Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Λαχανοντολμαδες

Υλικα
1 μεγαλο λαχανο
3/4 κουπας ελαιολαδο
5 κουπες νερο
για τη γεμιση
1 κιλο κιμα (1/2 χοιρινο+1/2 μοσχαρισιο ή ολο χοιρινο)
1 φλυτζ.του ελληνικου καφε ρυζι καρολινα
4-5 κουτ.σουπας ελαιολαδο
3 κουτ.γλυκου αλατι
1 κουτ.γλυκου πιπερι
για την ξινη σαλτσα
το νερο απο το βρασιμο
5 κοφτες κουτ.σουπας αλευρι
χυμο απο 1 λεμονι
αλατι

Εκτελεση
Βγαζουμε προσεκτικα ενα ενα τα φυλλα του λαχανου και τα ζεματαμε να μαραθουν σε μια κατσαρολα με νερο που βραζει.
Θα μας χρειαστουν περιπου 30 φυλλα για το τυλιγμα αλλα θα χρησιμοποιησουμε και τα υπολοιπα για τον πατο της κατσαρολας.
Τα αφηνουμε να κρυωσουν πριν αρχισουμε το τυλιγμα.



Ζυμωνουμε τον κιμα με τα υπολοιπα υλικα.



Αρχιζουμε το τυλιγμα.
Σε ενα πιατο βαζουμε ενα φυλλο λαχανου και αν εχει χοντρα μερη τα ισιωνουμε προσεκτικα με ενα μαχαιρακι.

Πλαθουμε με τα χερια μας ενα στενο σουτζουκακι,το βαζουμε στη χοντρη πλευρα του λαχανου,το τυλιγουμε πρωτα απο κατω,μετα απο τα πλαγια και μετα το τυλιγουμε ως την πανω πλευρα μεχρι να γινει ντολμαδακι.






Συνεχιζουμε με τον ιδιο τροπο μεχρι να τελειωσει ο κιμας μας.


Σε μια μεγαλη κατσαρολα στρωνουμε στον πατο της ολα τα φυλλα που μας περισσεψαν και απο πανω βαζουμε προσεκτικα τους ντολμαδες.


Ριχνουμε στην κατσαρολα το ελαιολαδο,το νερο και λιγο αλατι και βραζουμε σε μετρια φωτια για 40 λεπτα με μισανοιχτο καπακι.
Βγαζουμε προσεκτικα τους ντολμαδες σε μια πιατελα και φτιαχνουμε τη σαλτσα μας.
Κραταμε σε ενα πιατο και τα φυλλα που στρωσαμε στον πατο,θα τα ανακατεψουμε κι αυτα με λιγη ξινη σαλτσα και θα γινουν εξαιρετικα.
Εχοντας κρατησει το ζουμι απο το βρασιμο,εχουμε την κατσαρολα εκτος φωτιας,ριχνουμε σιγα σιγα το αλευρι και χτυπαμε με ενα συρμα να διαλυθει.Το βαζουμε σε μετρια φωτια,ριχνουμε το λεμονι και συνεχιζουμε το χτυπημα/ανακατεμα μεχρι να δεσει η σαλτσα και να γινει λεπτορευστη.
Δοκιμαζουμε και αν χρειαζεται ριχνουμε λιγο αλατι.


Περιχυνουμε με την ξινη σαλτσα τους λαχανοντολμαδες και ειναι ετοιμοι για σερβιρισμα!




1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...