Pages

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Εύκολο παγωτό μπανάνα και κακάο

Υλικα
2 φακελακια ανθος αραβοσιτου στιγμης
1 μεγαλο κουτι γαλα εβαπορε πληρες
2 πολυ ωριμες μπανανες
2 κουτ.σουπας κακαο

Εκτελεση
Λιωνουμε τις μπανανες με ενα πιρουνι.Οσο πιο ωριμες ειναι οι μπανανες τοσο πιο γλυκιες και αρωματικες θα ειναι.Ιδανικα θελουμε να εχουν ωρισμασει τοσο ωστε να εχουν απ'εξω πολλα καφε στιγματα.


Σε ενα μπωλ χτυπαμε το ανθος αραβοσιτου με το γαλα εβαπορε.


Χωριζουμε το μειγμα στη μεση.
Το μισο το ανακατεουμε με το κακο και το αλλο μισο με τις λιωμενες μπανανες.


Βαζουμε τα μειγματα σε ταπερ που κλεινει με καπακι και το βαζουμε στην καταψυξη μεχρι να παγωσει καλα το παγωτο.




Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Σως γιαουρτιού για ψητά λαχανικά


Υλικα
1 κεσεδακι πληρες στραγγιστο γιαουρτι
1 κουτ.σουπας ψιλοκομμενο φρεσκο βασιλικο
1 κουτ.σουπας ψιλοκομμενο φρεσκο δυοσμο
1 κουτ.σουπας χυμο λεμονιου
λιγο ξυσμα λεμονιου
1/2 σκελιδα σκορδο λιωμενη
1/2 κουτ.γλυκου αλατι
1 κουτ.σουπας ελαιολαδο

Εκτελεση
Μια πολυ απλη,ευκολη αλλα και δροσερη σως για να συνοδεψετε τα ψητα ή τα τηγανιτα λαχανικα σας οπως τα κολοκυθακια,τις μελιτζανες και τις πιπεριες και γιατι οχι και τις τηγανιτες πατατες.
Ανακατεψτε ολα τα υλικα μαζι και σερβιρετε.




Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Σπιτικά πτι φουρ

Υλικα
350γρ αλευρι για ολες τις χρησεις
200γρ. ζαχαρη
160γρ. βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου
1 αυγο
1/2 κουτ.γλυκου μπεικιν παουντερ
2 βανιλιες
1/2 κουτ.γλυκου αλατι
μαρμελαδα της αρεσκειας μας

Εκτελεση
Σε ενα μπωλ χτυπαμε με το μιξερ το βουτυρο με τη ζαχαρη να αφρατεψει το μειγμα.Ριχνουμε το αλευρι κοσκινισμενο μαζι με τις βανιλιες,το μπεικιν και το αλατι,ζυμωνουμε με τα χερια μας να γινει μια μαλακη ζυμη που ξεκολλαει απο τα χερια μας και απο τα τοιχωματα του μπωλ.
Φτιαχνουμε μικρες μπαλιτσες με τη ζυμη,της παταμε ελαφρως με το δαχτυλο μας ή καποιο αλλο αντικειμενο να γινει λακουβιτσα στη μεση και τα τοποθετουμε σε ταψι στρωμμενο με χαρτι ψησιματος αφηνοντας κενο μεταξυ τους.


 Βαζουμε προσεκτικα μια μικρη ποσοτητα μαρμελαδα στη λακουβιτσα.


Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο,στους 180 βαθμους,στις αντιστασεις,στη μεσαια θεση του φουρνου για περιπου 15 λεπτα.


 


Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Πικάντικη σαλάτα κοτόπουλο με αγγούρι και κολοκυθάκι


Υλικα
1 φιλετο κοτοπουλο ψητο ή βραστο
1 μετριο αγγουρι
2 πολυ μικρα κολοκυθακια
1 φρεσκο κρεμμυδακι ψιλοκομμενο
1 κουτ.σουπας φρεσκο βασιλικο ψιλοκομμενο
1/4 κουτ.γλυκου καρυ
1/6 κουτ.γλυκου κυμινο
2 κουτ.σουπας μουσταρδα πικαντικη
λιγες σταγονες ταμπάσκο
λιγο σκορδο σκονη
φρεσκοτριμμενο μαυρο πιπερι
αλατι
4 κουτ.σουπας ελαιολαδο

Εκτελεση
Κοβουμε το κοτοπουλο σε μικρες μπουκιτσες και το αγγουρι σε μικρα κυβακια.
Κοβουμε τα κολοκυθακια σε λεπτες ροδελες.Τα χρησιμοποιουμε ωμα,οσο πιο μικρα και τρυφερα τοσο το καλυτερο,ειναι πολυ τραγανα και νοστιμα.
Βαζουμε ολα τα παραπανω σε ενα μπωλ μαζι με τα υπολοιπα υλικα και ανακατεουμε καλα.
Βαζουμε τη σαλατα στο ψυγειο για 1-2 ωρες να δεσουν οι γευσεις.

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Μαρμελάδα δαμάσκηνο

Yλικα
60 δαμάσκηνα Σκοπέλου
1 κιλο ζαχαρη κρυσταλλικη
1/2 ποτηρι νερο
χυμο ενος λεμονιου

Εκτελεση
Πλενουμε τα δαμασκηνα,αφαιρουμε τα κουκουτσια και τα κοβουμε σε λεπτες φετουλες.Φοραμε γαντια γιατι θα βαφτουν τα χερια μας.


Βαζουμε τα δαμασκηνα σε μια μεγαλη κατσαρολα και ριχνουμε τη ζαχαρη και το νερο.Βραζουμε σε μετρια φωτια για 1 ωρα ανακατευοντας συχνα για να μη μας κολλησει.


Κατεβαζουμε απο τη φωτια και με το ραβδομπλεντερ λιωνουμε λιγο τη μαρμελαδα,να μεινουν ομως κομματια.
Ξαναβαζουμε την κατσαρολα στη φωτια,ριχνουμε το χυμο λεμονιου και βραζουμε για ακομα 5 λεπτα.
Βαζουμε τη μαρμελαδα σε αποστειρωμενα βαζακια,τα γεμιζουμε ως πανω,τα κλεινουμε σφιχτα και τα γυριζουμε αναποδα μεχρι να κρυωσουν.


Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Νηστίσιμη τούρτα με μους αβοκάντο

Υλικα
για το παντεσπανι
3 κουπες αλευρι για ολες τις χρησεις
3 κ.γ. μπεικιν παουντερ
1 κ.γ. αλατι
3 βανιλιες
2 κουπες ζαχαρη
1/3 κουπας κακαο
3/4 κουπας ηλιελαιο ή καλαμποκελαιο
1 κουπα νερο
1/3 κουπας χυμο πορτοκαλι φρεσκοστιμμενο
λιγο ξυσμα πορτοκαλιου

για τη μους αβοκαντο
1,5 αβοκαντο πολυ ωριμο
4 κ.σ. μελι
1 κ.σ. ταχινι
3 κ.σ. κακαο σκονη
3 κ.σ. χαρουπαλευρο
1 κ.σ. λαδι καρυδας
1 βανιλια

για το σιροπι
1 κουπα νερο
1/2 κουπα ζαχαρη
1 βανιλια

400ml φυτικη σαντιγυ για το γαρνιρισμα

Εκτελεση
Βαζουμε ολα τα υλικα για τη μους στο μουλτι και τα χτυπαμε πολυ καλα.Προσθετουμε εξτρα μελι ή κακαο ή οποιοδηποτε αλλο υλικο αναλογα με τα γουστα μας.Η συνταγη επιδεχεται πολλες παραλλαγες.Μπορουμε να βαλουμε πχ λιγοτερο μελι αλλα να προσθεσουμε χουρμαδες ή να μη βαλουμε λαδι καρυδας αλλα λιγο σησαμελαιο απο το βαζακι με το ταχινι ή και καθολου.
Βαζουμε τη μους στο ψυγειο μεχρι να τη χρειαστουμε.
Τα αβοκαντο που αγοραζουμε ειναι συνηθως αγουρα και σφιχτα.Τα ωριμα αβοκαντο ξεχωριζουν απο το χρωμα τους που ειναι λιγο πιο σκουρο,το κοτσανακι τους που ειναι ετοιμο να ξεκολλησει και οταν τα ζουλαμε μπαινουν λιγο μεσα.Αν δε βρειτε ωριμα αβοκαντο παρτε σφιχτα και αφηστε τα εκτος ψυγειου για 4-5 μερες να ωριμασουν.

Σε μια λεκανη ριχνουμε ολα τα υλικα για το παντεσπανι και ανακατεουμε καλα με ενα συρμα.
Καλο ειναι το αλευρι και το κακαο να ειναι κοσκινισμενα.
Ριχνουμε το μειγμα σε ταψακι 28-30εκ. στρωμενο με χαρτι ψησιματος και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους,στις αντιστασεις για 50-60 λεπτα.
Δοκιμαζουμε με ενα μαχαιρακι αν ψηθηκε,αν βγαινει καθαρο τοτε ειναι ετοιμο.
Βγαζουμε το παντεσπανι απο το φουρνο,το αφηνουμε να σταθει για 5-10 λεπτα,το ξεφορμαρουμε προσεκτικα και το αφηνουμε σε σχαρα να κρυωσει καλα.
Βαζουμε ολα τα υλικα για το σιροπι να βρασουν για 5 λεπτα.Το αφηνουμε να κρυωσει.
Με ενα μεγαλο μαχαιρι χωριζουμε το παντεσπανι στη μεση.
Βαζουμε το ενα παντεσπανι σε πιατελα και το σιροπιαζουμε ελαφρως με ενα πινελο. (οχι πολυ γιατι το παντεσπανι ειναι γενικα ζουμερο) 
Στρωνουμε απο πανω τη μους αβοκαντο.



Βαζουμε απο πανω προσεκτικα και το δευτερο παντεσπανι και το σιροπιαζουμε ελαφρως.
Χτυπαμε τη φυτικη σαντιγυ στο μιξερ για 2-3 λεπτα μεχρι να σφιξει και την απλωνουμε ομοιομορφα πανω απο την τουρτα.


Βαζουμε την τουρτα για 3-4 ωρες στο ψυγειο πριν την κοψουμε.
Αν θελουμε στο σερβιρισμα μπορουμε να ριξουμε απο πανω και λιγο γλυκο βυσσινο ή οποιο αλλο γλυκο του κουταλιου μας αρεσει.
Ειναι μια τουρτα που δεν εχει να ζηλεψει πραγματικα τιποτα απο τις τουρτες που περιεχουν αυγα,βουτυρο,γαλα και κρεμα γαλακτος.Πλουσια σε αρωμα,αφρατη και πολυ πολυ νοστιμη.
Δοκιμαστε την!



Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Νηστίσιμα μπουρεκάκια με πατάτα

Υλικα
5 φυλλα κρουστας
1 πατατα βρασμενη
5-6 μεγαλα φυλλα δυοσμου ψιλοκομμενα
1 μικρο φρεσκο κρεμμυδακι ψιλοκομμενο
ριγανη
αλατι
1 κ.σ. ελαιολαδο
3 χοντρες φετες νηστισιμο τυρι (μη γαλακτοκομικο προιον)
ελαιολαδο για επαλειψη

Εκτελεση
Λιωνουμε την πατατα με ενα πιρουνι,προσθετουμε το ψιλοκομμενο κρεμμυδακι,το δυοσμο,το ελαιολαδο,αλατι και ριγανη και ανακατεουμε.
Κοβουμε τα φυλλα στη μεση.Παιρνουμε ενα φυλλο,το διπλωνουμε στη μεση,το αλειφουμε ελαιολαδο με ενα πινελο και στρωνουμε ενα κουταλακι γεμιση πατατας κατα μηκος της μιας πλευρας.
Προσθετουμε μια λωριδα τυρι,διπλανουμε σε φακελο και τυλιγουμε.Για να μη μας ξεκολλησει κολλαμε το φυλλο αλειφουμε με λιγο νερο στο κλεισιμο.




Βαζουμε τα ρολακια σε ταψι στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι,με το κλεισιμο προς τα κατω και τα αλειφουμε με ελαιολαδο.


Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο,στους 200 βαθμους,στις αντιστασεις,στη μεσαια θεση για 15 λεπτα.
Σερβιρουμε τα ρολακια χλιαρα.


Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Σως καραμέλας με μπανάνα για τα παγωτά σας



Υλικα
2 φλυτζ.του ελληνικου καφε ζαχαρη κρυσταλλικη
4 κουτ.σουπας νερο
1 κουτ.σουπας βουτυρο γαλακτος σε θερμοκρασια δωματιου
100ml κρεμα γαλακτος ζεστη
1 ωριμη μπανανα κομμενη σε ροδελες

Εκτελεση
Σε ενα βαθυ τηγανι βαζουμε τη ζαχαρη και το νερο σε μετρια προς δυνατη φωτια και τα αφηνουμε να λιωσουν και να σκουρυνουν μεχρι να γινουν καραμελα.Καθ'ολη τη διαδικασια προσεχουμε πολυ να μην πιτσιλιστουμε γιατι η καραμελα πιτσιλαει και καιει πολυ.Οσο πιο πολυ αφησουμε τη ζαχαρη με το νερο να σκουρυνουν τοσο πιο πικρη θα ειναι η καραμελα μας.
Μολις σκουρυνει κατεβαζουμε την καραμελα απο τη φωτια και προσεκτικα ριχνουμε λιγη λιγη την κρεμα γαλακτος και ανακατευουμε με ξυλινη κουταλα,η καραμελα θα αφρισει.Ριχνουμε και το βουτυρο,ανακατεουμε καλα και η καραμελα ειναι ετοιμη.
Ριχνουμε μεσα την ψιλοκομμενη μπανανα,ανακατευουμε,αφηνουμε να κρυωσει σε θερμοκρασια δωματιου και σερβιρουμε πανω απο το παγωτο μας.


Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Γεμιστά μανιτάρια με κοτόπουλο

Υλικα
1 συσκευασια μεγαλα μανιταρια πορτομπελο (7-8 τεμαχια)
1/2 στηθος κοτοπουλο
1/2 κιτρινη πιπερια
1 φρεσκο κρεμμυδακι
100ml κρεμα γαλακτος
1 κουτ.σουπας βουτυρο
2 κουτ.σουπας ελαιολαδο
1 χουφτα τριμμενο κασερι ή ημισκληρο τυρι 
αλατι
πιπερι

Εκτελεση
Προθερμαινουμε το φουρνο στους 200 βαθμους στον αερα.
Αλοιφουμε ενα ταψι με λιγο λαδι,αφαιρουμε τα κοτσανια απο τα μανιταρια και τα βαζουμε να ψηθουν για 10 λεπτα μεχρι να ετοιμασουμε τη γεμιση.
Ψιλοκοβουμε τα κοτσανια απο τα μανιταρια,το κρεμμυδακι,την πιπερια και τα βαζουμε σε ενα κατσαρολακι με το ελαιοδαλο και το βουτυρο,σε μετρια φωτια να μαραθουν.Ψιλοκοβουμε με ενα ψαλιδι το κοτοπουλο και το ριχνουμε κι αυτο να σωταριστει.Μολις ασπρισει απ'ολες τις πλευρες ριχνουμε την κρεμα γαλακτος,αλατι,πιπερι,το αφηνουμε να παρει μια βραση και να δεσει ελαφρως και το κατεβαζουμε απο τη φωτια.
Βγαζουμε τα μανιταρια απο το φουρνο,τα γεμισουμε με τη γεμιση,βαζουμε απο πανω το κασερι και ψηνουμε για αλλα 10-15 λεπτα μεχρι να ροδισουν απο πανω.