Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Βιδακια με μανιταρια,λεμονι και θυμαρι

Υλικα
1 πακετο ζυμαρικα βιδακια
750γρ. φρεσκα ασπρα μανιταρια
2 λεμονια (το χυμο τους)
λιγο ξυσμα λεμονιου
1/3 ποτηριου ρετσινα (ή λευκο κρασι)
6-7 κουτ.σουπας ελαιολαδο
μπολικο ξερο θυμαρι
αλατι
φρεσκοτριμμενο μαυρο πιπερι

Εκτελεση
Βραζουμε τα ζυμαρικα συμφωνα με τις οδηγιες του πακετου και τα σουρωνουμε.
Πλενουμε,στραγγιζουμε καλα,σκουπιζουμε με μια καθαρη πετσετα κουζινας τα μανιταρια και τα κοβουμε σε λεπτες φετες.
Σε μια κατσαρολα βαζουμε το ελαιολαδο να ζεσταθει σε δυνατη φωτια,ριχνουμε τα μανιταρια και τα σωταρουμε ανακατευοντας συχνα μεχρι να μαραθουν και να βγαλουν το ζουμι τους.
Προσθετουμε το ξυσμα και το χυμο λεμονιου,τη ρετσινα,αλατι,πιπερι και μπορικο ξερο θυμαρι.
Συνεχιζουμε το σωταρισμα ανακατεουοντας συχνα μεχρι να εξατμιστει το μεγαλυτερο μερος του ζουμιου.
Ριχνουμε μεσα και τα ζυμαρικα,ανακατευουμε καλα και κατεβαζουμε απο τη φωτια.
Σερβιρουμε σε πιατα και ριχνουμε αν θελουμε απο πανω λιγο ακομα ελαιολαδο,φρεσκοτριμμενο πιπερι και λιγο θυμαρι ακομα.



Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Κεικ με πλουσια γευση και διπλο γλασο σοκολατας

Υλικα


500γρ φαριν-απ
250γρ βουτυρο αγελαδος
4 αυγα μετρια
300γρ ζαχαρη
400γρ κρεμα γαλακτος  light
100γρ γαλα
2 φακελακια captains ζαχαρη-βανιλια με αρωμα πορτοκαλι ή λεμονι

για το γλασο λευκης σοκολατας
180γρ λευκη σοκολατα
100γρ κρεμα γαλακτος

για το γλασο κουβερτουρας
150γρ σοκολατα κουβερτουρα
100γρ κρεμα γαλακτος

Εκτελεση
 Χτυπαμε στο μιξερ το βουτυρο αγελαδος με τη ζαχαρη να αφρατεψουν.Προσθετουμε ενα ενα τα αυγα και τις βανιλιες.
Μετα προσθετουμε τη μιση κρεμα γαλακτος και τη μιση φαρινα,χτυπαμε και προσθετουμε την αλλη μιση κρεμα γαλακτος,την αλλη μιση φαρινα και το γαλα.
Ριχνουμε και στρωνουμε το μειγμα σε μια καλα βουτυρωμενη και αλευρωμενη φορμα.


Ψηνουμε στους 180 βαθμους,στις αντιστασεις,στην κατω θεση του φουρνου για 50 λεπτα.
Βγαζουμε το κεικ απο το φουρνο,περιμενουμε 10-15 λεπτα να κρυωσει ελαφρως και το ξεφορμαρουμε.


 Για τα γλασα
Βαζουμε τις σοκολατες σε 2 μπωλακια σπασμενη σε μικρα κομματακια.Ζεσταινουμε την κρεμα γαλακτος,τη ριχνουμε πανω απο τη σοκολατα και ανακατεουμε καλα μεχρι να λιωσει η σοκολατα και να γινει ενα γυαλιστερο γλασο.


Μολις τα γλασα ερθουν σε θερμοκρασια δωματιου και δεσουν ελαφρως περιχυνουμε το κεικ μας δημιουργωντας σχεδια.




Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Χοιρινο με πρασα στη χυτρα

Υλικα
1 κιλο χοιρινο απο μπουτι κομμενα σε μεγαλες μπουκιες
5 μεγαλα πρασα κομμενα σε χοντρες ροδελες
1/2 ποτηρι χυμο ντοματας
3-4 κουτ.σουπας ελαιολαδο
1 κουτ.γλυκου παπρικα γλυκια
αλατι
πιπερι

Εκτελεση
Πλενουμε το κρεας,αφαιρουμε το φανερο λιπος και το βαζουμε στη χυτρα με 2 ποτηρια νερο.Κλεινουμε τη χυτρα,τη βαζουμε σε δυνατη φωτια και μολις σφυριξει κατεβαζουμε σε μετρια φωτια και βραζουμε για 15 λεπτα.
Κατεβαζουμε τη χυτρα απο τη φωτια,την αποσυμπιεζουμε,βγαζουμε το κρεας με μια τρυπητη κουταλα και το αφηνουμε στην ακρη.Πεταμε το νερο.
Βαζουμε παλι τη χυτρα στη φωτια,ριχνουμε μεσα το ελαιολαδο και τα πρασα και τα τσιγαριζουμε για λιγα λεπτα να μαραθουν.
Προσθετουμε ξανα το κρεας,το χυμο ντοματας,αλατι,πιπερι και την παπρικα καθως και 2 ποτηρια νερο και κλεινουμε τη χυτρα.
Μολις σφυριξει χαμηλωνουμε σε μετρια φωτια και μετραμε 20 λεπτα.
Κατεβαζουμε απο τη φωτια,την αποσυμπιεζουμε και αν το φαγητο εχει πολυ ζουμι το "αχνιζουμε" για λιγο να εξατμιστει.




Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Κέικ μαρμπρέ

Υλικα
500γρ φαριν-απ
450 γρ ζαχαρη
250 γρ γαλα
1 μαργαρινη σε θερμοκρασια δωματιου
4 αυγα
2 βανιλιες
ξυσμα ενος λεμονιου
2 κουτ.σουπας κακαο
μαρμελαδα ή αχνη ή σοκολατα για το γαρνιρισμα

Εκτελεση

Χτυπαμε με το μιξερ σε ενα μεγαλο μπωλ το βουτυρο με τη ζαχαρη μεχρι να αφρατεψει το μειγμα.
Επειτα προσθετουμε ενα-ενα τα αυγα,τις βανιλιες,το ξυσμα λεμονιου και το γαλα.
Τελος προσθετουμε σιγα σιγα τη φαρινα.
Ριχνουμε το μειγμα σε βουτυρωμενη και αλευρωμενη φορμα κρατωντας σε ενα μπωλακι 3-4 κουτ.σουπας απο το μειγμα.


Μεσα στο μπωλακι με το μειγμα που κρατησαμε ριχνουμε το κακαο και ανακατεουμε καλα.


 Προσθετουμε το μειγμα με το κακαο πανω απο το λευκο μειγμα μεσα στη φορμα και το βοηθαμε με ενα πιρουνι να παει παντου και να ανακατευτει ελαφρως.


  Ψηνουμε στους 180 βαθμους στις αντιστασεις,για 1 ωρα περιπου,στην κατω θεση του φουρνου.


Οταν κρυωσει το ξεφορμαρουμε και πασπαλιζουμε με αχνη ζαχαρη ή γλασο μαρμελαδας ή σοκολατας.





Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Αυγοφετες αλμυρες

Υλικα
4 φετες ψωμι λιγο χοντρες
3 μετρια αυγα
1 φλυτζανακι φρεσκο γαλα
αλατι

Εκτελεση
Χτυπαμε τα αυγα με το συρμα και προσθετουμε το γαλα και το αλατι.



Βαζουμε ελαφρυ λαδι στο τηγανι και το βαζουμε να ζεσταθει σε μετρια φωτια.
Βουταμε το ψωμι στο μειγμα αυγου να βραχει καλα και απο τις δυο πλευρες και το βαζουμε στο τηγανι.


Τηγανιζουμε μεχρι να ροδισουν καλα και απο τις δυο πλευρες.Βγαζουμε τις αυγοφετες απο το τηγανι και τις βαζουμε σε απορροφητικο χαρτι κουζινας να τραβηξει το πολυ λαδι.
Σερβιρουμε με τριμμενο τυρακι φετα και ριγανη.



 
Αν θελουμε τις αυγοφετες μας γλυκιες τοτε παραλειπουμε το αλατι στο μειγμα αυγου και στο σερβιρισμα ριχνουμε απο πανω μελι ή μαρμελαδα ή αχνη ζαχαρη και κανελα.

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Καρυδοπιτα με μελι του Στελιου Παρλιαρου

Υλικα
για την καρυδόπιτα
200 γρ. καρύδια
5 αυγά
100 γρ. ζάχαρη
20 γρ. κονιάκ
70 γρ. αμύγδαλο σκόνη
40 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
για το σιρόπι:
200 γρ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
χυμό από ½ λεμόνι
375 γρ. νερό
100 γρ. μέλι
για τη σος σοκολάτας:
200 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
100 γρ. γάλα πληρες

Εκτελεση
 
Xτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψουν.  Απλώνουμε τα καρύδια στην λαμαρίνα του φούρνου στους 160ο C για 10-12΄.  Αφήνουμε να κρυώσουν και τα αλέθουμε στο μπλέντερ πολύ λεπτά.
 Ανακατεύουμε την αμυγδαλόσκονη και το αλεύρι.  Σταματάμε το xτύπημα και ρίχνουμε μέσα στα xτυπημένα αυγά τα καρύδια και το μείγμα αμυγδαλόσκονης ανακατεύοντας απαλά. Ρίχνουμε την κανέλα και το κονιάκ.
 Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμ. 24 εκ., αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170o – 180ο C για 40′.
 Σιροπιάζουμε όταν η καρυδόπιτα είναι ζεστή και κρύο το σιρόπι ή το ανάποδο.

Εκτέλεση για τη σος
Βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε δυνατή φωτιά ώσπου να πάρουν μια βράση. Ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα στην κουβερτούρα και ομογενοποιούμε.

Εκτέλεση για το σιρόπι:
Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τον χυμό για 12΄ περίπου.  Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι.  Αφήνουμε να κρυώσει.






Την εκτελεση της συνταγης μπορειτε να τη δειτε σε βιντεο εδω.

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Γιορταζουμε και κερναμε Πανακοτα!

Περασε ενας χρονος απο τη δημιουργια αυτου του blog,εχουμε τα πρωτα μας γενεθλια!
Ευχαριστω πολυ ολους τους επισκεπτες και ολα τα μελη του Come to cook για την υποδοχη τους στον κοσμο των blogs.
Yποσχομαι να ακουλουθησει ακομα μια χρονια γεματη γευσεις και αρωματα,να μοιραστω μαζι σας τις γαστρονομικες μου αναζητησεις και δημιουργιες και ελπιζω να τις βρειτε το ιδιο ενδιαφερουσες.

Ας φτιαξουμε μαζι και ενα πεντανοστιμο και ευκολο επιδορπιο,να κεραστουμε και να γλυκαθουμε!

Πανακοτα


Υλικα
600γρ. κρεμα γαλακτος
600γρ. γαλα πληρες
2-3 βανιλιες
160γρ. κρυσταλλικη ζαχαρη
12 φυλλα ζελατινης (1 πακετακι)

Εκτελεση
Σε ενα μπωλακι κρυο νερο (οχι ψυγειου) βαζουμε τα φυλλα ζελατινης να μουλιασουν και να μαλακωσουν.

Σε μια κατσαρολα ζεσταινουμε το γαλα με τις βανιλιες και τη ζαχαρη μεχρι να λιωσει η ζαχαρη.
Στραγγιζουμε τη ζελατινη με το χερι μας και πεταμε το νερο.Βαζουμε τη ζελατινη μεσα στην κατσαρολα με το γαλα και ανακατεουμε καλα με το συρμα να διαλυθει καλα.


Ριχνουμε και την κρεμα γαλακτος,χτυπαμε καλα και κατεβαζουμε απο τη φωτια.
Αδειαζουμε το μειγμα σε μια φορμα και το αφηνουμε να κρυωσει.Το βαζουμε στο ψυγειο για 3 ωρες να παγωσει.


Ξεφορμαρουμε σε μια πιατελα και σερβιρουμε με οτι σιροπι μας αρεσει,σοκολατα,βυσσινο,φραουλα.

Καλη απολαυση!






Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Πατατες γιαχνι ή μπλουμ

Υλικα
25-30 μικρες πατατες σε μεγεθος αυγου ή 15 μετριες κομμενες στη μεση
1 ποτηρι χυμο ντοματας
2 ποτηρια νερο
1/3 ποτηρι ελαιολαδο
1 μικρο κρεμμυδι λιωμενο στο μπλεντερ
λιγη ριγανη
αλατι
πιπερι

Εκτελεση

Καθαριζουμε και πλενουμε καλα τις πατατες μας.


 Σε μια μεγαλη κατσαρολα βαζουμε το ελαιολαδο και το κρεμμυδι και το τσιγαριζουμε σε δυνατη φωτια για 2-3 λεπτα.


Ριχνουμε τις πατατες και τις τσιγαριζουμε για 1-2 λεπτα ανακατευοντας καλα.


Προσθετουμε το νερο,τη ντοματα,πιπερι,ριγανη,αλατιζουμε καλα,χαμηλωνουμε σε μετρια φωτια και βραζουμε με μισανοιχτο καπακι για 40 λεπτα ανακατευοντας που και που ειδικα προς το τελος για να μη μας κολλησει.

 

Μολις το νερο εξατμιστει και μεινουν οι πατατες με τη σαλτσα τους το φαγητο ειναι ετοιμο για σερβιρισμα.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...