Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Τυροπιτα με σπιτικη σφολιατα


Υλικα
για το ζυμαρι
5 ποτηρια αλευρι (ΜΑΝΑ ή Μυλοι Αγ.Γεωργιου ή ΚΟΥΛΑ)
1 1/2 ποτηρι και λιιιγο παραπανω (+1 δαχτλυλο) χλιαρο νερο
1/2 φλυτζανακι του ελληνικου σπορελαιο
1 κουτ.γλυκου αλατι
επισης
1 πλακα βιταμ,εκτος ψυγειου μαλακο
1/2 κιλο τυρι φετα
λιγο βιταμ και λιγο σπορελαιο για αλοιμα

Εκτελεση
Σε μια λεκανιτσα βαζουμε το αλευρι,το ανακατευουμε με το αλατι,κανουμε μια τρυπα στη μεση με το χερι μας,ριχνουμε το λαδι και το νερο και ζυμωνουμε μεχρι να γινει μια μπαλα.
Τη βγαζουμε απο τη λεκανιτσα και τη ζυμωνουμε  στον παγκο της κουζινας για 5 λεπτα να γινει μια λεια ζυμη.


Βαζουμε τη ζυμη σε ενα ναυλον και την αφηνουμε να ξεκουραστει για μιση ωρα.
Μετα απο μιση ωρα τη χωριζουμε σε 2 μερη.
Παιρνουμε το ενα μερος και το ανοιγουμε με τον πλαστη οσο πιο πολυ μπορουμε.(το αλλο το ξαναβαζουμε στο ναυλον για να μη στεγνωνει οσο ασχολουμαστε με αυτο)


Παιρνουμε το 1/4 του βιταμ και το αλοιφουμε με το χερι σε ολη την επιφανεια του φυλλου.


Διπλωνουμε το φυλλο στη μεση και το αλοιφουμε με βιταμ.Διπλωνουμε και αλοιφουμε μεχρι να μη μπορει να διπλωθει αλλο και συνολικα χρησιμοποιουμε ακομα 1/4 του βιταμ.(4-5 διπλωματα αναλογα ποσο πολυ ανοιξαμε το φυλλο)



Κανουμε το ιδιο και με το αλλο κομματι ζυμης χρησιμοποιωντας το υπολοιπο βιταμ και τα βαζουμε σε ναυλον στο ψυγειο για μιση ωρα να σφιξει το βιταμ.
Μετα απο μιση ωρα βγαζουμε το ενα κομματι,το ανοιγουμε με τον πλαστη στο μεγεθος του ταψιου (λιγο πιο μεγαλο) και το βαζουμε στο ταψι του φουρνου αφου πρωτα το αλοιψουμε καλα με σπορελαιο.


Αλοιφουμε με λιγο βιταμ και τριβουμε με το χερι τη φετα πανω στο φυλλο.
Ανοιγουμε και το αλλο ζυμαρι στο μεγεθος του ταψιου,το βαζουμε απο πανω και διπλωνουμε προς τα κατω και μεσα το γυρω γυρω.Αλοιφουμε την πιτα με βιταμ και σπορελαιο και την χαραζουμε με ενα μαχαιρι,το μαχαιρι να μπαινει στην πιτα αλλα να μην κοβεται μεχρι κατω καλα.


Τη βαζουμε σε προθερμασμενο φουρνο,στις αντιστασεις,στους 220 βαθμους,στη μεσαια θεση του φουρνου για 20 λεπτα.
Χαμηλωνουμε στους 200 και ψηνουμε για 10 λεπτα.
Χαμηλωνουμε στους 180 και ψηνουμε για 10 λεπτα.
Χαμηλωνουμε στους 170 και ψηνουμε για 10 λεπτα.
Κλεινουμε το φουρνο και την αφηνουμε μεσα για αλλα 10 λεπτα.
Βαζουμε την πιτα απο το φουρνο και ειναι ετοιμη να την κοψουμε και να την απολαυσουμε,τραγανη και αφρατη.




Με την τεχνικη αυτη του αλοιματος και του διπλωματος το φυλλο οταν ψηθει γινεται φυλλαρακι φυλλαρακι λεπτο.



1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...