Pages

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Σπιτικός πικάντικος γύρος και πιτούλες με δεντρολίβανο

Υλικα
5 χοιρινες πανσετες
ελαιολαδο για τηγανισμα
1 κουτ.σουπας σογια σως
2 κουτ.σουπας κετσαπ
4 κουτ.σουπας νερο
1 κουτ.γλυκου παπρικα γλυκια
λιγο ταμπασκο
λιγο μπουκοβο ή πιπερι καγιεν
λιγο τριμμενο κολιανδρο
φρεσκοτριμμενο μαυρο πιπερι
λιγο αλατι
για τις πιτουλες
140γρ.αλευρι
140γρ. γιαουρτι στραγγιστο πληρες
1 κουτ.γλυκου κοφτο αλατι
1 1/2 κουτ.γλυκου μπεικιν παουντερ
λιγο πιπερι
1 κουτ.σουπας ψιλοκομμενο δεντρολιβανο (ή αλλο ξερο μυρωδικο οπως θυμαρι,ριγανη,δυοσμος)
ελαιολαδο για τηγανισμα

Εκτελεση
Σε ενα τηγανι βαζουμε λιγο λαδι να ζεσταθει,αλατιζουμε ελαφρως τις πανσετες και τις τηγανιζουμε σε μετρια φωτια μεχρι να ροδισουν πολυ καλα και απο τις δυο πλευρες.
Βγαζουμε τις πανσετες απο το τηγανι,αφαιρουμε το περισσοτερο λαδι αλλα αφηνουμε λιγο.(2-3 κουταλιες)Ξαναβαζουμε το τηγανι σε δυνατη φωτια,προσθετουμε την παπρικα,το κολιανδρο,το πιπερι και το μπουκοβο και τα αφηνουμε για λιγα δευτερολεπτα να βγαλουν τα αρωματα τους.
Προσθετουμε το νερο,την κετσαπ,τη σογια σως,το ταμπασκο,ανακατευουμε καλα και μολις παρουν βραση ριχνουμε μεσα και τις πανσετες αφου πρωτα τις ψιλοκοψουμε σε μικρες μπουκιτσες.
Σωταρουμε για 1-2 λεπτα να δεσουν οι γευσεις και αποσυρουμε απο τη φωτια.

Για να φτιαξουμε τις πιτες,ανακατεουμε ολα τα υλικα σε ενα μπωλ,ζυμωνουμε πολυ καλα μεχρι να γινει μια σφιχτη ζυμη.Αν χρειαστει προσθετουμε ελαχιστο ακομα αλευρι.
Παιρνουμε τη ζυμη,την κανουμε μπαλα και την τυλιγουμε καλα και σφιχτα με μεμβρανη γιατι θα φουσκωσει.Τη βαζουμε στο ψυγειο και την αφηνουμε να ξεκουραστει τουλαχιστον 30 λεπτα,ιδανικα 1 ωρα.
Βγαζουμε τη ζυμη απο το ψυγειο,τη χωριζουμε σε 6-7 κομματια και με εναν πλαστη,πανω σε αλευρωμενο παγκο ανοιγουμε πολυ λεπτα πιτακια.
Βαζουμε ενα αντικολλητικο τηγανι να ζεσταθει,ριχνουμε 1 κουταλια ελαιολαδο και τηγανιζουμε μια μια τις πιτουλες,σε μετρια φωτια,να ροδιζουν καλα και απο τις δυο πλευρες.Καθε φορα που παμε να βαλουμε καινουρια πιτουλα ριχνουμε και λιγο ακομα λαδι.Την ωρα που ψηνονται οι πιτουλες φουσκωνουν και κανουν φυσαλιδες,τις τρυπαμε ελαφρως με ενα πιρουνι.
Μολις ψηθουν οι πιτουλες ειναι ετοιμες να τις απολαυσουμε με τον σπιτικο,πικαντικο γυρο μας.
Καλη ορεξη!






                                                                      

     Η συνταγη για τις πιτουλες ειναι του Ακη Πετρετζικη.



4 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό !! Φαίνεται κολασμένο! Ευχαριστούμε για την συνταγή!Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηταν πολυ ωραιο και ο αντρας μου το εκτιμησε ιδιεταιρως! Φιλια!

      Διαγραφή
  2. Είναι απίθανο μεζεδάκι! Έκανες και πιτούλες!! Φαίνονται καταπληκτικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειχα σκοπο να κανω μονο τον γυρο αλλα ειδα τις ωραιες πιτουλες του Πετρετζικη και ειπα να τα "σεταρω"!

      Διαγραφή