Pages

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Αυγο-μάφινς με λαχανικά

Υλικα
6 αυγα
1 κουτ.σουπας λιωμενο βουτυρο
3-4 κουτ.σουπας γαλα
1 1/2 κουπα λεπτοκομμενα λαχανικα της αρεσκειας μας (φρεσκο κρεμμυδακι,πρασινη και κοκκινη πιπερια,μανιταρια,καλαμποκι)
1/2 κουπα κιτρινο τυρι τριμμενο ή κομμενο σε μικρα κυβακια
αλατι
βουτυρο για το ταψακι

Εκτελεση
Σε ενα μπωλ σπαμε τα αυγα,προσθετουμε το αλατι,το γαλα και το λιωμενο βουτυρο (να μην ειναι ζεστο) και χτυπαμε με το συρμα.
Ψιλοκοβουμε σε πολυ λεπτες φετουλες ολα τα λαχανικα της αρεσκειας μας.Μπορουμε να βαλουμε φρεσκο κρεμμυδακι,πρασινη και κοκκινη πιπερια,μανιταρια,καλαμποκι,κολοκυθακι,καροτο τριμμενο στον λεπτο τριφτη ή ακομα και βραστα λαχανικα οπως μπροκολο,πατζαρι και κουνουπιδι.
Πρεπει να τα κοψουμε πολυ λεπτα για να προλαβουν να ψηθουν.
Προσθετουμε τα λαχανικα και το τυρι στο μειγμα του αυγου,ανακατευουμε καλα και μοιραζουμε στις υποδοχες του ταψιου για κεκακια αφου τις εχουμε βουτυρωσει πολυ καλα.
Μπορουμε να χρησιμοποιησουμε ο,τι τυρι θελουμε οπως γκουντα,ενταμ,ημισκληρο,μαλακη γραβιερα ή και ενα συνδιασμο τυριων.


Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο,στους 200 βαθμους στις αντιστασεις για 20 λεπτα ή μεχρι να ροδισουν καλα.



Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Καναπεδάκια με σως αυγού και ρόκα


Υλικα
παξιμαδια της αρεσκειας μας
φυλλα τρυφερης ροκας
καλαμποκι βραστο ή κονσερβα
παπρικα γλυκια
ελαιολαδο
για τη σως
4 κροκοι αυγου,βρασμενοι σφιχτοι
2 κουτ.σουπας μουσταρδα πικαντικη
1/2 κουτ.γλυκου καρυ
1 κουτ.σουπας ξυδι μπαλσαμικο
1/2 κουτ.γλυκου αλατι
6 κουτ.σουπας ελαιολαδο

Εκτελεση
Βαζουμε στο μουλτι (ή με το ραβδομπλεντερ) ολα τα υλικα για τη σως και τα λιωνουμε να γινουν κρεμα.
Παιρνουμε τα παξιμαδια,στρωνουμε απο πανω τους φυλλα τρυφερης ροκας,βαζουμε μια κουταλια απο τη σως,λιγο καλαμποκι,πασπαλιζουμε λιγη παπρικα και τελος ραντιζουμε απο πανω με λιγο ελαιολαδο.
Τα καναπεδακια μας ειναι ετοιμα να τα απολαυσουμε.

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Σπιτικά μπέργκερς φουλ έξτρα με τα όλα τους!

Υλικα
για τα μπιφτεκια
1/2 κιλο κιμα αναμεικτο (μοσχαρισιο+χοιρινο)
1 χωριατικο λουκανικο με πρασο
1 μικρο κρεμμυδι τριμμενο στον χοντρο τριφτη
2 χοντρες φετες ψωμι μπαγιατικο,μουλιασμενο σε νερο και στιμμενο
1 αυγο
αλατι
πιπερι
λιγο ελαιολαδο
για τη στρωση μανιταριων
1/2 κιλο φρεσκα λευκα μανιταρια
4 κουτ.σουπας σογια σως
4 κουτ.σουπας κετσαπ
λιγο ταμπασκο (ή αλλη καυτερη σαλτσα ή μπουκοβο)
για τη στρωση μπεικον
20 φετες καπνιστο μπεικον
επισης
μουσταρδα
τριμμενο κεφαλοτυρι
στρογγυλα ψωμακια

Εκτελεση
Σε μια λεκανιτσα βαζουμε ολα τα υλικα για τα μπιφτεκια.Το λουκανικο το αδειαζουμε,βγαζουμε δηλαδη την εξωτερικη πετσα και χρησιμοποιουμε τον κιμα απο μεσα.
Ζυμωνουμε πολυ καλα μεχρι να γινει ενα ομοιμορφο μειγμα.
Πλαθουμε σε μεγαλα,λεπτα μπιφτεκια και τα ψηνουμε οπως επιθυμουμε.Μπορουμε να τα βαλουμε σε ταψακι στο φουρνο στο γκριλ ή να τα ψησουμε σε αντικολλητικο τηγανι-γκριλιερα με ραβδωσεις με ελαχιστο λαδι,σε μετρια φωτια,να ροδοψηθουν καλα και απο τις δυο πλευρες.


Για να φτιαξουμε τα μανιταρια,τα κοβουμε σε λεπτες φετουλες,τα βαζουμε σε αντικολλητικο τηγανι με λιγο λαδι σε δυνατη φωτια ανακατευοντας πολυ συχνα,να βγαλουν τα υγρα τους και στη συνεχεια να εξατμιστουν,περιπου 10 λεπτα.Στην αρχη φαινονται πολλα αλλα στο τελος "μαζευουν" πολυ και μενουν λιγα. Λιγο πριν τα κατεβασουμε απο τη φωτια προσθετουμε τη σογια σως,την κετσαπ και το ταμπασκο.


Για να ετοιμασουμε το μπεικον,κοβουμε τις λωριδες στη μεση,τις βαζουμε σε αντικολλητικο τηγανι σε μετρια προς δυνατη φωτια χωρις καθολου λαδι και τις ψηνουμε να ροδοψηθουν και απο τις δυο πλευρες.



Για να συνθεσουμε τα μπεργκερ μας κοβουμε στη μεση τα ψωμακια,βαζουμε μια στρωση μανιταριων,ενα μπιφτεκι,2-3 κομματια μπεικον,τριμμενο κεφαλοτυρι,βαζουμε λιγη μουσταρδα στο πανω ψωμακι και κλεινουμε το burger.






Ειναι ετοιμα να τα απολαυσουμε!


Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Ντιπ γιαουρτιού με λιαστές ντομάτες


Υλικα
1 κεσεδάκι πληρες στραγγιστο γιαουρτι
5-6 λιαστες ντοματες
2 κουτ.σουπας κετσαπ
2 κουτ.σουπας λαδι απο τις λιαστες ντοματες
λιγο αλατι

Εκτελεση
Μεσα στο μουλτι βαζουμε το γιαουρτι,3 απο τις λιαστες ντοματες,την κετσαπ,το λαδι και ελαχιστο αλατι.
Χτυπαμε πολυ καλα να λιωσουν οι ντοματες.
Βαζουμε το γιαουρτι σε ενα μπωλ,ψιλοκοβουμε τις υπολοιπες λιαστες ντοματες,τις προσθετουμε κι αυτες,ανακατεουμε και το ντιπ ειναι ετοιμο.
Μπορει να συνοδευσει ωραια τις πατατες μας ειτε ειναι τηγανιτες ειτε ειναι βραστες ριχνοντας το απο πανω.



Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Βασιλόπιτα όνειρο!


Για δευτερη χρονια φτιαχνω τη βασιλοπιτα απο τις Συνταγες της Καρδιας και ειχε μεγαλη επιτυχια.
Δοκιμαστε την και λατρεψτε την! Ευκολη και μυρωδατη,αρεσε σε ολους.

Οι δικες μου μετατροπες ειναι στα μπαχαρικα οπου εβαλα 1 κουταλια της σουπας μαχλεπι,1 κουταλακι του γλυκου κακουλέ και 1 βανιλια,συν το ξυσμα του πορτοκαλιου.
Περισυ την ειχα αλοιψει με αυγο πριν το ψησιμο και πηρε ομορφο καφετι χρωμα.Φετος δεν εβαλα αυγο αλλα ελαχιστο σπορελαιο και οταν την ξεφουρνισα εφτιαξα ενα απλο γλασο με αχνη ζαχαρη και το ανακατεψα με ελαχιστο νερακι μεχρι να γινει ρευστο σαν μελι και το περιεχυσα.
Επισης βρισκω οτι κανει πιο ωραιο ψησιμο οταν τη βαζουμε σε 2 μικροτερα ταψια και οχι σε ενα μεγαλο,ισως παιζει ρολο και ο φουρνος μου.

Καλη χρονια να εχουμε,με υγεια,ευτυχισμενες στιγμες με τα αγαπημενα μας προσωπα και πολλη δημιουργικοτητα εντος και εκτος κουζινας!




Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Αρωματικό ζεστό κρασί - Mulled Wine

Yλικα
1 μπουκαλι κοκκινο ξηρο κρασι
1 πορτοκαλι
1 λεμονι
2 μανταρινια
1 ξυλο κανελας
1 αστεροειδη γλυκανισο
4 καρφακια γαρυφαλο
1/6 κουτ.γλυκου τριμμενο μοσχοκαρυδο
1/2 λοβο βανιλιας
140γρ. ζαχαρη

Εκτελεση
Προτιμαμε τα βιολογικα,ακερωτα φρουτα.Τα πλενουμε και με τον καθαριστη πατατας βγαζουμε τη φλουδα τους και τη ριχνουμε μεσα στην κατσαρολα.Στιβουμε το πορτοκαλι και τα δυο μανταρινια και ριχνουμε και τον χυμο μεσα στην κατσαρολα.Ριχνουμε και ολα τα μπαχαρικα μας,αφου πρωτα σχισουμε κατα μηκος τη βανιλια με ενα μαχαιρι και αφου σπασουμε στα δυο το ξυλο κανελας με τα χερια μας.Προσθετουμε και 1 ποτηρι απο το κρασι και τα βαζουμε να βρασουν σε μετρια φωτια.
Βραζουμε για 10 λεπτα να γινει ενα σιροπακι ανακατευοντας που και που.
Προσθετουμε το υπολοιπο κρασι ισα να ζεσταθει και κατεβαζουμε απο τη φωτια.
Σερβιρουμε το κρασι σε κουπες σε θερμοκρασια χλιαρο προς κρυο.
Αν δεν το καταναλωσουμε αμεσως σουρωνουμε το κρασι και το φυλαμε σε γυαλινο μπουκαλι.