Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Σαρακατσανικη μαγειριτσα


Υλικα
1 αρνισια συκωταρια (περιπου 1 κιλο)
3 φλυτζανακια του ελληνικου ρυζι καρολινα πλυμμενο
4-5 φρεσκα κρεμμυδακια ψιλοκομμενα
150 γρ. βουτυρο προβειο
2 κουτ.σουπας γεματες παπρικα γλυκια
αλατι,πιπερι


Εκτελεση
Πλενουμε καλα τα εντοσθια και τα εντερα.Τα εντερα τα κοβουμε σε κομματια μηκους 2-3 μετρων,τα γεμιζουμε απο τη μια ακρη τους κατω απο τη βρυση,με χαμηλη πιεση,κρυο νερο και πιεζουμε και τραβαμε το νερο με τα δαχτυλα να βγει απο την αλλη μερια.Συνεχιζουμε μεχρι να βγαινει καθαρο.Τα συγκεντρωνουμε,τα ευθυγραμιζουμε και τα δενουμε με χοντρη κλωστη σε 1-2 μεριες για να μπορεσουμε να τα βρασουμε και να μη σκορπισουν μεσα στην κατσαρολα.

Σε μια μεγαλη κατσαρολα βαζουμε ολα τα εντοσθια,προσθετουμε 11 ποτηρια κρυο νερο και τη βραζουμε σε μετρια φωτια για 30-40 λεπτα.Στην αρχη χρειαζεται να ξαφρισουμε μερικες φορες με μια τρυπητη κουταλα.



Σουρωνουμε και κραταμε το ζουμι.
Με ενα ψαλιδι ψιλοκοβουμε τη συκωταρια.





Λιωνουμε το βουτυρο σε μια μεγαλη κατσαρολα,προσθετουμε τα ψιλοκομμενα κρεμμυδακια και τα τσιγαριζουμε μεχρι να μαραθουν.


Προσθετουμε την ψιλοκομμενη συκωταρια και 11 ποτηρια απο οσο ζουμι εχουμε και συμπληρωνουμε με νερο την υπολοιπη ποσοτητα.


Προσθετουμε την γλυκια παπρικα,το αλατι και το πιπερι.Μολις παρει βραση χαμηλωνουμε σε μετρια φωτια,προσθετουμε το ρυζι και βραζουμε για 30 λεπτα ανακατευοντας που και που για να μη μας κολλησει.







Η συγκεκριμενη συνταγη εχει περασει απο γενια σε γενια,απο την προγιαγια μου τη Ζωη,στη γιαγια μου την Παναγιωτα,στη μαμα μου την Ασημινα και τωρα σε εμενα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...