Υλικα
για το ζυμαρι
3 1/2 κουπες αλευρι (ή και λιγακι παραπανω)
2 κουτ.σουπας μαγια ξερη
1/2 κουπα ζαχαρη
1 κοφτο κουτ.γλυκου αλατι
1 κουπα γαλα χλιαρο
1 αυγο ολοκληρο + 1 κροκο
2 κουτ.σουπας βουτυρο λιωμενο
για τη γεμιση
1/2 κουπα ζαχαρη
1 κουτ.σουπας κανελα
1 κουπα σταγονες σοκολατας
1/2 κουπα φουντουκια χοντροκομμενα
1/3 κουπας βουτυρο μαλακο
για το αλοιμα
1 ασπραδι αυγου
1 κουτ.γλυκου ζαχαρη
Εκτελεση
Σε ενα μπωλ ανακατευουμε τα στερεα υλικα το αλευρι,τη μαγια,τη ζαχαρη και το αλατι.
Κανουμε μια τρυπα στη μεση και ριχνουμε τα υγρα υλικα το γαλα,το βουτυρο και τα αυγα και ζυμωνουμε να γινει μια λεια ομοιομορφη ζυμη.Σκεπαζουμε και αφηνουμε να ξεκουραστει για 5 λεπτα.
Σε ενα μπωλ ανακατεουμε τα φουντουκια,τις σταγονες σοκολατας,την κανελα και τη ζαχαρη.
Χωριζουμε τη ζυμη σε 3 ισα μερη.Ανοιγουμε με πλαστη το ενα μερος σε φυλλο 30 εκατοστων και το τοποθετουμε σε βουτυρωμενο ταψι.
Αλοιφουμε με το μισο μαλακο βουτυρο και βαζουμε το μισο μειγμα γεμισης.
Ανοιγουμε το δευτερο μερος της ζυμης,το βαζουμε στο ταψι,το αλοιφουμε με το αλλο μισο βουτυρο και ριχνουμε το αλλο μισο μειγμα γεμισης.
Ανοιγουμε και το τριτο μερος ζυμης και το βαζουμε στο ταψι.Το αλοιφουμε απο πανω με λιγο βουτυρο.
Αφηνοντας εναν κυκλο διαμετρου 5 εκατοστων στο κεντρο του ταψιου κοβουμε με ενα κοφτερο μαχαιρι σε 16 κομματια.
Στριβουμε το καθε κομματι 3 φορες με τα χερια μας σαν σπιραλ.
Σκεπαζουμε με πλαστικη μεμβρανη και το αφηνουμε να φουσκωσει για 30-40 λεπτα ή μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο.
Αλοιφουμε με το ασπραδι αυγου χτυπημενο με ενα κουτ.γλυκου ζαχαρη.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο,στους 180 βαθμους,στις αντιστασεις,στην κατω θεση του φουρνου για 25-30 λεπτα μεχρι να ροδισει η επιφανεια.
Η συνταγη ειναι βασισμενη σε συνταγη της Βεφας Αλεξιαδου απο το βιβλιο "Γιορτινο τραπεζι".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου