Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Νηστίσιμη τούρτα με κάστανα,χουρμάδες και καραμελωμένα αμύγδαλα

Υλικα
για τη γεμιση
200γρ βρασμενα καστανα,ψιχα
200ml φυτικη σαντιγυ (κρε τορε)
15 χουρμαδες mejool
70ml νερο

για το παντεσπανι βλεπε υλικα και εκτελεση ΕΔΩ

για το σιροπι
1 κουπα νερο
1/2 κουπα ζαχαρη
1 βανιλια
1 φλουδα πορτοκαλιου

για τα καραμελωμενα αμυγδαλα
5 κουτ.σουπας ζαχαρη
1 κουτ.σουπας νερο
1 κουτ.σουπας στιμμενο λεμονι
1/3 κουπας σπασμενα αμυγδαλα

για την διακοσμηση
400ml φυτικη σαντιγυ (κρε τορε)
1 πλακα κουβερτουρα

Εκτελεση
Ετοιμαζουμε το παντεσπανι και το αφηνουμε να κρυωσει.



Βαζουμε ολα τα υλικα για το σιροπι σε ενα κατσαρολακι και μολις παρει βραση,μετραμε 5 λεπτα και κατεβαζουμε απο τη φωτια.Αφηνουμε το σιροπι να κρυωσει.
Βαζουμε τα καστανα στο μουλτι και τα κανουμε σκονη.Προσθετουμε 100ml απο την φυτικη σαντιγυ,χτυπαμε να γινει μια σφιχτη παστα.Αδειαζουμε το μειγμα σε ενα μπωλ.
Πλενουμε και καθαριζουμε τους χουρμαδες κατω απο τρεχουμενο νερο για να μην κολλανε.Βαζουμε τους χουρμαδες και το νερο στο μουλτι και χτυπαμε.Ριχνουμε το μειγμα στο μπωλ με το καστανο.Προσθετουμε τα αλλα 100ml φυτικη σαντιγυ και ανακατευουμε καλα με ενα κουταλι να γινει μια λεια κρεμα.Αν δουμε οτι ειναι πολυ σφθχτη προσθετουμε λιγο ακομα νερο.


Χωριζουμε το παντεσπανι σε δυο μερη,σιροπιαζουμε με ενα πινελο το κατω παντεσπανι,στρωνουμε απο πανω ολη την κρεμα για τη γεμιση,βαζουμε απο πανω το αλλο παντεσπανι και σιροπιαζουμε κι αυτο.


Χτυπαμε τα 400ml φυτικη σαντιγυ με το μιξερ να σφιξει και την απλωνουμε πανω απο την τουρτα με ενα μαχαιρι ή σπατουλα και αν θελουμε κανουμε σχεδια με κορνε.Βαζουμε την τουρτα στο ψυγειο να παγωσει και ετοιμαζουμε τα υλικα της διακοσμησης.

Παιρνουμε την κουβερτουρα και τριβουμε λιγη στο τριφτη για να πασπαλισουμε απο πανω την τουρτα.Λιωνουμε την υπολοιπη κουβερτουρα σε μπεν μαρι,φτιαχνουμετη βαζουμε σε ενα χωνακι απο λαδοκολλα (το κανουμε κωνικο σαν χωνακι,σαν κορνε) και πανω σε μια αλλη λαδοκολλα κανουμε ο,τι σχεδιο μας αρεσει για να διακοσμησουμε την τουρτα μας,ειτε συγκεκριμενο ειτε αφηρημενο.
Οταν παγωσει η σοκολατα ξεκολλαει ευκολα και βαζουμε τα σχεδια γυρω και πανω απο την τουρτα μας.

Σε ενα αντικολλητικο τηγανι βαζουμε τη ζαχαρη,το νερο και το στιμμενο λεμονι σε δυνατη φωτια και μολις αρχισει να βραζει χαμηλωνουμε λιγο τη φωτια και ανακατευουμε με μια ξυλινη κουταλα.Μολις δουμε οτι αρχιζει να σκουραινει λιγο η καραμελα ριχνουμε τα αμυγδαλα,ανακατεουμε καλα και αποσυρουμε αμεσως απο τη φωτια για να μη μας πικρισει η καραμελα.
Ριχνουμε τα καραμελωμενα αμυγδαλα πανω σε λαδοκολλα και τα απλωνουμε γρηγορα με το ξυλινο κουταλι να απλωσουν.

Οταν προκειται να σερβιρουμε την τουρτα σπαμε την καραμελα ειτε σε μεγαλα κομματια με τα χερια μας ειτε κλεινοντας την καραμελα μεσα στη λαδοκολλα και χτυπωντας με εναν πλαστη να σπασει σε μικρα κομματια.Δεν το κανουμε νωριτερα γιατι η καραμελα στο ψυγειο ιδρωνει και τρεχει και θα χαλασει η οψη της τουρτας μας.
Καλη επιτυχια!





2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...