Υλικα
1 κιλο αλευρι για ολες τις χρησεις
1 ποτηρι ελαιολαδο
1 ποτηρι σπορελαιο
1 ποτηρι χυμο πορτοκαλι στιμμενο
1 ποτηρι ζαχαρη
1 κουτ.γλυκου σοδα σκονη
1 φακελακι μπεικιν παουντερ
3 κουτ.σουπας κονιακ
2 κουτ.γλυκου κανελα κοφτα
1 κουτ.γλυκου γαρυφαλλο κοφτο
ξυσμα απο 1 πορτοκαλι
για το σιροπι
2 κουπες νερο
2 κουπες ζαχαρη
1 1/2 κουπα μελι
Εκτελεση
Σε μια λεκανη βαζουμε τα στερεα υλικα το αλευρι,το μπεικιν παουντερ,τη ζαχαρη,τη σοδα,την κανελα και το γαρυφαλο και τα ανακατεουμε.
Ριχνουμε και ολα τα υγρα υλικα το χυμο πορτοκαλι,το λαδι,το κονιακ και το ξυσμα πορτοκαλι και ζυμωνουμε απαλα με το χερι μας να ενωθουν καλα τα υλικα αλλα προσεχουμε να μην τα ανακατεψουμε παραπανω απ'οσο θελει γιατι θα χωριστει το λαδι απο τη ζυμη.
Πλαθουμε μπαστουνακια ισα με τον αντιχειρα μας,ισως λιγο πιο χοντρουλικα και τα βαζουμε σε ταψι με χαρτι ψηχιματος.
Αφηνουμε κενο αναμεσα τους γιατι θα φουσκωσουν και θα απλωσουν.
Τα ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο,στους 180 βαθμους,τις αντιστασεις,στη μεσαια θεση του φουρνου για 25-30 λεπτα προσεχοντας να μη μας αρπαξουν.
Παραλληλα βαζουμε σε μικρη κατσαρολα τα υλικα για το σιροπι σε δυνατη φωτια χωρις να ανακατευουμε.Μολις παρει βραση χαμηλωνουμε τη φωτια και σιγοβραζουμε για 5 λεπτα.
Κατεβαζουμε το σιροπι απο τη φωτια και το αφηνουμε να κρυωσει.
Αν θελουμε κατα το βρασιμο βαζουμε μεσα ενα κανελοξυλο και το αφαιρουμε μολις γινει το σιροπι.
Ξεφουρνιζουμε τα μελομακαρονα.Οπως ειναι ζεστα και το σιροπι κρυο τα βουταμε στο σιροπι για 5-6 δευτερολεπτα,τα κανουμε μια τουμπα δηλαδη,λιγο απο τη μια,λιγο απο την αλλη και τα βγαζουμε με τρυπητη κουταλα.Καλυτερα να τα βαζουμε μεσα 1-2 κομματια τη φορα για να μπορουμε να τα ελεγχουμε να μη μας μουλιασουν.
Αν τα θελουμε αρκετα υγρα και μελωμενα βγαζοντας τα απο το σιροπι τα βαζουμε σε ταψι να κρυωσουν.Αν τα θελουμε πιο στραγγισμενα τα βαζουμε σε σχαρα να στραγγιξουν μεχρι να κρυωσουν.
Μολις κρυωσουν λιγο τα βαζουμε σε πιατελα και τα πασπαλιζουμε με τριμμενο καρυδι.Αν θελουμε κραταμε το σιροπι και μολις κρυωσει πληρως και σφιξει περιχυνουμε ελαφρως τα μελομακαρονα πριν ριξουμε τα καρυδια.
Τα φυλασσουμε σε πιατελα σκεπασμενη με μεμβρανη ή ταπερ.
Η ποσοτητα των υλικων βγαζει 60 κομματια,4 ταψια των 15 περιπου,αναλογα το μεγεθος που θα τα πλασουμε ισως και μερικα παραπανω.
1 κιλο αλευρι για ολες τις χρησεις
1 ποτηρι ελαιολαδο
1 ποτηρι σπορελαιο
1 ποτηρι χυμο πορτοκαλι στιμμενο
1 ποτηρι ζαχαρη
1 κουτ.γλυκου σοδα σκονη
1 φακελακι μπεικιν παουντερ
3 κουτ.σουπας κονιακ
2 κουτ.γλυκου κανελα κοφτα
1 κουτ.γλυκου γαρυφαλλο κοφτο
ξυσμα απο 1 πορτοκαλι
για το σιροπι
2 κουπες νερο
2 κουπες ζαχαρη
1 1/2 κουπα μελι
Εκτελεση
Σε μια λεκανη βαζουμε τα στερεα υλικα το αλευρι,το μπεικιν παουντερ,τη ζαχαρη,τη σοδα,την κανελα και το γαρυφαλο και τα ανακατεουμε.
Ριχνουμε και ολα τα υγρα υλικα το χυμο πορτοκαλι,το λαδι,το κονιακ και το ξυσμα πορτοκαλι και ζυμωνουμε απαλα με το χερι μας να ενωθουν καλα τα υλικα αλλα προσεχουμε να μην τα ανακατεψουμε παραπανω απ'οσο θελει γιατι θα χωριστει το λαδι απο τη ζυμη.
Πλαθουμε μπαστουνακια ισα με τον αντιχειρα μας,ισως λιγο πιο χοντρουλικα και τα βαζουμε σε ταψι με χαρτι ψηχιματος.
Αφηνουμε κενο αναμεσα τους γιατι θα φουσκωσουν και θα απλωσουν.
Τα ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο,στους 180 βαθμους,τις αντιστασεις,στη μεσαια θεση του φουρνου για 25-30 λεπτα προσεχοντας να μη μας αρπαξουν.
Παραλληλα βαζουμε σε μικρη κατσαρολα τα υλικα για το σιροπι σε δυνατη φωτια χωρις να ανακατευουμε.Μολις παρει βραση χαμηλωνουμε τη φωτια και σιγοβραζουμε για 5 λεπτα.
Κατεβαζουμε το σιροπι απο τη φωτια και το αφηνουμε να κρυωσει.
Αν θελουμε κατα το βρασιμο βαζουμε μεσα ενα κανελοξυλο και το αφαιρουμε μολις γινει το σιροπι.
Ξεφουρνιζουμε τα μελομακαρονα.Οπως ειναι ζεστα και το σιροπι κρυο τα βουταμε στο σιροπι για 5-6 δευτερολεπτα,τα κανουμε μια τουμπα δηλαδη,λιγο απο τη μια,λιγο απο την αλλη και τα βγαζουμε με τρυπητη κουταλα.Καλυτερα να τα βαζουμε μεσα 1-2 κομματια τη φορα για να μπορουμε να τα ελεγχουμε να μη μας μουλιασουν.
Αν τα θελουμε αρκετα υγρα και μελωμενα βγαζοντας τα απο το σιροπι τα βαζουμε σε ταψι να κρυωσουν.Αν τα θελουμε πιο στραγγισμενα τα βαζουμε σε σχαρα να στραγγιξουν μεχρι να κρυωσουν.
Μολις κρυωσουν λιγο τα βαζουμε σε πιατελα και τα πασπαλιζουμε με τριμμενο καρυδι.Αν θελουμε κραταμε το σιροπι και μολις κρυωσει πληρως και σφιξει περιχυνουμε ελαφρως τα μελομακαρονα πριν ριξουμε τα καρυδια.
Τα φυλασσουμε σε πιατελα σκεπασμενη με μεμβρανη ή ταπερ.
Η ποσοτητα των υλικων βγαζει 60 κομματια,4 ταψια των 15 περιπου,αναλογα το μεγεθος που θα τα πλασουμε ισως και μερικα παραπανω.
Ακόμα δεν έχω φτιάξει και τα λιγουρεύομαι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να σου έγιναν πολύ καλά!
Με την ευκαιρία σας προσκαλώ στην χριστουγεννιάτικη κλήρωση με τις διατροφικές σας συμβουλες για την περίοδο των γιορτών και όχι μόνο. http://syntagesweightwatchers.blogspot.gr/2012/12/give-away.html
Θα χαρώ να σας δω εκεί και να κερδίσετε ένα βιβλίο μαγειρικής.
το αγαπημένο μου γλυκό, αυτό αλλά και κατεψυγμένα γλυκά έχει το www.papa-pastry.com/el , τσεκάρετε και σεις
ΑπάντησηΔιαγραφήγια ολα τα κατεψυγμένα γλυκά εμπιστεύομαι τυφλά το www.papa-pastry.com
ΑπάντησηΔιαγραφή