Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Σπιτικο ζυμωτο ψωμι

Υλικα
1 κιλο αλευρι Μυλοι Αγιου Γεωργιου ζυμωτο
2,5 ποτηρια χλιαρο νερο
2 κουτ.γλυκου αλατι
2 φακελακια ξερη μαγια
λιγο αλευρι για ολες τις χρησεις για το ζυμωμα και το ταψι

Εκτελεση
Προθερμαινουμε το φουρνο στους 35 βαθμους.
Βαζουμε το αλευρι,τη μαγια και το αλατι σε μια λεκανη και τα ανακατεουμε.Ριχνουμε το νερο και ζυμωνουμε με τα χερια να ενωθουν.Θα γινουν μια μαλακη ζυμη που κολλαει ελαφρως στα χερια.




Αλευρωνουμε καλα μια επιφανεια με αλευρι για ολες τις χρησεις,ακουμπαμε πανω τη ζυμη και ζυμωνουμε με τα χερια μας για 3-4 λεπτα να γινει μια λεια ζυμη.


Αλευρωνουμε καλα ενα μεγαλο ανοξειδωτο ταψι,φτιαχνουμε το ζυμαρι μας σε μια ομοιομορφη μπαλα λιγο πατημενη και το βαζουμε στο ταψι.



Βαζουμε το ταψι στο φουρνο και το αφηνουμε να φουσκωσει για 25-30 λεπτα,στη μεσαια θεση του φουρνου στις αντιστασεις.
Ανεβαζουμε τη θερμοκρασια στους 180 βαθμους και μολις σβησει ο θερμοστατης του φουρνου μετραμε 55 λεπτα.
Βγαζουμε το ταψι απο το φουρνο και αφηνουμε μεσα στο ταψι για καποια ωρα να ιδρωσει λιγο και να μπορει να ξεκολλησει ευκολα ο πατος του απο το ταψι.




Γινεται ενα ψωμι νοστιμο,τραγανο απ'εξω και μαλακο μεσα το οποιο διατηρειται ανετα 4-5 μερες (ισως και παραπανω) χωρις να χαλασει και να χασει τη φρεσκαδα του.

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...