Pages

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Παστιτσιο της μαμας

Υλικα
1 πακετο μακαρονια νουμερο 2 για παστιτσιο

 για τον κιμα
750γρ κιμα μοσχαρισιο
1 συσκευασια χυμο ντοματας
1 μικρο κρεμμυδι ψιλοκομμενο
 2-3 φυλλα δαφνης
1/4 κουτ.γλυκου κανελα
1 κουτ.γλυκου ζαχαρη
ριγανη
αλατι,πιπερι
ελαιολαδο

 για τη μπεσαμελ
1 1/2 λιτρο φρεσκο πληρες γαλα
4 κουταλιες σουπας βουτυρο ή μαργαρινη
13 γεματες κουτ.σουπας αλευρι για ολες τις χρησεις
2 κροκους αυγου
1 κοφτη κουτ.σουπας αλατι

Εκτελεση
Βραζουμε τα μακαρονια συμφωνα με τις οδηγιες του πακετου,τα σουρωνουμε και ριχνουμε λιγο λαδι οπως ειναι μεσα στο σουρωτηρι και τα ανακατευουμε λιγο με μια πιρουνα.
Στρωνουμε τα μισα μακαρονια σε ενα ταψι.


Σε μια κατσαρολα βαζουμε ελαιολαδο να καλυφθει ο πατος,το ζεσταινουμε και τσιγαριζουμε το κρεμμυδι σε δυνατη φωτια για 2-3 λεπτα να ξανθινει.
Ριχνουμε τον κιμα και ανακατευουμε για 10 λεπτα να γινει καστανο ανοιχτο χρωμα,ριχνουμε τα φυλλα δαφνης,την κανελα,τη ριγανη,το αλατι και το πιπερι και ανακατευουμε για 1 λεπτο.
Ριχνουμε στον κιμα το χυμο ντοματας και τη ζαχαρη,χαμηλωνουμε σε μετρια φωτια και βραζουμε τη σαλτσα για 15 λεπτα.


Κατεβαζουμε απο τη φωτια,βγαζουμε τα φυλλα δαφνης και στρωνουμε ολο τον κιμα στο ταψι.


Στρωνουμε απο πανω και τα υπολοιπα μακαρονια.


Σε μια κατσαρολα λιωνουμε ελαφρως το βουτυρο,ριχνουμε το γαλα να ζεσταθει οχι να καψει,ριχνουμε το αλατι και χαμηλωνουμε τη φωτια στο μισο.
Με ενα σουρωτηρι του τσαγιου με το ενα χερι ριχνουμε το αλευρι και με το αλλο ανακατευουμε το γαλα με συρμα.Με αυτη τη μεθοδο δε σβολιαζει ποτε η μπεσαμελ.
Το πιο βασικο ειναι να ανακατευουμε γρηγορα και συνεχως για να μη σβολιασει αλλα και για να μην κολλησει στον πατος της κατσαρολας.
Συνεχιζουμε το ανακατεμα μεχρι να πηξει τοσο ωστε να εχει την υφη του μελιου οταν σηκωνουμε το συρμα και σταζει.
Μολις δεσει η μπεσαμελ κατεβαζουμε την κατσαρολα απο τη φωτια,ριχνουμε μεσα τους 2 κροκους και ανακατεουμε καλα.


Ριχνουμε και στρωνουμε τη μπεσαμελ στο ταψι.


 Ψηνουμε στους 220 βαθμους στις αντιστασεις,στην κατω θεση του φουρνου για περιπου 20-30 λεπτα αναλογα το φουρνο μεχρι να ροδοκοκκινησει αρκετα.


Το αφηνουμε να κρυωσει λιγη ωρα πριν το κοψουμε για να μη μας διαλυθει.


1 σχόλιο: