Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Μανιταρια πλευρωτους με δεντρολιβανο

Υλικα
1 συσκευασια μανιταρια πλευρωτους (500 γραμμαρια)
λιγο ελαιολαδο για αλειμμα
αλατι
για τη σως
7-8 κουτ.σουπας ελαιολαδο
2 κουτ.σουπας μουσταρδα
2 κουτ.σουπας ξυδι μπαλσαμικο
1 κουτ.γλυκου μελι
3 κουτ.σουπας λεμονι
φρεσκοτριμμενο πιπερι
1/3 κουτ.γλυκου σκορδο σκονη ή μιση σκελιδα κανονικο σκορδο
1 κουτ.σουπας φυλλαρακια δεντρολιβανου ή αν δεν εχετε βαλτε θυμαρι

Εκτελεση
Πλενουμε τα μανιταρια και τα σκουπιζουμε με χαρτι κουζινας.Τα βαζουμε σε ενα ταψι με τη λεια πλευρα προς τα κατω και τα αλοιφουμε απο πανω με ελαιολαδο με ενα πινελο και τα αλατιζουμε.


 Τα ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο,στις αντιστασεις,στους 220 βαθμους,στη μεσαια θεση του φουρνου για 30-35 λεπτα.


Βαζουμε στο μπλεντερ ολα τα υλικα για τη σως και τα χτυπαμε καλα.Περιχυνουμε με αυτη τα μανιταρια.


Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Τυροπιτα με σπιτικη σφολιατα


Υλικα
για το ζυμαρι
5 ποτηρια αλευρι (ΜΑΝΑ ή Μυλοι Αγ.Γεωργιου ή ΚΟΥΛΑ)
1 1/2 ποτηρι και λιιιγο παραπανω (+1 δαχτλυλο) χλιαρο νερο
1/2 φλυτζανακι του ελληνικου σπορελαιο
1 κουτ.γλυκου αλατι
επισης
1 πλακα βιταμ,εκτος ψυγειου μαλακο
1/2 κιλο τυρι φετα
λιγο βιταμ και λιγο σπορελαιο για αλοιμα

Εκτελεση
Σε μια λεκανιτσα βαζουμε το αλευρι,το ανακατευουμε με το αλατι,κανουμε μια τρυπα στη μεση με το χερι μας,ριχνουμε το λαδι και το νερο και ζυμωνουμε μεχρι να γινει μια μπαλα.
Τη βγαζουμε απο τη λεκανιτσα και τη ζυμωνουμε  στον παγκο της κουζινας για 5 λεπτα να γινει μια λεια ζυμη.


Βαζουμε τη ζυμη σε ενα ναυλον και την αφηνουμε να ξεκουραστει για μιση ωρα.
Μετα απο μιση ωρα τη χωριζουμε σε 2 μερη.
Παιρνουμε το ενα μερος και το ανοιγουμε με τον πλαστη οσο πιο πολυ μπορουμε.(το αλλο το ξαναβαζουμε στο ναυλον για να μη στεγνωνει οσο ασχολουμαστε με αυτο)


Παιρνουμε το 1/4 του βιταμ και το αλοιφουμε με το χερι σε ολη την επιφανεια του φυλλου.


Διπλωνουμε το φυλλο στη μεση και το αλοιφουμε με βιταμ.Διπλωνουμε και αλοιφουμε μεχρι να μη μπορει να διπλωθει αλλο και συνολικα χρησιμοποιουμε ακομα 1/4 του βιταμ.(4-5 διπλωματα αναλογα ποσο πολυ ανοιξαμε το φυλλο)



Κανουμε το ιδιο και με το αλλο κομματι ζυμης χρησιμοποιωντας το υπολοιπο βιταμ και τα βαζουμε σε ναυλον στο ψυγειο για μιση ωρα να σφιξει το βιταμ.
Μετα απο μιση ωρα βγαζουμε το ενα κομματι,το ανοιγουμε με τον πλαστη στο μεγεθος του ταψιου (λιγο πιο μεγαλο) και το βαζουμε στο ταψι του φουρνου αφου πρωτα το αλοιψουμε καλα με σπορελαιο.


Αλοιφουμε με λιγο βιταμ και τριβουμε με το χερι τη φετα πανω στο φυλλο.
Ανοιγουμε και το αλλο ζυμαρι στο μεγεθος του ταψιου,το βαζουμε απο πανω και διπλωνουμε προς τα κατω και μεσα το γυρω γυρω.Αλοιφουμε την πιτα με βιταμ και σπορελαιο και την χαραζουμε με ενα μαχαιρι,το μαχαιρι να μπαινει στην πιτα αλλα να μην κοβεται μεχρι κατω καλα.


Τη βαζουμε σε προθερμασμενο φουρνο,στις αντιστασεις,στους 220 βαθμους,στη μεσαια θεση του φουρνου για 20 λεπτα.
Χαμηλωνουμε στους 200 και ψηνουμε για 10 λεπτα.
Χαμηλωνουμε στους 180 και ψηνουμε για 10 λεπτα.
Χαμηλωνουμε στους 170 και ψηνουμε για 10 λεπτα.
Κλεινουμε το φουρνο και την αφηνουμε μεσα για αλλα 10 λεπτα.
Βαζουμε την πιτα απο το φουρνο και ειναι ετοιμη να την κοψουμε και να την απολαυσουμε,τραγανη και αφρατη.




Με την τεχνικη αυτη του αλοιματος και του διπλωματος το φυλλο οταν ψηθει γινεται φυλλαρακι φυλλαρακι λεπτο.



Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Πατατοσαλατα νηστισιμη και μη


ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΕΚΔΟΧΗ
Υλικα
5-6 βρασμενες πατατες
1 φρεσκο κρεμμυδακι ψιλοκομμενο
μαιντανο ψιλοκομμενο
8 ελιες καλαμων σε ροδελες
2 πιπεριες φλωρινης απο βαζο ψιλοκομμενες
1/2 κουπα καλαμποκι βρασμενο
5-6 μικρα αγγουρακια τουρσι σε ροδελες
1 κουτ.σουπας καπαρη
1/3 αγγουρι κομμενο σε μισες ροδελες
4-5 λιαστες ντοματες ψιλοκομμενες
χυμο απο 1/2 λεμονι
ελαιολαδο
3 κουτ.σουπας μουσταρδα
ριγανη
αλατι
πιπερι


Εκτελεση
Βραζουμε τις πατατες ολοκληρες για 1 ωρα ή μεχρι να τρυπιουνται ευκολα με ενα πιρουνι.
Τις αφηνουμε να κρυωσουν,τις καθαριζουμε και τις κοβουμε σε μεγαλους κυβους.
Ριχνουμε ολα τα ψιλοκομμενα υλικα,χτυπαμε ελαφρα σε ενα ποτηρι το λεμονι με τη μουσταρδα,το ελαιολαδο,το αλατι,το πιπερι και τη ριγανη,περιχυνουμε με αυτο τις πατατες και ανακατεουμε με απαλες κινησεις για να μη διαλυθουν οι πατατες.





ΦΟΥΛ ΕΞΤΡΑ ΕΚΔΟΧΗ



Υλικα
ολα τα παραπανω
4 κουταλιες σουπας μαγιονεζα
1 μπουτι κοτοπουλο βραστο,ξεψαχνισμενο
1/2 κουπα τριμμενη παρμεζανα

 Εκτελεση
Για να βρασουμε το κοτοπουλο το βαζουμε σε ενα κατσαρολακι με αλατισμενο νερο και το βραζουμε 30 λεπτα ή μεχρι να ξεκολλαει απο το κοκκαλο και φυσικα να μην ειναι καθολου κοκκινο ή ροζ απο μεσα.Το καθαριζουμε απο πετσα και κοκκαλα,το κοβουμε σε μικρα κομματια και ειναι ετοιμο να το χρησιμοποιησουμε.Εκτελουμε ακριβως την παραπανω συνταγη μονο που προσθετουμε εξτρα την παρμεζανα,τη μαγιονεζα και το κοτοπουλο και ανακατεουμε καλα.





Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Μπακαλιαρος πανε στο φουρνο

Υλικα
10 φιλετακια μπακαλιαρου χωρις κοκκαλο
1 αυγο χτυπημενο
1/2 κουπα αλευρι
1 κουπα φρυγανια τριμμενη
αλατι
πιπερι
ριγανη
σκορδο σκονη

Εκτελεση
Αλατιζουμε τα φιλετα και απο τις δυο πλευρες,τους βαζουμε τα μυρωδικα  και τα περναμε πρωτα απο το αλευρι,μετα απο το αυγο και μετα απο την τριμμενη φρυγανια.




Τα βαζουμε σε ταψι με αντικολλητικο χαρτι ψησιματος,σε προθερμασμενο φουρνο,στους 200 βαθμους αντιστασεις,στη μεσαια θεση του φουρνου για 30-40 λεπτα,μεχρι να ροδισουν.




Κουλουρακια με πολτο αμυγδαλου και μελι

Καταλληλα για χορτοφαγους και ατομα σε νηστεια

Υλικα
1 κουπα πολτο αμυγδαλου που μας εχει περισσεψει φτιαχνοντας το γαλα αμυγδαλου
    ή μια κουπα ωμα,αψητα αμυγδαλα μουλιασμενα,αλεσμενα στο μπλεντερ και πολυ καλα  στραγγισμενα
7 κουτ.σουπας μελι
6-7 κουτ.σουπας αλευρι
λιγες μαυρες σταφιδες
1 κουτ.σουπας ελαιολαδο
2 κουτ.σουπας κακαο
1 κουτ.γλυκου ξυσμα πορτοκαλιου
1 βανιλια
1/3 κουτ.γλυκου κανελα


Εκτελεση
Ανακατευουμε ολα τα υλικα μαζι μεχρι να γινει μια μαζα η οποια δε μπορει να πλαστει ευκολα σε σχημα με το χερι,ειναι καπως υγρη,ασταθης και κολλαει.
Στρωνουμε σε ενα ταψι αντικολλητικο χαρτι ψησιματος,προθερμαινουμε το φουρνο στους 160 βαθμους στον αερα.
Πλαθουμε μπαλιτσες το μειγμα με τα χερια μας,τις παταμε ελαφρως και τις βαζουμε στο ταψι.
Ψηνουμε στη μεσαια θεση του φουρνου για 1 ωρα και 15 λεπτα.Αυτο ομως μπορει να διαφερει αναλογα με το ποσο βρεγμενος ηταν ο πολτος αμυγδαλου οποτε τσεκαρετε τα ανα διαστηματα αμα ψηθηκαν.Θα πρεπει να ειναι σταθερα αλλα οχι στεγνα,λογω του μελιου θα ειναι και λιγο μαστιχωτα.


 Μπορουμε να αλλαξουμε τα υλικα αναλογα με τα γουστα μας βαζοντας ψιλοκομμενα καρυδια,χουρμαδες,δαμασκηνα ή αντικαθιστωντας μια ποσοτητα μελιου με μαυρη ζαχαρη.
Η συνταγη ειναι καταλληλη και για ωμοφαγους αν αντι για ψησιμο βαλουν τα κουλουρακια στον ειδικο αφυγραντηρα.

Γαλα αμυγδαλου


Το γάλα αμυγδάλου είναι ιδανικό για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη,ατομα σε νηστεια,χορτοφαγους ή για άτομα που ακολουθούν διατροφή με χαμηλά λιπαρά.
Τα 240 ml ή μία μερίδα γάλακτος αμυγδάλου έχει περίπου 30-40 θερμίδες, 2,5-3 γρ. λίπους, 1 γρ. πρωτεΐνης, 1 γρ φυτικών ινών και πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Το γάλα αμύγδαλου περιέχει ακόρεστα λιπαρά που σημαίνει ότι βοηθά στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά, καθόλου χοληστερίνη και καθόλου λακτόζη. Ειναι επισης μια παρα πολυ καλη πηγη ασβεστιου. 

Μπορεί να καταναλωθεί σκέτο ή με μέλι, σε milkshakes/smoothies, για κρύο ή ζεστό ρόφημα σοκολάτας. Μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τη γεύση προσθέτοντας βανίλια, κανέλα ή σταφίδα και άλλα ξερά ή φρέσκα φρούτα. Είναι κατάλληλο για συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

 
 Μουλιαζουμε μια κουπα ωμα,αναλατα αμυγδαλα για 8-10 ωρες σε μια κουπα νερο εμφιαλωμενο ή φιλτραρισμενο,καλυτερα οχι βρυσης για να μη μυριζει χλωριο.

Στραγγιζουμε τα αμυγδαλα,τα βαζουμε σε ενα μπλεντερ και τα χτυπαμε με 4 κουπες νερο.Αν δε χωραει σε μια φορα τα χωριζουμε σε 2 δοσεις.
Τα χτυπαμε μεχρι να γινει ενα λευκο μειγμα και να αφρισει.(1-2 λεπτα)



Στραγγιζουμε πολυ καλα το μειγμα σε ενα μπωλ με ενα πολυ ψιλο σουρωτηρι ή ακομα καλυτερα τουλπανι ή τουλι πολυ πολυ ψιλο.

Το γαλα μας ειναι ετοιμο,μπορουμε να το βαλουμε σε ενα γυαλινο μπουκαλι και να το διατηρησουμε στο ψυγειο για 3-4 μερες.Μπορουμε να το γλυκανουμε με λιγο μελι ή ακομα και βαζοντας στο χτυπημα 2-3 χουρμαδες.


 Την αμυγδαλοψυχα που περισσευει μπορουμε να την χρησιμοποιησουμε σε κεικ,κουλουρακια,να την αποξηρανουμε και να τη βαλουμε στη σαλατα μας ή ακομα και να την χτυοησουμε στο μπλεντερ με ελιες καλαμων,μυρωδικα και ελαιολαδο και να φτιαξουμε ενα ωραιοτατο πατε ελιας.
Μπορειτε να δειτε μια προταση για κουλουρακια με πολτο αμυγδαλου και μελι πατωντας  ΕΔΩ

Νιόκι με σάλτσα ναπολιτέν

Υλικα
1 συσκευασια Νιόκι ( Gnocchi )
1 συσκευασια ντοματα κονκασε
1/3 μικρο κρεμμυδι ψιλοκομμενο
1/2 σκελιδα σκορδο λιωμενη
βασιλικο φρεσκο ή αποξηραμενο
1/2 κουτ.γλυκου ζαχαρη
ελαιολαδο
αλατι
πιπερι

Εκτελεση
Τα νιοκι (Gnocchi) ειναι ιταλικα,φρεσκα ζυμαρικα φτιαγμενα απο πατατα.Μπορειτε να τα βρειτε στα ψυγεια των σουπερ μαρκετ.Τα βραζετε λοιπον συμφωνα με τις οδηγιες της συσκευασιας)
Σε ενα κατσαρολακι βαζετε ελαιολαδο να καλυφθει ο πατος,το αφηνετε να ζεσταθει λιγο και τσιγαριζετε το ψιλοκομμενο κρεμμυδι για 2-3 λεπτα.Προσθετετε το λιωμενο σκορδο και το τσιγαριζετε πολυ λιγο,ενα λεπτο περιπου,να βγαλει το αρωμα του αλλα να μην καει και πικρισει.
Ριχνετε τη ντοματα,τη ζαχαρη,το βασιλικο,το αλατι και το πιπερι,χαμηλωνετε σε μετρια φωτια και βραζετε για 15-20 λεπτα μεχρι η σαλτσα να τραβηξει τα υγρα της,να δεσει και να σκουρηνει λιγο.
Το πιατο ταιριαζει πολυ ωραια με παρμεζανα σε κομματια ή τριμμενη.


Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Μεσογειακη σαλατα

Υλικα
1 σγουρη σαλατα
1 φρεσκο κρεμμυδακι
ψιλοκομμενο ανιθο
1 κουτ.σουπας καπαρη
4-5 λιαστες ντοματες κομμενες
4-5 μαυρες ελιες κομμενες
1/2 αγγουρι σε λεπτες φετες
λιγο ξυδι απλο
λιγο  ξυδι μπαλσαμικο
ελαιολαδο
αλατι
ριγανη


Εκτελεση
Πλενουμε καλα τη σαλατα,τη στραγγιζουμε και την κοβουμε.Ψιλοκοβουμε και προσθετουμε το κρεμμυδακι,τον ανιθο,τις λιαστες ντοματες και τις ελιες.Καθαριζουμε το αγγουρι κρατωντας λιγο πρασινο και το κοβουμε σε ροδελες.Προσθετουμε και την καπαρη,το αλατι,το ελαιολαδο,λιγο απο καθε ξυδι και ριγανη.
Αν θελουμε μπορουμε να σπασουμε μεσα και κρητικο παξιμαδι ή να βαλουμε κρουτον.
Εχει υπεροχο αρωμα και ειναι πολυ δροσερη σαλατα.





Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Σαν στραγαλια οπως λεμε...σαν φυστικ!

Υλικα
βρασμενα ρεβυθια
λιγο ελαιολαδο
αλατι
πιπερι
παπρικα γλυκια ή καυτερη

Εκτελεση
Μουλιαζουμε τα ρεβυθια ολη τη νυχτα (12 ωρες) σε κρυο νερο.
Σουρωνουμε και βαζουμε τα ρεβυθια με καθαρο νερο στην κατσαρολα να βρασουν σε δυνατη φωτια για 30 λεπτα με μισανοιχτο καπακι.
Ξανασουρωνουμε και επαναλαμβανουμε το βρασιμο με καθαρο νερο για αλλα 30 λεπτα.
Σουρωνουμε,ξεπλενουμε και στεγνωνουμε καλα τα ρεβυθια.
Τα βαζουμε σε ενα μπωλ,προσθετουμε λιγο ελαιολαδο ισα να λαδωθουν 
ανακατευοντας τα.
Αλατιζουμε καλα και προσθετουμε πιπερι και παπρικα ειτε γλυκια ειτε καυτερη.
Τα στρωνουμε σε ενα ταψι καλυμμενο με χαρτι ψησιματος.


Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο,στους 220 βαθμους,στις αντιστασεις,στη μεσαια θεση του φουρνου για 30-40 λεπτα αναλογα τα γουστα στην τραγανοτητα.
Στο ενδιαμεσο μπορουμε να κουνησουμε λιγο το ταψι να ανακατευτουν για να ψηθουν ομοιομορφα.
Γινονται ενα νοστιμο,τραγανο σνακ και συνοδευουν τελεια το ποτο και τη μπυρα μας.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...