Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Κεκάκια με κακάο και γλάσο με φυστικοβούτυρο


Υλικα
για τα κεκακια
1/2 κουπα αλευρι για ολες τις χρησεις
1/2 κουπα καστερ παουντερ
1/3 κουπας κακαο σκονη
3/4 κουπας ζαχαρη
2 αυγα + 1 ασπραδι
1/4 κουπας γαλα πληρες
1/2 πλακα βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου
1 βανιλια
1 κουτ.σουπας κοφτη μπεικιν παουντερ
για το γλασο
1 κουπα αχνη ζαχαρη
4 κουτ.σουπας φυστικοβουτυρο λειο (smooth)
4 κουτ.σουπας βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου
2 κουτ.σουπας κρεμα γαλακτος
σταγονες σοκολατας για διακοσμηση

Εκτελεση
Χτυπαμε στο μιξερ το βουτυρο με  τη ζαχαρη να αφρατεψουν και διαδοχικα προσθετουμε χτυπωντας παραλληλα τα αυγα,το γαλα,το αλευρι,την καστερ παουντερ,τη βανιλια,το κακαο κοσκινισμενο και τελος το μπεικιν παουντερ να γινουν μια λεια ζυμη.
Μοιραζουμε τη ζυμη σε 12 φορμακια στρωμενα με χαρτακια ψησιματος και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνου,στις αντιστασεις,στους 200 βαθμους,στην κατω θεση του φουρνου για 20-25 λεπτα.



 Βγαζουμε τα κεκακια απο το φουρνο και τα αφηνουμε να κρυωσουν.
Σε ενα μπωλ χτυπαμε με το συρμα το βουτυρο με το φυστικοβουτυρο να ενωθουν και προσθετουμε την κρεμα γαλακτος και την αχνη να γινουν μια λεια κρεμα.Αν ειναι πολυ σφιχτη προσθετουμε ελαχιστη κρεμα γαλακτος ακομη.
Βαζουμε την κρεμα σε κορνε και διακοσμουμε τα κεκακια και τελος πασπαλιζουμε απο πανω τις σταγονες σοκολατας.



Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Πιπεριές φλωρίνης γεμιστές με φέτα και πράσο

Υλικα
8 μεγαλες πιπεριες φλωρινης
400γρ. τυρι φετα
2 κουτ.σουπας κρεμ φρες ή στραγγιστο γιαουρτι
3 μεγαλα πρασα κομμενα σε ροδελες
ελαιολαδο
ριγανη
πιπερι

Εκτελεση
Πλενουμε τις πιπεριες και αφαιρουμε τα καπακια,τα κοτσανια και τα σπορια.
Σε μια κατσαρολα τσιγαριζουμε τα πρασα σε λιγο ελαιολαδο,σε μετρια φωτια,μεχρι να μαραθουν καλα.Αλατιζουμε ελαφρα.
Κατεβαζουμε τα πρασα απο τη φωτια,τριβουμε μεσα την φετα με το χερι μας,προσθετουμε την κρεμ φρες (ή το στραγγιστο γιαουρτι),τη ριγανη,το πιπερι,λιγο ακομα ελαιολαδο και ανακατεουμε καλα.
Μοιραζουμε τη γεμιση σε ολες τις πιπεριες,τις βαζουμε σε ταψι στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο,στις αντιστασεις,στη μεσαια θεση του φουρνου,στους 190 βαθμους για 1 ωρα και 20 λεπτα.





Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Μπουκουβάλα


Για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεοι !

Υλικα
ψωμι ψιχα
τυρι φετα
μια πετσετα κουζινας χωρις χνουδι

Οταν ημουν μικρη,τα απογευματα του καλοκαιριου,εγω και τα ξαδερφια μου ειχαμε χρονο μονο για παιχνιδι. Οι γιαγια μας λοιπον,ειχε τη λυση για ενα απλο αλλα και πρακτικο κολατσιο στη στιγμη.
Η μπουκουβαλα δεν ειναι τιποτα αλλο απο ενα ψωμοτυρι που ομως κρατιεται ευκολα απο τα παιδικα χερια που βιαζονται να συνεχισουν το παιχνιδι τους,το αρπαζουν και φευγουν χωρις να τους πεφτει το τυρι,χωρις πιατο,εκει αναμεσα στο παιχνιδι δαγκωνουν μια μπουκια και παιζουν ταυτοχρονα.
Το κρατουσαμε στο ενα χερι και ανεβαιναμε στο ποδηλατο,παιζαμε κρυφτο,με τη μπουκουβαλα παντα στο χερι.
 Παμε λοιπον να τη φτιαξουμε.

Εκτελεση
Σε μια καθαρη πετσετα κουζινας τριβουμε ψιχα ψωμιου,επειτα τριβουμε με το χερι τυρι ψετα και το κλεινουμε σε πουγκι.
Κραταμε το πουγκι με το ενα χερι και ζυμωνουμε για λιγα δευτερολεπτα το πουγκι να ενωθουν εσωτερικα τα υλικα.
Στριβουμε το πουγκι με το αλλο μας χερι να γινει σφιχτο,σαν να το στιβουμε,το ανοιγουμε και ετοιμη η μπουκουβαλα.Εχει σχηματιστει μια μπαλα ετοιμη να τη φαμε.



Η ποσοτητα των υλικων που θα χρησιμοποιησουμε ειναι αναλογη της ορεξης μας και αν ειναι για παιδικο κολατσιο,αναλογα ποσο μεγαλη ειναι η χουφτιτσα που θα κραταει τη μπουκουβαλα.
Αν η γιαγια μας εδινε απλα ψωμι και τυρι να φαμε σιγουρα δε θα το τρωγαμε με τοση ορεξη ουτε θα ειχε μεινει χαραγμενο στις παιδικες μας αναμνησεις σαν ενα κολατσιο τοσο ξεχωριστο.


Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Εύκολη τάρτα με κομπόστα ροδάκινο


Υλικα
για τη βαση
350γρ. αλευρι
150γρ βουτυρο
80γρ αχνη ζαχαρη
1 πρεζα αλατι
1 αυγο
2 κουτ.σουπας νερο
2 βανιλιες
για την κρεμα
1 φακελακι κρεμα ζαχαροπλαστικης Γιωτης
γαλα πληρες οσο λεει η συσκευασια
για το γαρνιρισμα 
καμποστα ροδακινο

Εκτελεση
Ζυμωνουμε ολα τα υλικα για τη βαση μεχρι να γινει μια λεια ζυμη που ξεκολλαει απο τα χερια.
Απλωνουμε τη ζυμη πανω σε μια ταρτιερα,να καλυπτονται και τα πλαινα,τρυπαμε τη ζυμη καλα με ενα πιρουνι και την ψηνουμε για 20-25 λεπτα σε προθερμασμενο φουρνο,στους 170 βαθμους στον αερα.


Αφηνουμε τη ζυμη να κρυωσει.
Στο μεταξυ χτυπαμε την κρεμα ζαχαροπλαστικης με πληρες γαλα μεχρι να σφιξει.
Την απλωνουμε πανω στην κρυα βαση,στραγγιζουμε τα ροδακινα απο το ζουμι τους,τα κοβουμε σε λωριδες και στολιζουμε την ταρτα.



Βαζουμε την ταρτα στο ψυγειο να κρυωσει καλα και σερβιρουμε. 
Φυσικα μπορουμε να χρησιμοποιησουμε οποιο αλλο ειδος κομποστας θελουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...