Pages

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Νηστίσιμη τούρτα με μους αβοκάντο

Υλικα
για το παντεσπανι
3 κουπες αλευρι για ολες τις χρησεις
3 κ.γ. μπεικιν παουντερ
1 κ.γ. αλατι
3 βανιλιες
2 κουπες ζαχαρη
1/3 κουπας κακαο
3/4 κουπας ηλιελαιο ή καλαμποκελαιο
1 κουπα νερο
1/3 κουπας χυμο πορτοκαλι φρεσκοστιμμενο
λιγο ξυσμα πορτοκαλιου

για τη μους αβοκαντο
1,5 αβοκαντο πολυ ωριμο
4 κ.σ. μελι
1 κ.σ. ταχινι
3 κ.σ. κακαο σκονη
3 κ.σ. χαρουπαλευρο
1 κ.σ. λαδι καρυδας
1 βανιλια

για το σιροπι
1 κουπα νερο
1/2 κουπα ζαχαρη
1 βανιλια

400ml φυτικη σαντιγυ για το γαρνιρισμα

Εκτελεση
Βαζουμε ολα τα υλικα για τη μους στο μουλτι και τα χτυπαμε πολυ καλα.Προσθετουμε εξτρα μελι ή κακαο ή οποιοδηποτε αλλο υλικο αναλογα με τα γουστα μας.Η συνταγη επιδεχεται πολλες παραλλαγες.Μπορουμε να βαλουμε πχ λιγοτερο μελι αλλα να προσθεσουμε χουρμαδες ή να μη βαλουμε λαδι καρυδας αλλα λιγο σησαμελαιο απο το βαζακι με το ταχινι ή και καθολου.
Βαζουμε τη μους στο ψυγειο μεχρι να τη χρειαστουμε.
Τα αβοκαντο που αγοραζουμε ειναι συνηθως αγουρα και σφιχτα.Τα ωριμα αβοκαντο ξεχωριζουν απο το χρωμα τους που ειναι λιγο πιο σκουρο,το κοτσανακι τους που ειναι ετοιμο να ξεκολλησει και οταν τα ζουλαμε μπαινουν λιγο μεσα.Αν δε βρειτε ωριμα αβοκαντο παρτε σφιχτα και αφηστε τα εκτος ψυγειου για 4-5 μερες να ωριμασουν.

Σε μια λεκανη ριχνουμε ολα τα υλικα για το παντεσπανι και ανακατεουμε καλα με ενα συρμα.
Καλο ειναι το αλευρι και το κακαο να ειναι κοσκινισμενα.
Ριχνουμε το μειγμα σε ταψακι 28-30εκ. στρωμενο με χαρτι ψησιματος και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους,στις αντιστασεις για 50-60 λεπτα.
Δοκιμαζουμε με ενα μαχαιρακι αν ψηθηκε,αν βγαινει καθαρο τοτε ειναι ετοιμο.
Βγαζουμε το παντεσπανι απο το φουρνο,το αφηνουμε να σταθει για 5-10 λεπτα,το ξεφορμαρουμε προσεκτικα και το αφηνουμε σε σχαρα να κρυωσει καλα.
Βαζουμε ολα τα υλικα για το σιροπι να βρασουν για 5 λεπτα.Το αφηνουμε να κρυωσει.
Με ενα μεγαλο μαχαιρι χωριζουμε το παντεσπανι στη μεση.
Βαζουμε το ενα παντεσπανι σε πιατελα και το σιροπιαζουμε ελαφρως με ενα πινελο. (οχι πολυ γιατι το παντεσπανι ειναι γενικα ζουμερο) 
Στρωνουμε απο πανω τη μους αβοκαντο.



Βαζουμε απο πανω προσεκτικα και το δευτερο παντεσπανι και το σιροπιαζουμε ελαφρως.
Χτυπαμε τη φυτικη σαντιγυ στο μιξερ για 2-3 λεπτα μεχρι να σφιξει και την απλωνουμε ομοιομορφα πανω απο την τουρτα.


Βαζουμε την τουρτα για 3-4 ωρες στο ψυγειο πριν την κοψουμε.
Αν θελουμε στο σερβιρισμα μπορουμε να ριξουμε απο πανω και λιγο γλυκο βυσσινο ή οποιο αλλο γλυκο του κουταλιου μας αρεσει.
Ειναι μια τουρτα που δεν εχει να ζηλεψει πραγματικα τιποτα απο τις τουρτες που περιεχουν αυγα,βουτυρο,γαλα και κρεμα γαλακτος.Πλουσια σε αρωμα,αφρατη και πολυ πολυ νοστιμη.
Δοκιμαστε την!



2 σχόλια:

  1. Αναρωτιέμαι πώς να είναι με το αβοκάντο!
    (δες στο μπλογκ μου πώς μπορεις να βγάλεις τη λεκτική επαλήθευση που βγαίνει στα σχόλιά σου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αβοκαντο ειναι πολυ ουδετερο και διακριτικο και δινει την κρεμωση υφη που θελουμε για τη μους μας χωρις να χρησιμοποιησουμε κρεμες γαλακτος,αυγα και βουτυρο.Δοκιμασε το και δε θα χασεις!
      (ευχαριστω για την επισημανση σχετικα με τη λεκτικη επαληθευση,ευτυχως εχω παλιο τυπο blogger και το εφτιαξα αμεσως)
      Φιλια!

      Διαγραφή