Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Σπανακοπιτα σε σφολιατα μπαστουνι με φυτινη

Υλικα
για το φυλλο
5 ποτηρια αλευρι (ΜΑΝΑ,ΚΟΥΛΑ,ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ)
1 1/2  ποτηρι +1 δαχτυλο χλιαρο νερο 
1/2 φλυτζ.ελληνικου σπορελαιο
2 κουτ.γλυκου αλατι

φυτινη για το αλειμμα

για τη γεμιση
1 κιλο σπανακι σε φυλλα κατεψυγμενο
2 πρασα ψιλοκομμενα
1/3 ποτηριου γαλα
2 αυγα
500γρ. φετα τριμμενη με το χερι
αλατι
ελαιολαδο

Εκτελεση
Σε μια λεκανιτσα βαζουμε ολα τα υλικα για το φυλλο,το αλευρι,το νερο,το σπορελαιο και το αλατι και ζυμωνουμε να γινει μια ομοιομορφη,λεια ζυμη.


Τη βαζουμε σε ενα ναυλον και την αφηνουμε να ξεκουραστει για μιση με 1 ωρα.
Τη χωριζουμε στη μεση.Πασπαλιζουμε καλα την επιφανεια εργασιας μας με αλευρι και ανοιγουμε με πλαστη οσο πιο πλατυ φυλλο μπορουμε.



Αλειφουμε με φυτινη ολη την επιφανεια του φυλλου,διπλωνουμε στη μεση,αλειφουμε ξανα και επαναλαμβανουμε μεχρι το φυλλο να μη διπλωνεται αλλο. (περιπου 4-5 φορες συνολικα διπλωματα)



Βαζουμε το φυλλο σε ναυλον και μετα στο ψυγειο για 30-40 λεπτα να σφιξει η φυτινη.
Κανουμε την ιδια διαδικασια και με το αλλο μισο ζυμαρι.
Οσο τα φυλλα μας ξεκουραζονται στο ψυγειο ετοιμαζουμε τη γεμιση.
Σε μια βαθεια κατσαρολα βαζουμε ελαιολαδο και τσιγαριζουμε το ψιλοκομμενο πρασο να μαραθει για 3-4 λεπτα.


Μολις το πρασο μαραθει προσθετουμε το γαλα,χαμηλωνουμε σε μετρια φωτια και το ανακατευουμε μεχρι να απορροφηθει.Αυτο θα κανει το πρασο πιο γλυκο και θα φυγει η αψαδα του.
Προσθετουμε το σπανακι,αλατιζουμε,ανακατεουμε καλα και ανεβαζουμε τη φωτια σε δυνατη.Το σπανακι εχει πολυ νερο οποτε ανακατεουμε τακτικα μεχρι να εξατμιστουν οσο πιο πολλα υγρα γινεται.


Κατεβαζουμε απο τη φωτια και αφηνουμε να κρυωσει για λιγη ωρα.Προσθετουμε τα αυγα και ανακατεουμε καλα.Τελος προσθετουμε και τη φετα.

Πασπαλιζουμε καλα με αλευρι την επιφανεια εργασιας μας και ανοιγουμε με τον πλαστη το ενα φυλλο σε μεγεθος λιγο μεγαλυτερο απο το ταψι μας.
Χωριζουμε με το μαχαιρι σε 3 ισα μερη.

Απλωνουμε γεμιση στην ακρη καθε λωριδας φυλλου και τυλιγουμε σε ρολα,πιεζουμε τις ακρες και τις βαζουμε απο κατω μερια.
Τις τοποθετουμε σε ταψι αλειμενο καλα με σπορελαιο.Κανουμε την ιδια διαδικασια και με το αλλο κομματι ζυμης απο το ψυγειο.



Αλειφουμε τα μπαστουνια και απο πανω με σπορελαιο και χαραζουμε/μισοκοβουμε σε λοξη γωνια.


Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο,στις αντιστασεις,στους 220 βαθμους,στη μεσαια θεση του φουρνου για 20 λεπτα.
Χαμηλωνουμε στους 200 και ψηνουμε για 10 λεπτα.
Χαμηλωνουμε στους 180 και ψηνουμε για 10 λεπτα.
Χαμηλωνουμε στους 170 και ψηνουμε για 10 λεπτα.
Κλεινουμε το φουρνο και την αφηνουμε μεσα για αλλα 10 λεπτα.
Βγαζουμε την πιτα απο το φουρνο,την κοβουμε οσο ειναι ζεστη και σερβιρουμε!



 

3 σχόλια:

  1. Πολύ εφανίσιμη!Ειναι το ίδιο νόστιμη; Πόση φυτίνη βλαζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι ειναι πολυ νοστιμη και πολυ αφρατη!
    Χρησιμοποιησα περιπου μιση συσκευασια φυτινης,λιγο παραπανω απο το μισο,ειναι αναλογα ποση βαζεις κατα το αλειμα.Η συσκευασια ηταν 400 γραμμαρια,ας πουμε εβαλα περιπου 250 γραμμαρια.
    Αν την φτιαξεις περιμενω εντυπωσεις.
    Καλη επιτυχια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία η συνταγή σας! Μου λέτε παρακαλώ αν μπορώ να κάνω διπλή δόση και να την βάλω στον καταψύκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...