Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Πασχαλινά κουλούρια


Οπως βλεπετε και στις φωτογραφιες,ο πασχαλινος στολισμος στο σπιτι της αδερφης μου ειναι σοβαρη υποθεση και καθε χρονο,μαζι με τα παιδια της γεμιζουν το σπιτι με υπεροχα σπιτικα κουλουρια και αυγα χρωματισμενα σε καθε λογης αποχρωσεις.
Πασχαλινες κατασκευες και χειροτεχνιες,καλαθακια,κοτουλες και λαγουδακια συνθετουν ενα πολυ γιορτινο σκηνικο.
Της ζητησα λοιπον φετος να μου δωσει τη συνταγη για τα πεντανοστιμα κουλουρια της και τη μοιραζομαι μαζι σας.
Η δοση των υλικων ειναι μεγαλη,βγαινουν 6 ταψια κουλουρια και να ψηνετε και να ψηνετε ολη μερα χεχε,να τρωτε και να μοιραζετε σε φιλους και αγαπημενους!

Υλικα
8 αυγα +2 κροκοι για επαλειψη
1 ποτηρι φρεσκοστιμμενο χυμο πορτοκαλι
ξυσμα απο 3-4 πορτοκαλια
1 ποτηρι γαλα πληρες
3 ποτηρια ζαχαρη
250γρ βουτυρο (μπορειτε να βαλετε αν θελετε και μισο βουτυρο μιση μαργαρινη)
1 φακελακι (28 γραμμαρια) αμμωνια
3 φακελακια μπεικιν παουντερ
5 βανιλιες
2,5 - 3 κιλα αλευρι

Εκτελεση
Χτυπαμε στο μιξερ το βουτυρο με τη ζαχαρη,μετα προσθετουμε τα αυγα,μετα ριχνουμε το μπεικιν,τις βανιλιες και το ξυσμα και σιγα σιγα προσθετουμε λιγο λιγο αλευρι.Ταυτοχρονα κατα διαστηματα ριχνουμε το γαλα  και το χυμο πορτοκαλι αφου ριξουμε μεσα την αμμωνια και αφρισει,εναλλασουμε δηλαδη το αλευρι με τα υγρα μεχρι να μη μπορουμε αλλο να χτυπησουμε το μειγμα με το μιξερ.Μετα αρχιζουμε και ζυμωνουμε με τα χερια μας.Προσθετουμε αλευρι μεχρι να γινει μια ωραια,λεια ζυμη που να ξεκολλαει απο τα χερια μας.
Σκεπαζουμε τη ζυμη με μεμβρανη και την αφηνουμε να ξεκουραστει για 1 ωρα.
Πλαθουμε σε κουλουρακια,λιγο μικροτερα απ'οτι τα θελουμε γιατι θα φουσκωσουν στο ψησιμο,τα βαζουμε με αποσταση μεταξυ τους σε ταψι στρωμμενο με χαρτι ψησιματος,τα αλοιφουμε με τους κροκους των αυγων χτυπημενους με ελαχιστο νερακι και ψηνουμε στους 180 βαθμους,στις αντιστασεις πανω κατω,στη μεσαια θεση του φουρνου για 20-25 λεπτα,οχι παραπανω.Δεν σκουραινουν πολυ,πρεπει να ειναι ανοιχτοχρωμα.





1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...