Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Μπουκουβάλα


Για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεοι !

Υλικα
ψωμι ψιχα
τυρι φετα
μια πετσετα κουζινας χωρις χνουδι

Οταν ημουν μικρη,τα απογευματα του καλοκαιριου,εγω και τα ξαδερφια μου ειχαμε χρονο μονο για παιχνιδι. Οι γιαγια μας λοιπον,ειχε τη λυση για ενα απλο αλλα και πρακτικο κολατσιο στη στιγμη.
Η μπουκουβαλα δεν ειναι τιποτα αλλο απο ενα ψωμοτυρι που ομως κρατιεται ευκολα απο τα παιδικα χερια που βιαζονται να συνεχισουν το παιχνιδι τους,το αρπαζουν και φευγουν χωρις να τους πεφτει το τυρι,χωρις πιατο,εκει αναμεσα στο παιχνιδι δαγκωνουν μια μπουκια και παιζουν ταυτοχρονα.
Το κρατουσαμε στο ενα χερι και ανεβαιναμε στο ποδηλατο,παιζαμε κρυφτο,με τη μπουκουβαλα παντα στο χερι.
 Παμε λοιπον να τη φτιαξουμε.

Εκτελεση
Σε μια καθαρη πετσετα κουζινας τριβουμε ψιχα ψωμιου,επειτα τριβουμε με το χερι τυρι ψετα και το κλεινουμε σε πουγκι.
Κραταμε το πουγκι με το ενα χερι και ζυμωνουμε για λιγα δευτερολεπτα το πουγκι να ενωθουν εσωτερικα τα υλικα.
Στριβουμε το πουγκι με το αλλο μας χερι να γινει σφιχτο,σαν να το στιβουμε,το ανοιγουμε και ετοιμη η μπουκουβαλα.Εχει σχηματιστει μια μπαλα ετοιμη να τη φαμε.



Η ποσοτητα των υλικων που θα χρησιμοποιησουμε ειναι αναλογη της ορεξης μας και αν ειναι για παιδικο κολατσιο,αναλογα ποσο μεγαλη ειναι η χουφτιτσα που θα κραταει τη μπουκουβαλα.
Αν η γιαγια μας εδινε απλα ψωμι και τυρι να φαμε σιγουρα δε θα το τρωγαμε με τοση ορεξη ουτε θα ειχε μεινει χαραγμενο στις παιδικες μας αναμνησεις σαν ενα κολατσιο τοσο ξεχωριστο.


14 σχόλια:

  1. Δεν το γνωριζα αυτο το φαγακι. Απλό αλλα εντυπωσιακό. Μολις διαβασα τον τίτλο δεν σου κρύβω πως μου ήρθε στο μυαλό, το τρίπτυχο "Ιωάννου, Μπουκουβάλα, Αναγνώστου" απο το σηριαλ Κωνσταντίνου και Ελένης!
    αχαχχαχαχα Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα οντως κλασσικο το τριπτυχο,αραγε πηραν ποτε πτυχιο αυτα τα παιδια?Χαχα δε θυμαμαι.
      Φιλια!

      Διαγραφή
  2. Το έχω ακούσει αλλά δεν το έχω φάει! Απλή λύση για πεινασμένα στομαχάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ελαααα δεν το ειχα ακουσει ποτε!!!Ευκολο και γιαγιαδιστικο,υπεροχο!!!!!!!
    καλη εβδομαδουλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η μπουκουβαλα το κολατσιο των παιδικων μου χρονων.....ευχαριστω πολυ γιατι με πηγες χρονια πισω :))))))
    με συγκινησε πολυ ! ευκολο γρηγορο και πεντανοστιμοοοοοοοοο !
    πιπεριτσα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενα κολατσιο φτωχο σε υλικα και εμφανιση αλλα πλουσιο σε αναμνησεις! Το ετρωγες κι εσυ μικρη ε? χιχιχι μπουκουβαλα ολε!

      Διαγραφή
    2. Στα απλα και λιτα κρυβονται οι γευσεις....ναιιιιιιιι ηταν το αγαπημενο μου η μπουκουβαλα... ...οντως ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ ολε !μπορει αν μην την φτιαχνω τωρα πια απο βαρεμαρα κυριως αλλα τιμω το ψωμοτυρι καθε βραδυ γιατι με φερνει κοντα στην γευση της...τι σου ειναι οι μνημες και συνδεονται αρρητα με τις γευσεις :))))))))
      πιπεριτσα :)

      Διαγραφή
  5. Υπεροχες αναμνησεις..τοχω κανει και στα παιδια μου..τωρα θα το κανω και στα εγγονια μου...καλες γιορτες σε ολους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπουκουβάλα σε άλλη έκδοση: Στο χωριό μας (Καστανιά, στην ορεινή Άρτα της Ηπείρου) η μπουκουβάλα γινόταν λίγο διαφορετικά. Η νοικοκυρά έτριβε ψωμί στο τηγάνι (συνήθως μπομπότα από καλαμπόκι), έριχνε μέσα και βούτυρο και το ρόδιζε για λίγο στη φωτιά πάνω στην πυροστιά στο τζάκι, ανακατεύοντάς το καλά για να περιχυθεί όλο με το βούτυρο. Το κατέβαζε από τη φωτιά και όπως ήταν ζεστό, το τρώγαμε με το κουτάλι. Η γεύση του ήταν λαχταριστή και μοσχοβολούσε ο τόπος από το αγνό βούτυρο (παραγωγής μας). Την Πρωτοχρονιά μάλιστα η μπουκουβάλα αντικαθιστούσε στα φτωχά ορεινά μέρη μας τη βασιλόπιτα, καθώς έριχναν μέσα στο τηγάνι και ανακάτευαν στο τριμμένο ψωμί μια πεντάρα ή δεκάρα, ένα φύλλο από πουρνάρι και ένα φύλλο από φιλίκι. Όποιος στη μπουκιά του έβρισκε τη δεκάρα, θα έβγαζε πολλά λεφτά (θα γινόταν τάχα τραπεζίτης!), όποιος εύρισκε το πουρνάρι, θα γινόταν τσέλιγγας με πολλά γίδια και όποιος εύρισκε το φιλίκι, θα αποκτούσε αντίστοιχα πολλά πρόβατα. Ωραίες εποχές! (παπα-Δημήτρης Μπόκος, από Μηλιά Καστανιάς Άρτας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η γιαγιά μου το ζύμωνε κλείνοντάς το στην πετσέτα και το χτύπαγε ελαφρά πάνω στο τραπέζι , λέγοντας και κάποιο τραγουδάκι , το στούμπαγε δηλαδή , διότι το τραγούδι που δεν το θυμάμε ακριβώς , έλεγε....στούμπ , στούμπ μπουκουβάλα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι αναμνήσεις μου ξυπνήσατε.. μπουκουβάλα μου έκανε και η γιαγιά μου όταν ήμουν μικρή με τριμμένο ζυμωτό ψωμάκι και τυρί δικό μας που έκανε η μητέρα μου. Πόσο μου λείπουν εκείνα τα χρόνια και πιο πολύ μου λείπει η οικογένεια μου που τους έχασα νωρίς.. Την μπουκουβάλα την έκανε σε μικρές μπουκιτσες με το χέρι τις ζυμωνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το θυμαμαι απ την γιαγια μου που μας το έκανε. Ελεγε και τραγουδακι....΄΄μπουκο-μπουκοβάλα τρως τυρι με γάλα''

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...