Pages

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Τραχανας απλος

Υλικα
1 κουπα τραχανας γλυκος ή ξινος
7 κουπες νερο
2 κουτ.σουπας φρεσκο βουτυρο
1 κουτ.γλυκου αλατι
τυρι φετα οσο μας αρεσει

Υλικα
Σε ενα κατσαρολακι βαζουμε το νερο με το αλατι και μολις βραζει ριχνουμε τον τραχανα και βραζουμε για 15 λεπτα σε μετρια προς δυνατη φωτια ανακατευοντας πολυ συχνα για να μη μας κολλησει.
Λιγο πριν κατεβαζουμε απο τη φωτια τον τραγανα ριχνουμε το φρεσκο βουτυρο και ανακατεουμε.
Σερβιρουμε τον τραχανα ζεστο και τον συνοδευουμε με τυρι φετα,ειτε τριμμενη μεσα ειτε στο πλαι και φρυγανισμενο ψωμι για να κανουμε τις βουτες μας ή ακομα και κρουτον μεσα στον τραχανα.




Σπιτικο ice tea (παγωμενο τσαι)

Υλικα
4-6 φακελακια Lipton Summer fruits (ή οποιο τσαι σας αρεσει)
4 κουπες νερο
10-12 κουτ.γλυκου ζαχαρη

Εκτελεση
Βαζουμε σε ενα κατσαρολακι το νερο με τη ζαχαρη και τα φακελακια του τσαγιου και τα βραζουμε ολα μαζι.


Αφηνουμε το τσαι να κρυωσει,αφαιρουμε τα φακελακια και το βαζουμε στο ψυγειο σε ενα γυαλινο μπουκαλι.
Σερβιρουμε σε ποτηρι με πολλα παγακια.Το τσαι ισως μας φαινεται αρκετα γλυκο ομως θα αραιωσει αρκετα με τα παγακια.Φυσικα μπορειτε να το φτιαξετε με λιγοτερη ή και καθολου ζαχαρη.
Αν το φτιαξετε με Lipton Summer Fruits μπορειτε να ριξετε στο ποτηρι μερικες φετουλες φραουλα για εξτρα φρουλενιο,καλοκαιρινο αρωμα ενω αν το φτιαξετε με απλο μαυρο ή πρασινο τσαι ριξτε στο ποτηρι 1 φετα λεμονιου.






Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Γαυρος λεμονατος στο φουρνο

Υλικα
1 κιλο γαυρο
χυμο απο ενα λεμονι
3 σκελιδες σκορδο σε λεπτες φετουλες
μαιντανο ψιλοκομμενο
ριγανη
αλατι
πιπερι
ελαιολαδο


Εκτελεση
Καθαριζουμε απο τα εντοσθια,βγαζουμε τα κεφαλια και πλενουμε καλα τον γαυρο.


Στρωνουμε το γαυρο σε ενα ταψι και ριχνουμε απο πανω αλατι,πιπερι,ριγανη,τον ψιλοκομμενο μαιντανο,το σκορδο σε φετουλες,το χυμο λεμονι και το ελαιολαδο να πανε παντου.


Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο,στους 180 βαθμους στις αντιστασεις,στη μεσαια θεσξ του φουρνου για 20-30 λεπτα αναλογα με το ποσο μεγαλος ειναι ο γαυρος μας.



Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Τυροπιτακια με ζυμη κουρου

Υλικα
για τη ζυμη
500 γρ. αλευρι για ολες τις χρησεις
1 βιταμ σε θερμοκρασια δωματιου
1 κεσεδακι γιαουρτι στραγγιστο πληρες
1 φακελακι μπεικιν παουντερ
2 κουτ.γλυκου αλατι
 για τη γεμιση
250 γρ. τυρι φετα
1 κροκος αυγου
1 αυγο για το αλειμα

Εκτελεση
Βαζουμε σε μια λεκανη το αλευρι,το γιαουρτι,το βιταμ,το αλατι και το μπεικιν παουντερ και ζυμωνουμε καλα μεχρι να γινει μια ομοιομορφη ζυμη που δε κολλαει στα χερια.


Παταμε το τυρι με ενα πιρουνι πολυ καλα και στη συνεχεια το ανακατεουμε με τον κροκο του αυγου.



Ανοιγουμε τη ζυμη με τον πλαστη,σε παχος περιπου 3 χιλιοστων και με ενα ποτηρι με πλατυ ανοιγμα πιεζουμε και κοβουμε κυκλους.


Βαζουμε ενα κουταλακι του γλυκου γεμιση σε καθε κυκλο,κλεινουμε σε μισοφεγγαρο,πιεζουμε την ακρη με τα δαχτυλα μας και στη συνεχεια πιεζουμε γυρω γυρω με ενα πιρουνι να κλεισει καλα.




Τα βαζουμε σε ταψι με χαρτι ψησιματος,τα αλειφουμε με αυγο χτυπημενο με 1 κουταλια νερο και τα ψηνουμε 20-25 λεπτα σε προθερμασμενο φουρνο,στους 180 βαθμους,στις αντιστασεις,στη μεσαια θεση του φορυνου.
Η ζυμη βγαζει περιπου 50 κομματια.
Αν θελουμε μπορουμε να φτιαξουμε λουκανικοπιτακια.Ανοιγουμε τη ζυμη με πλαστη,κοβουμε λωριδες με ενα μαχαιρι πλατους οσο τα λουκανικακια μας,βαζουμε ενα λουκανικακι στην ακρη,το τυλιγουμε,κοβουμε με το μαχαιρι και πιεζουμε λιγο με το χερι μας τη ζυμη να κολλησει καλα.Τα βαζουμε στο ταψι με την ενωση προς τα κατω,αλειφουμε με αυγο και ψηνουμε με τον ιδιο τροπο.





Μπορειτε να τα φτιαξετε μαζι με τα παιδια σας,θα το χαρουν πολυ και θα εχουν μετα ενα πολυ νοστιμο κολατσιο για το σχολειο.Επισης ειναι πολυ καλη λυση για παρτυ και βραδιες με φιλους.






Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Ρυζι με κοτοπουλο και λαχανικα


Υλικα
1/2 ποτηρι ρυζι Uncle Ben's
 2 φιλετα στηθος κοτοπουλο
1 κουπα διαφορα κατεψυγμενα λαχανικα
αλατι
πιπερι
παπρικα γλυκια
σκορδο σκονη
κρεμμυδι αποξηραμενο σε νιφαδες
ελαιολαδο


Εκτελεση
Ριχνουμε το ρυζι σε αλατισμενο νερο που βραζει και το βραζουμε για 10 λεπτα.Αν θελουμε δε βαζουμε αλατι αλλα κυβο λαχανικων.Το σουρωνουμε και το κραταμε στην ακρη.
Βραζουμε τα λαχανικα για 10 λεπτα και τα σουρωνουμε.
Βαζουμε στην κατσαρολα εκτος φωτιας το ρυζι και τα λαχανικα μαζι με λιγο ελαιολαδο και τα μπαχαρικα και ανακατεουμε.
Βαζουμε τα στηθη κοτοπουλου σε ενα μικρο ταψακι ή πυρεξ,τα αλειφουμε με ελαιολαδο,τα αλατιζουμε και τα ψηνουμε για 30 λεπτα,σε προθερμασμενο φουρνο,στις αντιστασεις,στους 250 βαθμους,στη μεσαια θεση του φουρνου.
Βγαζουμε το κοτοπουλο απο το φουρνο,το κοβουμε σε μπουκιες,το ριχνουμε στο ρυζι με τα λαχανικα και ανακατεουμε καλα.



Σπανακοπιτα σε σφολιατα μπαστουνι με φυτινη

Υλικα
για το φυλλο
5 ποτηρια αλευρι (ΜΑΝΑ,ΚΟΥΛΑ,ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ)
1 1/2  ποτηρι +1 δαχτυλο χλιαρο νερο 
1/2 φλυτζ.ελληνικου σπορελαιο
2 κουτ.γλυκου αλατι

φυτινη για το αλειμμα

για τη γεμιση
1 κιλο σπανακι σε φυλλα κατεψυγμενο
2 πρασα ψιλοκομμενα
1/3 ποτηριου γαλα
2 αυγα
500γρ. φετα τριμμενη με το χερι
αλατι
ελαιολαδο

Εκτελεση
Σε μια λεκανιτσα βαζουμε ολα τα υλικα για το φυλλο,το αλευρι,το νερο,το σπορελαιο και το αλατι και ζυμωνουμε να γινει μια ομοιομορφη,λεια ζυμη.


Τη βαζουμε σε ενα ναυλον και την αφηνουμε να ξεκουραστει για μιση με 1 ωρα.
Τη χωριζουμε στη μεση.Πασπαλιζουμε καλα την επιφανεια εργασιας μας με αλευρι και ανοιγουμε με πλαστη οσο πιο πλατυ φυλλο μπορουμε.



Αλειφουμε με φυτινη ολη την επιφανεια του φυλλου,διπλωνουμε στη μεση,αλειφουμε ξανα και επαναλαμβανουμε μεχρι το φυλλο να μη διπλωνεται αλλο. (περιπου 4-5 φορες συνολικα διπλωματα)



Βαζουμε το φυλλο σε ναυλον και μετα στο ψυγειο για 30-40 λεπτα να σφιξει η φυτινη.
Κανουμε την ιδια διαδικασια και με το αλλο μισο ζυμαρι.
Οσο τα φυλλα μας ξεκουραζονται στο ψυγειο ετοιμαζουμε τη γεμιση.
Σε μια βαθεια κατσαρολα βαζουμε ελαιολαδο και τσιγαριζουμε το ψιλοκομμενο πρασο να μαραθει για 3-4 λεπτα.


Μολις το πρασο μαραθει προσθετουμε το γαλα,χαμηλωνουμε σε μετρια φωτια και το ανακατευουμε μεχρι να απορροφηθει.Αυτο θα κανει το πρασο πιο γλυκο και θα φυγει η αψαδα του.
Προσθετουμε το σπανακι,αλατιζουμε,ανακατεουμε καλα και ανεβαζουμε τη φωτια σε δυνατη.Το σπανακι εχει πολυ νερο οποτε ανακατεουμε τακτικα μεχρι να εξατμιστουν οσο πιο πολλα υγρα γινεται.


Κατεβαζουμε απο τη φωτια και αφηνουμε να κρυωσει για λιγη ωρα.Προσθετουμε τα αυγα και ανακατεουμε καλα.Τελος προσθετουμε και τη φετα.

Πασπαλιζουμε καλα με αλευρι την επιφανεια εργασιας μας και ανοιγουμε με τον πλαστη το ενα φυλλο σε μεγεθος λιγο μεγαλυτερο απο το ταψι μας.
Χωριζουμε με το μαχαιρι σε 3 ισα μερη.

Απλωνουμε γεμιση στην ακρη καθε λωριδας φυλλου και τυλιγουμε σε ρολα,πιεζουμε τις ακρες και τις βαζουμε απο κατω μερια.
Τις τοποθετουμε σε ταψι αλειμενο καλα με σπορελαιο.Κανουμε την ιδια διαδικασια και με το αλλο κομματι ζυμης απο το ψυγειο.



Αλειφουμε τα μπαστουνια και απο πανω με σπορελαιο και χαραζουμε/μισοκοβουμε σε λοξη γωνια.


Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο,στις αντιστασεις,στους 220 βαθμους,στη μεσαια θεση του φουρνου για 20 λεπτα.
Χαμηλωνουμε στους 200 και ψηνουμε για 10 λεπτα.
Χαμηλωνουμε στους 180 και ψηνουμε για 10 λεπτα.
Χαμηλωνουμε στους 170 και ψηνουμε για 10 λεπτα.
Κλεινουμε το φουρνο και την αφηνουμε μεσα για αλλα 10 λεπτα.
Βγαζουμε την πιτα απο το φουρνο,την κοβουμε οσο ειναι ζεστη και σερβιρουμε!



 

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Σαρακατσανικη μαγειριτσα


Υλικα
1 αρνισια συκωταρια (περιπου 1 κιλο)
3 φλυτζανακια του ελληνικου ρυζι καρολινα πλυμμενο
4-5 φρεσκα κρεμμυδακια ψιλοκομμενα
150 γρ. βουτυρο προβειο
2 κουτ.σουπας γεματες παπρικα γλυκια
αλατι,πιπερι


Εκτελεση
Πλενουμε καλα τα εντοσθια και τα εντερα.Τα εντερα τα κοβουμε σε κομματια μηκους 2-3 μετρων,τα γεμιζουμε απο τη μια ακρη τους κατω απο τη βρυση,με χαμηλη πιεση,κρυο νερο και πιεζουμε και τραβαμε το νερο με τα δαχτυλα να βγει απο την αλλη μερια.Συνεχιζουμε μεχρι να βγαινει καθαρο.Τα συγκεντρωνουμε,τα ευθυγραμιζουμε και τα δενουμε με χοντρη κλωστη σε 1-2 μεριες για να μπορεσουμε να τα βρασουμε και να μη σκορπισουν μεσα στην κατσαρολα.

Σε μια μεγαλη κατσαρολα βαζουμε ολα τα εντοσθια,προσθετουμε 11 ποτηρια κρυο νερο και τη βραζουμε σε μετρια φωτια για 30-40 λεπτα.Στην αρχη χρειαζεται να ξαφρισουμε μερικες φορες με μια τρυπητη κουταλα.



Σουρωνουμε και κραταμε το ζουμι.
Με ενα ψαλιδι ψιλοκοβουμε τη συκωταρια.





Λιωνουμε το βουτυρο σε μια μεγαλη κατσαρολα,προσθετουμε τα ψιλοκομμενα κρεμμυδακια και τα τσιγαριζουμε μεχρι να μαραθουν.


Προσθετουμε την ψιλοκομμενη συκωταρια και 11 ποτηρια απο οσο ζουμι εχουμε και συμπληρωνουμε με νερο την υπολοιπη ποσοτητα.


Προσθετουμε την γλυκια παπρικα,το αλατι και το πιπερι.Μολις παρει βραση χαμηλωνουμε σε μετρια φωτια,προσθετουμε το ρυζι και βραζουμε για 30 λεπτα ανακατευοντας που και που για να μη μας κολλησει.







Η συγκεκριμενη συνταγη εχει περασει απο γενια σε γενια,απο την προγιαγια μου τη Ζωη,στη γιαγια μου την Παναγιωτα,στη μαμα μου την Ασημινα και τωρα σε εμενα.