Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015

Σπιτικό ψωμί φόρμα ολικής άλεσης

Υλικα
1 κιλο αλευρι σιτου ολικης αλεσης
3 κουπες νερο χλιαρο
2 φακελακια ξερη μαγια
2 κουτ.γλυκου αλατι
ελαιολαδο για τις φορμες

Εκτελεση
Σε μια λεκανη βαζουμε τη μαγια,1 κουταλια απο το αλευρι και μιση κουπα νερο και ανακατευουμε καλα με το χερι μας να λιωσει η μαγια.Αφηνουμε σε ζεστο μερος για 15 λεπτα να ενεργοποιηθει η μαγια.Ειναι σημαντικο το νερο μας να ειναι ελαφρως χλιαρο και οχι πολυ ζεστο γιατι θα καει η μαγια και δε θα φουσκωσει.
Ριχνουμε το υπολοιπο νερο στη λεκανη,το αλευρι και το αλατι και ζυμωνουμε καλα με τα χερια μας να γινει μια λεια ζυμη και να σχηματιστει μια ελαστικη μπαλα.
Λαδωνουμε καλα 2 μακροστενες,αντικολλητικες φορμες μηκους 28-30cm,λαδωνουμε καλα και τα χερια μας και χωριζουμε τη ζυμη στα 2,σχηματιζουμε 2 κυλινδρους και τους βαζουμε στις φορμες.Σκεπαζουμε με πετσετα και αφηνουμε για 1 ωρα να φουσκωσει η ζυμη.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 220 βαθμους στις αντιστασεις για 50 λεπτα.
Ξεφουρνιζουμε τα ψωμια,τα ξεφορμαρουμε αμεσως και τα αφηνουμε πανω σε σχαρα να κρυωσουν.
Οταν τα δοκιμασουμε θα δουμε οτι μεσα ειναι μαλακα και εξω εχουν μια νοστιμη,τραγανη κορα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...