Σάββατο, 4 Απριλίου 2015

Πασχαλινό τσουρέκι


 Υλικα
5 κουπες αλευρι για ολες τις χρησεις
1 φακελακι ξερη μαγια
1 1/2 κουπα χλιαρο γαλα
2 αυγα χτυπημενα
1/3 κουπας βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου
1 κουπα ζαχαρη
1 πρεζα αλατι
2 κουτ.γλυκου μαχλεπι
1 κουτ.γλυκου κακουλε
1 βανιλια
λιγο αμυγδαλο φιλε για πασπαλισμα
1 κροκο αυγου για επαλειψη

Εκτελεση
Σε μια μεγαλη λεκανη βαζουμε το χλιαρο γαλα,τη μαγια και λιγο απο το αλευρι.Ανακατευουμε καλα με το χερι μας να διαλυθει η μαγια και αφηνουμε σε ζεστο μερος για 15 λεπτα να ενεργοποιηθει η μαγια.
Προσθετουμε ολα τα υπολοιπα υλικα εκτος απο το αλευρι,ανακατεουμε καλα και ριχνουμε το μισο αλευρι.Ζυμωνουμε με τα χερια μας,προσθετουμε το υπολοιπο αλευρι και συνεχιζουμε το ζυμωμα να γινει μια λεια,ελαστικη ζυμη.Σκεπαζουμε τη λεκανη με μια πετσετα κουζινας και ενα τραπεζομαντηλο ή κουβερτα και αφηνουμε για 1 ωρα να φουσκωσει.
Αλευρωνουμε τον παγκο της κουζινας,χωριζουμε τη ζυμη σε 2 μερη και το καθε μερος το πλαθουμε σε 2 κορδονια.Με αυτα θα φτιαξουμε 2 τσουρεκια σε σχημα κουλουρας. Πλεκουμε τα κορδονια μεταξυ τους και ενωνουμε τις 2 ακρες να σχηματιστει κουλουρα.
Προθερμαινουμε το φουρνο στους 35 βαθμους.
Σε 2 ταψια στρωνουμε αντικολλητικο χαρτι ψησιματος και βαζουμε τις 2 κουλουρες.Αφηνουμε τα ταψια στο φουρνο για αλλη 1 ωρα να φουσκωσουν.
Βγαζουμε τα ταψια απο το φουρνο και ανεβαζουμε τη θερμοκρασια στους 170 βαθμους στις αντιστασεις.Μεχρι να γινει ο φουρνος,παιρνουμε ενα μπωλακι,βαζουμε εναν κροκο και 1 κουτ.γλυκου νερο και το χτυπαμε με ενα πιρουνι.Με ενα πινελο αλοιφουμε τα τσουρεκια με το αυγο και πασπαλιζουμε απο πανω με λιγο φιλε αμυγδαλο.
Σε αυτο το σταδιο αν θελουμε τοποθετουμε ενα πασχαλινο κοκκινο αυγο στη μεση του τσουρεκιου.
Ψηνουμε για 25 λεπτα ή μεχρι να ροδισουν και να παρουν ενα βαθυ καφετι χρωμα.






2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...