Υλικα
για τα ντολμαδακια
90-100 τρυφερα,μεσαια αμπελοφυλλα
500γραμ. ρυζι καρολινα
3-4 μεγαλα φρεσκα κρεμμυδακια ψιλοκομμενα
1/2 κουπα ανηθο ψιλοκομμενο
1 κουτ.σουπας δυοσμο ξερο
2 φλυτζ.ελληνικου καφε ελαιολαδο
χυμο απο 1,5 λεμονι
2 κοφτες κουτ.σουπας αλατι
1 κοφτο κουτ.γλυκου πιπερι
για το βρασιμο
4 ποτηρια νερο
2 κουτ.γλυκου αλατι
1 φλυτζ.ελληνικου καφε ελαιολαδο
χυμο απο 1,5 λεμονι
λεπτες ροδελες πατατας
Εκτελεση
Αν τα αμπελοφυλλα μας ειναι απο βαζο δε χρειαζονται καποια προεργασια.Αν μολις τα εχουμε μαζεψει τα ζεματαμε σε νερο που βραζει για 3 λεπτα,τα βγαζουμε με τρυπητη κουταλα και τα αφηνουμε να κρυωσουν.
Πλενουμε και στραγγιζουμε το ρυζι.
Βαζουμε ολα τα υλικα για τη γεμιση σε ενα μπωλ και ανακατεουμε καλα.
Σε ενα πιατακι που θα χρησιμοποιουμε για βαση στρωνουμε ενα αμπελοφυλλο με τη γυαλιστερη πλευρα απο κατω,να βλεπουμε απο πανω τη μερια με τα νευρα.
Στη βαση του,εκει που ειναι το κοτσανι,βαζουμε γεμιση ισα με ενα γεματο κουταλακι του γλυκου.
Διπλωνουμε λιγο απο τη βαση προς τα πανω.
Διπλωνουμε τα πλαινα.
Και τελος τυλιγουμε το ντολμαδακι τελειως.
Συνεχιζουμε την ιδια διαδικασια για ολα τα αμπελοφυλλα μεχρι να τυλιξουμε ολα τα ντολμαδακια.
Προσεχουμε να μην τα τυλιγουμε πολυ σφιχτα για να εχει λιγο περιθωριο να φουσκωσει το ρυζι.
Σε μια κατσαρολα στρωνουμε στον πατο της λεπτες ροδελες πατατας για να δημιουργησουμε μια βαση για να μην κολλησουν τα ντολμαδακια μας στο βρασιμο.Στρωνουμε απο πανω τα ντολμαδακια κοντα το ενα με το αλλο αλλα οχι ασφυκτικα.
Τα πανω πανω ντολμαδακια τα στρωνουμε ακτινωτα γυρω γυρω για να τα παταει καλυτερα το πιατο που θα βαλουμε.
Ριχνουμε το νερο,το λεμονι,το ελαιολαδο και το αλατι για το βρασιμο και καπακωνουμε απο πανω με ενα αναποδο πιατο.
Η ποσοτητα του νερου εξαρταται και απο το μεγεθος της κατσαρολας μας,αναλογα το αν ειναι ψηλη ή πλατια μπορει να χρειαστει λιγο νερο ακομη.Η σταθμη του να φτανει ισα να καλυπτει τα ντολμαδακια,να μην τα σκεπαζει.
Βαζουμε την κατσαρολα με μισανοιχτο καπακι σε δυνατη φωτια και μολις παρει βραση κατεβαζουμε τη θερμοκρασια σε χαμηλη προς μετρια.Αν το ματι παει ως το 3 το βαζουμε το 1μιση.
Βραζουμε για 35 λεπτα και μετα κατεβαζουμε την κατσαρολα απο τη φωτια,κλεινουμε το καπακι και την αφηνουμε για 1 ωρα να φουσκωσει κι αλλο το ρυζι.
Ανοιγουμε την κατσαρολα και προσεκτικα με μια πετσετα για να μην καουμε βγαζουμε το πιατο.
Σερβιρουμε τα ντολμαδακια.Καλυτερο ειναι να τα βγαλουμε απο την κατσαρολα χλιαρα ή κρυα για να μη μας διαλυθουν.
για τα ντολμαδακια
90-100 τρυφερα,μεσαια αμπελοφυλλα
500γραμ. ρυζι καρολινα
3-4 μεγαλα φρεσκα κρεμμυδακια ψιλοκομμενα
1/2 κουπα ανηθο ψιλοκομμενο
1 κουτ.σουπας δυοσμο ξερο
2 φλυτζ.ελληνικου καφε ελαιολαδο
χυμο απο 1,5 λεμονι
2 κοφτες κουτ.σουπας αλατι
1 κοφτο κουτ.γλυκου πιπερι
για το βρασιμο
4 ποτηρια νερο
2 κουτ.γλυκου αλατι
1 φλυτζ.ελληνικου καφε ελαιολαδο
χυμο απο 1,5 λεμονι
λεπτες ροδελες πατατας
Εκτελεση
Αν τα αμπελοφυλλα μας ειναι απο βαζο δε χρειαζονται καποια προεργασια.Αν μολις τα εχουμε μαζεψει τα ζεματαμε σε νερο που βραζει για 3 λεπτα,τα βγαζουμε με τρυπητη κουταλα και τα αφηνουμε να κρυωσουν.
Πλενουμε και στραγγιζουμε το ρυζι.
Βαζουμε ολα τα υλικα για τη γεμιση σε ενα μπωλ και ανακατεουμε καλα.
Σε ενα πιατακι που θα χρησιμοποιουμε για βαση στρωνουμε ενα αμπελοφυλλο με τη γυαλιστερη πλευρα απο κατω,να βλεπουμε απο πανω τη μερια με τα νευρα.
Στη βαση του,εκει που ειναι το κοτσανι,βαζουμε γεμιση ισα με ενα γεματο κουταλακι του γλυκου.
Διπλωνουμε τα πλαινα.
Και τελος τυλιγουμε το ντολμαδακι τελειως.
Συνεχιζουμε την ιδια διαδικασια για ολα τα αμπελοφυλλα μεχρι να τυλιξουμε ολα τα ντολμαδακια.
Προσεχουμε να μην τα τυλιγουμε πολυ σφιχτα για να εχει λιγο περιθωριο να φουσκωσει το ρυζι.
Σε μια κατσαρολα στρωνουμε στον πατο της λεπτες ροδελες πατατας για να δημιουργησουμε μια βαση για να μην κολλησουν τα ντολμαδακια μας στο βρασιμο.Στρωνουμε απο πανω τα ντολμαδακια κοντα το ενα με το αλλο αλλα οχι ασφυκτικα.
Τα πανω πανω ντολμαδακια τα στρωνουμε ακτινωτα γυρω γυρω για να τα παταει καλυτερα το πιατο που θα βαλουμε.
Ριχνουμε το νερο,το λεμονι,το ελαιολαδο και το αλατι για το βρασιμο και καπακωνουμε απο πανω με ενα αναποδο πιατο.
Η ποσοτητα του νερου εξαρταται και απο το μεγεθος της κατσαρολας μας,αναλογα το αν ειναι ψηλη ή πλατια μπορει να χρειαστει λιγο νερο ακομη.Η σταθμη του να φτανει ισα να καλυπτει τα ντολμαδακια,να μην τα σκεπαζει.
Βαζουμε την κατσαρολα με μισανοιχτο καπακι σε δυνατη φωτια και μολις παρει βραση κατεβαζουμε τη θερμοκρασια σε χαμηλη προς μετρια.Αν το ματι παει ως το 3 το βαζουμε το 1μιση.
Βραζουμε για 35 λεπτα και μετα κατεβαζουμε την κατσαρολα απο τη φωτια,κλεινουμε το καπακι και την αφηνουμε για 1 ωρα να φουσκωσει κι αλλο το ρυζι.
Ανοιγουμε την κατσαρολα και προσεκτικα με μια πετσετα για να μην καουμε βγαζουμε το πιατο.
Σερβιρουμε τα ντολμαδακια.Καλυτερο ειναι να τα βγαλουμε απο την κατσαρολα χλιαρα ή κρυα για να μη μας διαλυθουν.
υπέροχα τα ντολμαδάκια σου εξαιρετική παρουσίαση να σαι καλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω πολυ,ελπιζω να ειναι κατατοπιστικες οι οδηγιες.
ΔιαγραφήΈχω ξαναφτιάξει ντολμαδάκια, αλλά τα βρίσκω μπελαλίδικα! Αν ζητήσω -ζητιανέψω- ένα (2,3,4!!!), θα μου δώσεις Νίκη μου; Χε,χε,χε,χε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιάααα!
Δυσκολα δεν ειναι αλλα οσο να'ναι θελουν το χρονο τους στο τυλιγμα,λεπτοδουλεια.Αμα εχεις παρεουλα βεβαια τσακ τσακ τα τυλιγεις χωρις να καταλαβεις. Και βεβαια θα σου δωσω,τοσα πολλα βγαινουν,πρεπει να τα μοιραστω! Πολλα φιλια!
Διαγραφή