Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Υλικα
1 κουπα σπορελαιο
2 κουπες χοντρο σιμιγδαλι
3 κουπες ζαχαρη
4 κουπες νερο
1 φλουδα πορτοκαλιου
1 φλουδα λεμονιου
1 κοφτο κουταλακι κανελα
1/3 κουταλακι γαρυφαλο
καρυδια για διακοσμηση

Εκτελεση
Σε ενα μικρο κατσαρολακι βαζουμε το νερο,τη ζαχαρη,τις φλουδες,την κανελα και το γαρυφαλο να βρασουν.Αφηνουμε να βρασουν 2-3 λεπτα και κλεινουμε τη φωτια αλλα αφηνουμε το κατσαρολακι πανω στο ματι για να μεινει ζεστο.Αφαιρουμε τις φλουδες.
Σε μια μεγαλη κατσαρολα βαζουμε το λαδι να ζεσταθει σε δυνατη φωτια.Μολις ζεσταθει ριχνουμε το σιμιγδαλι και με μια ξυλινη κουταλα ανακατεουμε συνεχως μεχρι το σιμιγδαλι να παρει ενα ωραιο καφετι χρωμα και να αρχισει να μυριζει ψημμενο.
Αποσυρουμε απο τη φωτια και με ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ριχνουμε το σιροπι μεσα στο σιμιγδαλι.Το σιμιγδαλι θα αρχισει να κοχλαζει και να κανει μεγαλες φουσκαλες και να πιτσιλαει ελαφρως.Πρεπει να ειμαστε πολυ προσεκτικοι να μην καουμε.
Ανακατεουμε γρηγορα με την κουταλα,ξαναβαζουμε την κατσαρολα στο ματι της κουζινας και συνεχιζουμε το ανακατεμα μεχρι ο χαλβας να δεσει και να ξεκολλαει απο τα τοιχωματα και να γινεται σχεδον μια μπαλα.
Ριχνουμε τον χαλβα σε μεταλλικη φορμα ή τον αφηνουμε να κρυωσει ελαφρως και τον ριχνουμε σε πλαστικη φορμα,τον παταμε καλα να γινει λειος και τον αναποδογυριζουμε σε μια πιατελα.
Πασπαλιζουμε απο πανω λιγη ακομα κανελα και ριχνουμε μερικα καρυδια.
Διατηρειται εντος ή εκτος ψυγειου.


Μπορουμε να τον σερβιρουμε ειτε σκετο ειτε μαζι με νηστισιμο παγωτο.Συνταγη για το παγωτο θα βρειτε ΕΔΩ.


2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...