Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ξεφουρνίσαμε το κεκάκι μας!


Το πιο νοστιμο,λαχταριστο γλυκακι που φτιαξαμε ποτε ηρθε στην αγκαλια μας εδω και λιγες μερες και μοσχοβολισε το σπιτι και η ζωη μας!


Οπως καταλαβαινετε θα λειψω για λιγο απο το blog,ελπιζω να επανελθω συντομα.
Να ειστε ολοι καλα και θα τα ξαναπουμε!

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Πιτσα με πατατες και θυμαρι

Υλικα
για τη ζυμη
200γρ. αλευρι για ολες τις χρησεις
100γρ. χλιαρο νερο
4γρ. μαγια ξερη
1 κουτ.σουπας ελαιολαδο
1/2 κουτ. γλυκου αλατι
υπολοιπα υλικα
150γρ. ημισκληρο τυρι
2 κουτ.σουπας κεφαλοτυρι
1 κουτ. σουπας τυρι κρεμα (philadelphia)
λιγες λεπτες λωριδες κρεμμυδι
2 μικρες πατατες βρασμενες
θυμαρι
πιπερι
σκορδο σκονη
αλατι
ελαιολαδο

Εκτελεση
Σε ενα μπωλ ζυμωνουμε πολυ καλα ολα τα υλικα για τη ζυμη μεχρι να γινουν μια ομοιομορφη,λεια ζυμη που δεν κολλαει στα τοιχωματα και στα χερια.
Αφηνουμε να ξεκουραστει η ζυμη για 10 λεπτα,την ανοιγουμε οσο πιο πολυ μπορουμε με εναν πλαστη και τη βαζουμε σε ταψι στρωμενο με χαρτι ψησιματος.


Αλοιφουμε τη ζυμη με λιγο ελαιολαδο και στρωνουμε ομοιμορφα το τυρι κρεμα.
Απο πανω απλωνουμε πρωτα το κεφαλοτυρι,μετα το ημισκληρο τυρι και το κρεμμυδι.
Καθαριζουμε τις πατατες,τις κοβουμε σε λεπτες ροδελες,τις αλοιφουμε με λιγο ελαιολαδο,τις αλατιζουμε και τις στρωνουμε πανω στην πιτσα.
Απο πανω πασπαλιζουμε με μπολικο θυμαρι,λιγο σκορδο σκονη,λιδο μαυρο πιπερι και ραντιζουμε με λιγο ελαιολαδο εδω κι εκει.


Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο,στους 220 βαθμους στις αντιστασεις,στη μεσαια θεση του φουρνου για 15 λεπτα να ροδισει η πιτσα.




Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Γιαουρτογλυκο στο ποτηρι χωρις τυψεις


Υλικα (για 4 ποτηρια του ουισκι)
για τη σως φραουλας
200γρ. ωριμες φραουλες ψιλοκομμενες
2 κουτ.σουπας γλυκαντικο σε σκονη
για την κρεμα
2 κεσεδακια στραγγιστο γιαουρτι 2% λιπαρα
1 κουτ.σουπας μελι
1 κουτ.σουπας γλυκαντικο
λιγο ξυσμα λεμονιου
για τη βαση
8 μπισκοτα digestive χωρις ζαχαρη

Εκτελεση
Τριβουμε τα μπισκοτα και τα μοιραζουμε στα ποτηρια,στο καθε ποτηρι να εχει ποσοτητα οσο 2 μπισκοτα.
Ανακατεουμε το γιαουρτι με το μελι,το ξυσμα και το γλυκαντικο και το μοιραζουμε στα ποτηρια,στο καθε ποτηρι να εχει ποσοτητα οσο μισο κεσεδακι.
Σε ενα κατσαρολακι βαζουμε τις φραουλες με το γλυκαντικο να βρασουν για 15-20 λεπτα ανακατεουοντας συχνα.Κατεβαζουμε απο τη φωτια,αφηνουμε να κρυωσουν και μοιραζουμε στα ποτηρια.
Βαζουμε τα γλυκακια στο ψυγειο να παγωσουν για λιγη ωρα και ειναι ετοιμα!
Χωρις τυψεις,ευκολο,γρηγορο και νοστιμοτατο!



Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Η φαβα της Κυριας Μαρικας

Υλικα
2 ποτηρια φαβα
1 κρεμμυδι ξερο τριμμενο
4-5 ποτηρια νερο
ελαιολαδο
αλατι

Εκτελεση
Καθαριζουμε τη φαβα καλα και την πλενουμε.
Τη βαζουμε σε κατσαρολα μαζι με το νερο και τη βραζουμε σε μετρια φωτια.
Αρχιζουμε να την ξαφριζουμε για οσο χρειαστει.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΔΕΝ την ανακατεουμε καθολου γιατι θα μας κολλησει.
Ριχνουμε το κρεμμυδι και συνεχιζουμε το βρασιμο για ακομα 45 λεπτα ΧΩΡΙΣ να ανακατεουμε.
Προς το τελος αλατιζουμε καλα,προσθετουμε ελαιολαδο και αφηνουμε να εξατμιστει οσο γινεται το νερο.
Κατεβαζουμε απο τη φωτια και περναμε τη φαβα απο το μπλεντερ (ή χρησιμοποιουμε απευθειας ραβδομπλεντερ μεσα στην κατσαρολα μολις την κατεβασουμε απο τη φωτια) μεχρι να γινει λεια.
Σερβιρουμε ριχνοντας απο πανω λιγο ωμο ελαιολαδο,κρεμμυδι αν θελουμε και συνοδευουμε με φρυγανισμενο ψωμακι.




Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Σπανακοτυροπιτα με μαραθο

Υλικα
7 ετοιμα χωριατικα φυλλα για πιτα
1 φλυτζανι ελαιολαδο
1/2 κιλο σπανακι πλυμμενο και καθαρισμενο
1 ματσακι μαραθο ή ανηθο
2 μεγαλα ξερα κρεμμυδια τριμμενα στον τριφτη
350-400γρ. φετα τριμμενη με το χερι
2 μεγαλες κουταλιες σουπας γιαουρτι πληρες
3 αυγα
αλατι
πιπερι

Εκτελεση
Πλενουμε καλα,καθαριζουμε και σουρωνουμε το σπακι.Πλενουμε και τον μαραθο.
Χοντροκοβουμε με το μαχαιρι το σπανακι και ψιλοκοβουμε το μαραθο.
Σε μια κατσαρολα τσιγαριζουμε χωρις λαδι το κρεμμυδι να εξατμιστουν τα υγρα του.
Ριχνουμε το λαδι,το σπανακι και το μαραθο,προσθετουμε αλατι και μπολικο πιπερι και ανακατεουμε τακτικα μεχρι να εξατμιστουν τα υγρα τους.
Κατεβαζουμε απο τη φωτια και αφηνουμε να κρυωσει,να γινει χλιαρο.Ριχνουμε τα αυγα,το γιαουρτι και το τυρι,ανακατευουμε καλα και η γεμιση μας ειναι ετοιμη.
Σε ενα ταψι καλα λαδωμενο στρωνουμε τα 4 χωριατικα φυλλα λαδωνοντας τα καλα με ενα πινελο,στρωνουμε τη γεμιση και βαζουμε και τα υπολοιπα 3 φυλλα λαδωνοντας τα κι αυτα ενδιαμεσα.
Χαραζουμε την πιτα σε κομματια και την ψηνουμε στον αερα στους 160 βαθμους μεχρι να ροδισει καλα.

 



Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Ατομικες γρανιτες φραουλα

Υλικα (για 6 γρανιτες)
200γρ. ωριμες φραουλες
χυμο απο 1/2 ωριμο πορτοκαλι
1 κουτ.σουπας αχνη ζαχαρη
1 κουτ.γλυκου μελι

Εκτελεση
Πλενουμε καλα τις φραουλες,τις καθαριζουμε απο τα κοτσανια και τις βαζουμε στο μπλεντερ μαζι με τα υπολοιπα υλικα.Χτυπαμε πολυ καλα να γινει ενα λειο μειγμα.




Μοιραζουμε σε ατομικες θηκουλες για γρανιτα και τις βαζουμε στην καταψυξη για τουλαχιστον 6 ωρες να παγωσουν.




Οταν θελησουμε να τις σερβιρουμε τις βγαζουμε απο την καταψυξη και τις κραταμε για λιγο αναμεσα στα χερια μας ή τις βουταμε για λιγα δευτερολεπτα σε ζεστο νερο για να μπορεσουν να ξεκολλησουν και να βγουν.


Μια δροσερη,ζουμερη γρανιτα για ολες τις ολες και ολες τις ηλικες χωρις τυψεις για θερμιδες και φυσικα χωρις συντηρητικα.
Φτιαξτε τις για να τις προσφερετε στα πιτσιρικια οταν ζητουν γλυκο ή μετα απο ενα πλουσιο γευμα οπως το Πασχαλινο για να δροσιστει ο ουρανισκος σας! Τωρα που οι φραουλες ειναι σε αφθονια φτιαξτε γρανιτες και διατηρειστε τις για αρκετο καιρο στην καταψυξη.Οσο πιο κοκκινες οι φραουλες τοσο πιο αρωματικες και γλυκιες οι γρανιτες.Φυσικα μπορειτε να τις δοκιμασετε με καποιο γλυκαντικο αντι για ζαχαρη για ακομη πιο light εκδοχη.

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Μους σοκολατα-φραουλα με σαντιγυ ορεο

Υλικα
200 γρ. κουβερτουρα
100 γρ. σοκολατα Παυλιδη με γεμιση φραουλα
150γρ. γαλα πληρες
500 γρ. κρεμα γαλακτος
6 μπισκοτα ορεο με διπλη γεμιση κρεμα

Εκτελεση
Σπαμε την κουβερτουρα και τη σοκολατα φραουλα σε μικρα κομματια και τις βαζουμε σε ενα γυαλινο μπωλ.
Ζεσταινουμε το γαλα να καψει και το ριχνουμε πανω απο τις σοκολατες να λιωσουν,ανακατεουμε καλα με ενα συρμα και αφηνουμε να κρυωσει σε θερμοκρασια δωματιου.
Χτυπαμε την κρεμα γαλακτος στο μιξερ να σφιξει και να γινει σαντιγυ.
Ριχνουμε λιγο παραπανω απο τη μιση σαντιγυ μεσα στη σοκολατα και με το συρμα ανακατεουμε καλα να γινει μια ομοιομορφη μους.
Μοιραζουμε σε 4 μπωλακια.
Σπαμε τα μπισκοτα ορεο πολυ καλα στο μπλεντερ να γινουν χοντρη σκονη,τα ριχνουμε στην υπολοιπη σαντιγυ και ανακατεουμε καλα.
Μοιραζουμε την ορεο-σαντιγυ στα μπωλακια και βαζουμε στο ψυγειο να παγωσει για 2 ωρες.
Αν θελουμε πριν τα σερβιρουμε διακοσμουμε απο πανω με κομματια σοκολατας ή μπισκοτα ορεο κομμενα στη μεση.




Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Αγκιναρες με αυγα στο τηγανι

Υλικα
4 μεγαλες αγκιναρες
4 αυγα
αλατι
ελαιολαδο για το τηγανι

Εκτελεση
Διαλεγουμε και αγοραζουμε 4 μεγαλες αγκιναρες.


Κοβουμε το κοτσανι και το ξεφλουδιζουμε με ενα μαχαιρι να βγει το εξωτερικο περιβλημα και οι χοντρες ινες.





Κοβουμε το εσωτερικο του κοτσανιου σε μικρα κομματια και το βαζουμε σε μια λεκανιτσα με νερο και 1 στιμμενο λεμονι για να μη μαυριζει οσο καθαριζουμε και τις υπολοιπες αγκιναρες.


Παιρνουμε τα κεφαλια και τα καθαριζουμε.Βγαζουμε τα εξωτερικα φυλλα,σχεδον τα μισα.


Καθαριζουμε με το μαχαιρι την κατω πλευρα.


Κοβουμε το πανω μερος (με τα φυλλα) και το πεταμε.Κραταμε τη βαση.


Κοβουμε τη βαση στα 4 και καθαριζουμε απο τις τριχες.





Σε ενα τηγανι βαζουμε μπολικο ελαιολαδο να ζεσταθει.
Στραγγιζουμε τα κοτσανια και τα τηγανιζουμε σε μετρια φωτια για 3-4 λεπτα.

Στραγγιζουμε και τα κεφαλια και τα ριχνουμε κι αυτα στο τηγανι και συνεχιζουμε το τηγανισμα για 10 λεπτα ανακατευοντας συχνα.


Κατεβαζουμε απο τη φωτια και στραγγιζουμε τις αγκιναρες απο το λαδι.
Ξαναβαζουμε στη φωτια,ριχνουμε τα αυγα,αλατιζουμε και ανακατευουμε για 1 λεπτο.




Οι αγκιναρες ειναι ετοιμες για σερβιρισμα.


Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Ντολμαδακια Γιαλαντζι

Υλικα
για τα ντολμαδακια
90-100 τρυφερα,μεσαια αμπελοφυλλα
500γραμ. ρυζι καρολινα
3-4 μεγαλα φρεσκα κρεμμυδακια ψιλοκομμενα
1/2 κουπα ανηθο ψιλοκομμενο
1 κουτ.σουπας δυοσμο ξερο
2 φλυτζ.ελληνικου καφε ελαιολαδο
χυμο απο 1,5 λεμονι
2 κοφτες κουτ.σουπας αλατι
1 κοφτο κουτ.γλυκου πιπερι
για το βρασιμο
4 ποτηρια νερο
2 κουτ.γλυκου αλατι
1 φλυτζ.ελληνικου καφε ελαιολαδο
χυμο απο 1,5 λεμονι
λεπτες ροδελες πατατας

Εκτελεση
Αν τα αμπελοφυλλα μας ειναι απο βαζο δε χρειαζονται καποια προεργασια.Αν μολις τα εχουμε μαζεψει τα ζεματαμε σε νερο που βραζει για 3 λεπτα,τα βγαζουμε με τρυπητη κουταλα και τα αφηνουμε να κρυωσουν.


Πλενουμε και στραγγιζουμε το ρυζι.
Βαζουμε ολα τα υλικα για τη γεμιση σε ενα μπωλ και ανακατεουμε καλα.


Σε ενα πιατακι που θα χρησιμοποιουμε για βαση στρωνουμε ενα αμπελοφυλλο με τη γυαλιστερη πλευρα απο κατω,να βλεπουμε απο πανω τη μερια με τα νευρα.

Στη  βαση του,εκει που ειναι το κοτσανι,βαζουμε γεμιση ισα με ενα γεματο  κουταλακι του γλυκου.


 Διπλωνουμε λιγο απο τη βαση προς τα πανω.


Διπλωνουμε τα πλαινα.


Και τελος τυλιγουμε το ντολμαδακι τελειως.


Συνεχιζουμε την ιδια διαδικασια για ολα τα αμπελοφυλλα μεχρι να τυλιξουμε ολα τα ντολμαδακια.
Προσεχουμε να μην τα τυλιγουμε πολυ σφιχτα για να εχει λιγο περιθωριο να φουσκωσει το ρυζι.

Σε μια κατσαρολα στρωνουμε στον πατο της λεπτες ροδελες πατατας για να δημιουργησουμε μια βαση για να μην κολλησουν τα ντολμαδακια μας στο βρασιμο.Στρωνουμε απο πανω τα ντολμαδακια κοντα το ενα με το αλλο αλλα οχι ασφυκτικα.


Τα πανω πανω ντολμαδακια τα στρωνουμε ακτινωτα γυρω γυρω για να τα παταει καλυτερα το πιατο που θα βαλουμε.


Ριχνουμε το νερο,το λεμονι,το ελαιολαδο και το αλατι για το βρασιμο και καπακωνουμε απο πανω με ενα αναποδο πιατο.
Η ποσοτητα του νερου εξαρταται και απο το μεγεθος της κατσαρολας μας,αναλογα το αν ειναι ψηλη ή πλατια μπορει να χρειαστει λιγο νερο ακομη.Η σταθμη του να φτανει ισα να καλυπτει τα ντολμαδακια,να μην τα σκεπαζει.


Βαζουμε την κατσαρολα με μισανοιχτο καπακι σε δυνατη φωτια και μολις παρει βραση κατεβαζουμε τη θερμοκρασια σε χαμηλη προς μετρια.Αν το ματι παει ως το 3 το βαζουμε το 1μιση.
Βραζουμε για 35 λεπτα και μετα κατεβαζουμε την κατσαρολα απο τη φωτια,κλεινουμε το καπακι και την αφηνουμε για 1 ωρα να φουσκωσει κι αλλο το ρυζι.

Ανοιγουμε την κατσαρολα και προσεκτικα με μια πετσετα για να μην καουμε βγαζουμε το πιατο.
Σερβιρουμε τα ντολμαδακια.Καλυτερο ειναι να τα βγαλουμε απο την κατσαρολα χλιαρα ή κρυα για να μη μας διαλυθουν.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...