Pages

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Κεκάκια με κακάο και γλάσο με φυστικοβούτυρο


Υλικα
για τα κεκακια
1/2 κουπα αλευρι για ολες τις χρησεις
1/2 κουπα καστερ παουντερ
1/3 κουπας κακαο σκονη
3/4 κουπας ζαχαρη
2 αυγα + 1 ασπραδι
1/4 κουπας γαλα πληρες
1/2 πλακα βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου
1 βανιλια
1 κουτ.σουπας κοφτη μπεικιν παουντερ
για το γλασο
1 κουπα αχνη ζαχαρη
4 κουτ.σουπας φυστικοβουτυρο λειο (smooth)
4 κουτ.σουπας βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου
2 κουτ.σουπας κρεμα γαλακτος
σταγονες σοκολατας για διακοσμηση

Εκτελεση
Χτυπαμε στο μιξερ το βουτυρο με  τη ζαχαρη να αφρατεψουν και διαδοχικα προσθετουμε χτυπωντας παραλληλα τα αυγα,το γαλα,το αλευρι,την καστερ παουντερ,τη βανιλια,το κακαο κοσκινισμενο και τελος το μπεικιν παουντερ να γινουν μια λεια ζυμη.
Μοιραζουμε τη ζυμη σε 12 φορμακια στρωμενα με χαρτακια ψησιματος και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνου,στις αντιστασεις,στους 200 βαθμους,στην κατω θεση του φουρνου για 20-25 λεπτα.



 Βγαζουμε τα κεκακια απο το φουρνο και τα αφηνουμε να κρυωσουν.
Σε ενα μπωλ χτυπαμε με το συρμα το βουτυρο με το φυστικοβουτυρο να ενωθουν και προσθετουμε την κρεμα γαλακτος και την αχνη να γινουν μια λεια κρεμα.Αν ειναι πολυ σφιχτη προσθετουμε ελαχιστη κρεμα γαλακτος ακομη.
Βαζουμε την κρεμα σε κορνε και διακοσμουμε τα κεκακια και τελος πασπαλιζουμε απο πανω τις σταγονες σοκολατας.



Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Πιπεριές φλωρίνης γεμιστές με φέτα και πράσο

Υλικα
8 μεγαλες πιπεριες φλωρινης
400γρ. τυρι φετα
2 κουτ.σουπας κρεμ φρες ή στραγγιστο γιαουρτι
3 μεγαλα πρασα κομμενα σε ροδελες
ελαιολαδο
ριγανη
πιπερι

Εκτελεση
Πλενουμε τις πιπεριες και αφαιρουμε τα καπακια,τα κοτσανια και τα σπορια.
Σε μια κατσαρολα τσιγαριζουμε τα πρασα σε λιγο ελαιολαδο,σε μετρια φωτια,μεχρι να μαραθουν καλα.Αλατιζουμε ελαφρα.
Κατεβαζουμε τα πρασα απο τη φωτια,τριβουμε μεσα την φετα με το χερι μας,προσθετουμε την κρεμ φρες (ή το στραγγιστο γιαουρτι),τη ριγανη,το πιπερι,λιγο ακομα ελαιολαδο και ανακατεουμε καλα.
Μοιραζουμε τη γεμιση σε ολες τις πιπεριες,τις βαζουμε σε ταψι στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο,στις αντιστασεις,στη μεσαια θεση του φουρνου,στους 190 βαθμους για 1 ωρα και 20 λεπτα.





Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Μπουκουβάλα


Για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεοι !

Υλικα
ψωμι ψιχα
τυρι φετα
μια πετσετα κουζινας χωρις χνουδι

Οταν ημουν μικρη,τα απογευματα του καλοκαιριου,εγω και τα ξαδερφια μου ειχαμε χρονο μονο για παιχνιδι. Οι γιαγια μας λοιπον,ειχε τη λυση για ενα απλο αλλα και πρακτικο κολατσιο στη στιγμη.
Η μπουκουβαλα δεν ειναι τιποτα αλλο απο ενα ψωμοτυρι που ομως κρατιεται ευκολα απο τα παιδικα χερια που βιαζονται να συνεχισουν το παιχνιδι τους,το αρπαζουν και φευγουν χωρις να τους πεφτει το τυρι,χωρις πιατο,εκει αναμεσα στο παιχνιδι δαγκωνουν μια μπουκια και παιζουν ταυτοχρονα.
Το κρατουσαμε στο ενα χερι και ανεβαιναμε στο ποδηλατο,παιζαμε κρυφτο,με τη μπουκουβαλα παντα στο χερι.
 Παμε λοιπον να τη φτιαξουμε.

Εκτελεση
Σε μια καθαρη πετσετα κουζινας τριβουμε ψιχα ψωμιου,επειτα τριβουμε με το χερι τυρι ψετα και το κλεινουμε σε πουγκι.
Κραταμε το πουγκι με το ενα χερι και ζυμωνουμε για λιγα δευτερολεπτα το πουγκι να ενωθουν εσωτερικα τα υλικα.
Στριβουμε το πουγκι με το αλλο μας χερι να γινει σφιχτο,σαν να το στιβουμε,το ανοιγουμε και ετοιμη η μπουκουβαλα.Εχει σχηματιστει μια μπαλα ετοιμη να τη φαμε.



Η ποσοτητα των υλικων που θα χρησιμοποιησουμε ειναι αναλογη της ορεξης μας και αν ειναι για παιδικο κολατσιο,αναλογα ποσο μεγαλη ειναι η χουφτιτσα που θα κραταει τη μπουκουβαλα.
Αν η γιαγια μας εδινε απλα ψωμι και τυρι να φαμε σιγουρα δε θα το τρωγαμε με τοση ορεξη ουτε θα ειχε μεινει χαραγμενο στις παιδικες μας αναμνησεις σαν ενα κολατσιο τοσο ξεχωριστο.


Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Εύκολη τάρτα με κομπόστα ροδάκινο


Υλικα
για τη βαση
350γρ. αλευρι
150γρ βουτυρο
80γρ αχνη ζαχαρη
1 πρεζα αλατι
1 αυγο
2 κουτ.σουπας νερο
2 βανιλιες
για την κρεμα
1 φακελακι κρεμα ζαχαροπλαστικης Γιωτης
γαλα πληρες οσο λεει η συσκευασια
για το γαρνιρισμα 
καμποστα ροδακινο

Εκτελεση
Ζυμωνουμε ολα τα υλικα για τη βαση μεχρι να γινει μια λεια ζυμη που ξεκολλαει απο τα χερια.
Απλωνουμε τη ζυμη πανω σε μια ταρτιερα,να καλυπτονται και τα πλαινα,τρυπαμε τη ζυμη καλα με ενα πιρουνι και την ψηνουμε για 20-25 λεπτα σε προθερμασμενο φουρνο,στους 170 βαθμους στον αερα.


Αφηνουμε τη ζυμη να κρυωσει.
Στο μεταξυ χτυπαμε την κρεμα ζαχαροπλαστικης με πληρες γαλα μεχρι να σφιξει.
Την απλωνουμε πανω στην κρυα βαση,στραγγιζουμε τα ροδακινα απο το ζουμι τους,τα κοβουμε σε λωριδες και στολιζουμε την ταρτα.



Βαζουμε την ταρτα στο ψυγειο να κρυωσει καλα και σερβιρουμε. 
Φυσικα μπορουμε να χρησιμοποιησουμε οποιο αλλο ειδος κομποστας θελουμε.

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Κους κους με άρωμα ανατολής


Υλικα
1,5 κουπα κους κους χοντρο
2 κυβους λαχανικων
1/3 κουπας μειγμα ξηρων καρπων και σταφιδες (κουκουναρι,αμυγδαλα,καρυδια,ηλιοσπορο,μαυρες σταφιδες ή ξανθιες)
2 κουτ.σουπας βουτυρο
2 κουτ.σουπας ελαιολαδο
1 μικρο κρεμμυδι ψιλοκομμενο
1/3 κουτ.γλυκου καρυ
1/4 κουτ.γλυκου κυμινο
1/4 κουτ.γλυκου κολιανδρο σκονη
λιγη κανελα
αλατι

Εκτελεση
Σε μια κατσαρολα βαζουμε 2 λιτρα νερο να βρασει μαζι με τους κυβους λαχανικων.
Ριχνουμε το κους κους να βρασει συμφωνα με το χρονο που αναγραφεται στη συσκευασια,το σουρωνουμε και το αφηνουμε στην ακρη.
Σε μια αλλη κατσαρολα βαζουμε το ελαιολαδο και το βουτυρο να λιωσουν σε πολυ χαμηλη φωτια,ριχνουμε το κρεμμυδι και το τσιγαριζουμε.
Προσθετουμε τους ξηρους καρπους και τις σταφιδες καθως και ολα τα μπαχαρικα να βγαλουν τα αρωματα τους.
Ριχνουμε μεσα το βρασμενο κους κους,ανακατευουμε καλα,δοκιμαζουμε αν χρειαζεται αλατι και σερβιρουμε.

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Κεκάκια καρότου με γλυκιά σως ταχίνι

Υλικα
1 κουπα τριμμενο καροτο στον ψιλο τριφτη
5 κουτ.σουπας αλευρι για ολες τις χρησεις
3 κουτ.σουπας τριμμενο αμυγδαλο
2 κουτ.σουπας μαυρες σταφιδες
2 κουτ.σουπας μελι
1 κουτ.σουπας μαυρη ζαχαρη
1 κουτ.γλυκου κανελα
1/3 κουτ.γλυκου γαρυφαλο
1 βανιλια
1 κουτ.γλυκου γεματο μπεικιν παουντερ
1/3 κουπας ελαιολαδο
για τη σως
4 κουτ.σουπας ταχινι
4 κουτ.σουπας μελι
8 κουτ.σουπας φρεσκο χυμο πορτοκαλι
λιγο ξυσμα πορτοκαλιου
λιγη κανελα

Εκτελεση
Τριβουμε το καροτο στον τριφτη και γεμιζουμε μια κουπα.Το στιβουμε ελαφρως με τα χερια μας να φυγουν τα πολλα υγρα,το βαζουμε σε ενα μπωλ και ανακατεουμε μαζι με ολα τα υπολοιπα υλικα.
Μοιραζουμε τη ζυμη σε 9-10 φορμακια στρωμενα με χαρτακι ψησιματος,τα γεμιζουμε σχεδον μεχρι πανω.



 Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο,στους 170 βαθμους στον αερα για 25 λεπτα.



Ανακατεουμε ολα τα υλικα για τη σως σε ενα μπωλακι και περιχυνουμε τα κεκακια πριν τα σερβιρουμε αφου πρωτα βγαλουμε το χαρτακι τους.
Μπορουμε να ριξουμε απο πανω εξτρα κανελα και αμυγδαλα.






Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Σάλτσα ντομάτα σε βάζα


 Υλικα
ντοματες ωριμες (ποικιλια ρόμα ή οποια ποικιλια εχετε)
γυαλινα βαζα με καπακι

Εκτελεση
Πλενουμε τις ντοματες,αφαιρουμε τα κοτσανια και τις πολτοποιουμε στο μπλεντερ.



Γεμιζουμε με τον πολτο ντοματας μια ή περισσοτερες μεγαλες κατσαρολες σχεδον μεχρι πανω και βραζουμε σε μετρια φωτια για 2μιση-3 ωρες μεχρι να συμπηκνωθει η σαλτσα ανακατευοντας που και που.Αν πιτσιλαει πολυ χαμηλωνουμε λιγο τη φωτια.


Γεμιζουμε σχεδον μεχρι πανω τα βαζα μας,τα κλεινουμε καλα με τα καπακια τους,τα βαζουμε μεσα σε μια μεγαλη κατσαρολα,τα σκεπαζουμε με νερο και τα βραζουμε για 1 ωρα.Με αυτον τον τροπο η σαλτσα θα διατηρηθει για πολυ πολυ καιρο.



Βγαζουμε προσεκτικα τα βαζα απο την κατσαρολα και τα αφηνουμε να κρυωσουν.Σκουπιζουμε με μια νωπη πετσετα τα αλατα που εχουν σχηματιστει εξωτερικα των βαζων.
Η σαλτσα ειναι απλη και μπορει να χρησιμοποιηθει σε ολα τα φαγητα.Αν θελουμε μπορουμε να φτιαξουμε καποιες παραλλαγες με αλατι,λαδι και μυρωδικα,να τη δεσουμε ακομα πιο πολυ και να την εχουμε ατοιμη για καταναλωση πανω σε πιτσες και μακαροναδες.