτερο!

Ειμαι πολυ χαρουμενη,σημερα παρελαβα το δευτερο διαδυκτιακο βραβειακι μου και φουσκωνω απο περιφανεια!

Οριστε και το βραβειο!



Η απονομη εγινε απο τη Selcouth και το blog Μοοn Faces. Nα την ευχαριστησω πολυ πολυ πολυ που με σκεφτηκε και με τιμησε.
Ας απαντησω κι εγω στις 4 ερωτησεις που συνοδευουν αυτο το βραβειο.

Γιατι εφτιαξα το blog;
Ενα χρονο πριν θελοντας να προωθησει τη δουλεια της μια φιλη εφτιαξε το δικο της blog.Το ιδιο βραδυ "ζηλεψαμε" εγω και μια φιλη ακομα και φτιαξαμε και τα δικα μας.Η μαγειρικη ειναι κατι που μου αρεσει ιδιεταιρως και μου αρεσει παρα πολυ να μοιραζομαι τις γευσεις που μπαινουν στο σπιτι μας!

Ποια blogs επισκεπτομαι συνηθως;
Ειναι πολλα αλλα κυριως μαγειρικα blogs της Ελλαδας και του εξωτερικου,παιρνω ιδεες,ανοιγω τους μαγειρικους μου οριζοντες και ταξιδευω σε νεες γευσεις και αρωματα.Απολαμβανω επισης πολυ τα blogs με θεμα τη διακοσμηση και τις κατασκευες.

Ποια ειναι τα αγαπημενα μου θεματα;
Νομιζω οτι γενικα οι συνταγες που φτιαχνω οτι ειναι ευκολες να φτιαχτουν χωρις ειδικες τεχνικες και πολυ περιεργα "διαστημικα" υλικα οποτε θα ελεγα οτι αγαπημενο μου θεμα ειναι οι καθημερινες,νοστιμες συνταγες που προσπαθω να τους δωσω μερικες τσαχπινικες πινελιες.

Μια λεξη που χρησιμοποιω παντα στο blog;
Χμμμ επειδη συνηθως δε γραφω ελευθερα κειμενα αλλα μονο οδηγιες παρασκευης των συνταγων δε νομιζω οτι υπαρχει καποια λεξη/φραση που με χαραστηριζει στο γραψιμο.

Να δωσω κι εγω με τη σειρα μου το βραβεια στα παρακατω blogs

Προφανως θα αδυνατισω

pretty party ideas

μαγειρικη και συνταγες

τα ταξιδια μου

εργοθεραπεια στο σπιτι

Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

Χταποδι ξυδατο

Υλικα
για το βρασιμο
1 χταποδι 1 κιλου (κατεψ.)
2 κουπες νερο
1/4 κουπας ξυδι
3 κοκκους μπαχαρι
6-7 κοκκους πιπερι
2 φυλλα δαφνης
λιγο αλατι
για το σερβιρισμα
ξυδι
αλατι
πιπερι
ελαιολαδο
μαιντανο

Εκτελεση
Ξεπαγωνουμε το χταποδι,το πλενουμε,βγαζουμε το δοντι με ενα μαχαιρι ή ψαλιδι,χαραζουμε και ανοιγουμε την κουκουλα και κοβουμε τα πλοκαμια ενα ενα.
Το βαζουμε σε μια κατσαρολα με ολα τα υλικα για το βρασιμο και το βραζουμε σε μετρια φωτια για 1 ωρα να μαλακωσει καλα.
Στραγγιζουμε το χταποδι,το κοβουμε σε μικρα κομματια,το βαζουμε σε ενα μπωλ και ριχνουμε ελαιολαδο,ξυδι,λιγο αλατι,λιγο πιπερι και ψιλοκομμενο μαιντανο.Αν θελουμε αντι για μαιντανο μπορουμε να βαλουμε ριγανη και προαιρετικα αν μας αρεσει μπορουμε να βαλουμε και σκορδο κομμενο σε λεπτα φετακια.



Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Σκορδοψωμο

Υλικα
για το ζυμαρι
250γρ. φαρινα
1 στραγγιστο γιαουρτι
4-5 κουτ.σουπας ελαιολαδο
1 κουτ.γλυκου αλατι
1/2 κουτ.γλυκου σκορδο σκονη
φρεσκοτριμμενο πιπερι
1 κουτ.γλυκου ριγανη

για το πασπαλισμα
αλατι χοντρο
σκορδο σκονη
φρεσκοτριμμενο πιπερι
ριγανη
παπρικα γλυκια

ελαιολαδο για αλειμμα

Εκτελεση
Σε μια λεκανιτσα  βαζουμε ολα τα υλικα για το ζυμαρι και ζυμωνουμε πολυ καλα με τα χερια μας.
Η ζυμη ειναι λιγο τριφτη,οσο την πιεζουμε τοσο ενωνεται.
Φτιαχνουμε μια μπαλα ζυμης,την απλωνουμε προσεκτικα με τα δαχτυλα μας να ανοιξει σε παχος 1 εκατοστου,τη βαζουμε σε καλα λαδωμενο ταψι και την αλειφουμε καλα και απο πανω με ελαιολαδο.
Πασπαλιζουμε απο πανω με χοντρο αλατι,σκορδο σκονη,φρεσκοτριμμενο πιπερι,ριγανη και γλυκια παπρικα και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο,στους 200 βαθμους,στη μεσαια θεση του φουρνου,στις αντιστασεις για 20-25 λεπτα να ροδισει καλα.





Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013

Ντοματορυζο με λαχανικα

Υλικα
1/2 κουπα ρυζι καρολινα
2 μετριες ωριμες ντοματες στο μπλεντερ
2 φρεσκα κρεμμυδακια ψιλοκομμενα
1 μικρο πρασο ψιλοκομμενο
2 μετρια καροτα τριμμενα στο χοντρο τριφτη
1/2 πιπερια φλωρινης κομμενη σε ροδελες
1/3 κουπας ελαιολαδο
3 κουπες νερο
αλατι
πιπερι
ριγανη

Εκτελεση
Βαζουμε το λαδι να ζεσταθει σε μια κατσαρολα,ριχνουμε το πρασο,το καροτο,την πιπερια και το φρεσκο κρεμμυδακι και τα τσιγαριζουμε σε μετρια προς δυνατη φωτια για 10 λεπτα ανακατευοντας συχνα.
Ριχνουμε τη ντοματα και βραζουμε για 10 λεπτα ανακατευοντας που και που.
Προσθετουμε το νερο και μολις βρασει ριχνουμε το ρυζι,αλατι,πιπερι,ριγανη και βραζουμε σε μετρια φωτια για 25-30 λεπτα ανακατευοντας συχνα μεχρι να φουσκωσει καλα και να εξατμιστουν τα περισσοτερα υγρα.





Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

Παστα φλωρα



Υλικα
3 κουπες αλευρι για ολες τις χρησεις
1 κουπα φρεσκο βουτυρο
1/3 κουπας ζαχαρη
1/4 κουπας κονιακ
1 κροκο αυγου
1 κουτ.γλυκου ξυσμα λεμονιου
1 κουτ.γλυκου μπεικιν παουντερ
1/2 κιλο μαρμαλαδα της αρεσκειας σας

Εκτελεση
Χτυπαμε το βουτυρο με τη ζαχαρη να αφρατεψει.Συνεχιζουμε το χτυπημα και ριχνουμε τον κροκο,το ξυσμα λεμονιου και το κονιακ λιγο λιγο.
Σταματαμε το χτυπημα και συνεχιζουμε το ζυμωμα με τα χερια ριχνοντας σιγα σιγα το αλευρι και το μπεικιν κοσκινισμενα.
Στρωνουμε τα 2/3 της ζυμης σε ταψακι ή πυρεξ για ταρτες διαμετρου 25 εκατοστων καλυπτοντας και τα τοιχωματα.
Απλωνουμε πανω στη ζυμη τη μαρμαλαδα και με το υπολοιπο ζυμαρι φτιαχνουμε κορδονακια και στολιζουμε την επιφανεια.
Αν θελουμε μπορουμε να βαλουμε παραπανω απο ενα ειδος μαρμελαδας για να ικανοποιησουμε ολα τα γουστα.





Ψηνουμε στους 175 βαθμους για 30-35 λεπτα να ροδισει ελαφρα η ζυμη.




Η συνταγη ειναι της Βεφας Αλεξιαδου απο το βιβλιο Προσκληση σε Τσαι.

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Αλμυρά κρικάκια καρότου

Υλικα
250γρ. αλευρι για ολες τις χρησεις
1/4 κουπας σπορελαιο
1/4 κουπας ελαιολαδο
1/2 κουπα ρετσινα (ή λευκο κρασι)
2 μετρια καροτα τριμμενα
1 κουτ.γλυκου αλατι
1 κουτ.γλυκου μπεικιν παουντερ

Εκτελεση
Βαζουμε ολα τα υλικα σε μια λεκανιτσα και τα ανακατεουμε καλα με τα χερια μας να γινει μια λεια ζυμη.

Παιρνουμε μικρα κομματια ζυμης,τα πλαθουμε σε κορδονακι και ενωνουμε τις ακρες φτιαχνοντας κρικακια. (βγαινουν περιπου 30 κομματια)
Τα βαζουμε σε ταψι στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι ψησιματος.


Ψηνουμε στους 180 βαθμους στις αντιστασεις για 30 λεπτα.




Αντι για καροτο μπορουμε να βαλουμε λιγες ελιες ψιλοκομμενες ή λιαστη ντοματα λιγοστευοντας το αλατι.
Γινεται πολυ ωραιο σνακ για οποιαδηποτε ωρα,να το εχουμε στην τσαντα μας,στο σχολειο ή για συνοδευτικο στο ποτο και τη μπυρα.

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

Ελιοψωμάκια

Υλικα
500γρ. φαρινα απ
1 κουτ.γλυκου μπεικιν παουντερ
1 κουτ.σουπας δυοσμο ξερο
1 μεγαλο κρεμμυδι τριμμενο (ή λιωμενο στο μπλεντερ)
1 κουπα ψιχα μαυρης ελιας
1/2 κουπα ελαιολαδο
3/4 ποτηριου χλιαρο νερο
ελαιολαδο για το πλασιμο

Εκτελεση
Ανακατεουμε σε μια λεκανιτσα τη φαρινα,το μπεικιν παουντερ,το δυοσμο,το κρεμμυδι και τις ελιες.
Ριχνουμε το λαδι και το νερο και ζυμωνουμε να γινει μια λεια ζυμη.


Πλαθουμε μακροστενα ψωμακια βουτωντας τα χερια μας σε λιγο ελαιολαδο και τα τοποθετουμε σε επισης πολυ καλα λαδωμενο ταψι.



Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο,στις αντιστασεις,στους 180 βαθμους για 50 λεπτα.




Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

Ριζοτο με μανιταρια

Υλικα


300γρ ρυζι αρμπόριο ή καρολινα
400γρ μανιταρια ψιλοκομμενα
1 μεγαλο ξερο κρεμμυδι ψιλοκομμενο
2 φρεσκα κρεμμυδακια ψιλοκομμενα
4 κουτ. σουπας ελαιολαδο
150 γρ βουτυρο
250 ml λευκο κρασι
1,200 γρ ζωμο κοτας
80 γρ παρμεζανα τριμμενη
φρεσκοτριμμενο μαυρο πιπερι

Εκτελεση
Πλενουμε καλα τα μανιταρια,τα αφηνουμε να στραγγιξουν,τα κοβουμε σε φετουλες και τα σωταρουμε σε μεγαλο τηγανι με 2 κουτ.σουπας ελαιολαδο,50γρ. βουτυρο και το ξερο κρεμμυδι.
Οταν τα μανιταρια ειναι ετοιμα τα αφηνουμε σε ενα πιατο στην ακρη.
Στο ιδιο τηγανι προσθετουμε 2 κουτ.σουπας ελαιολαδο,το φρεσκο κρεμμυδακι και το ρυζι και σωταρουμε για 2 λεπτα.


Προσθετουμε το λευκο κρασι και μετα σιγα σιγα με μια κουταλα προσθετουμε το ζωμο κοτας,ανακατευουμε συνεχως με μια ξυλινη κουταλα,θελουμε να απορροφαει καθε φορα το ζωμο πριν ξαναριξουμε.Συνεχιζουμε μεχρι να τελειωσει ο ζωμος και γινει το ρυζι δεμενο,να βγαλει την κολλα του αλλα να μην ειναι λασπωμενο,να κραταει.




10 λεπτα πριν το τελος προσθετουμε και το υπολοιπο βουτυρο,αλατι και φρεσκοτριμμενο πιπερι και τελος τα μανιταρια τα οποια εχουμε ετοιμασει.

Ανακατευουμε καλα και προσθετουμε και την τριμμενη παρμεζανα.Σκεπαζουμε το τηγανι για 2 λεπτα και σερβιρουμε.




                                                                                     Η συνταγη ειναι του Αλεξανδρου Παπανδρεου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...