Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Σπιτική πάστα ελιάς

Υλικα
700γρ. ελιες μαυρες θρουμπες ψιχα
400γρ. φουντουκια ή καρυδια ψιχα
100γρ.ελαιολαδο
100γρ. ξυδι μπαλσαμικο
10 κοφτα κουταλακια γλυκου ζαχαρη

Εκτελεση
Βγαζουμε τα κουκουτσια απο τις ελιες.
Σε ενα μπλεντερ βαζουμε τα φουντουκια ή τα καρυδια και τα κανουμε σκονη.
Βαζοντας φουντουκια το μειγμα θα γινει λιγο πιο κοκκωδες ενω με τα καρυδια θα γινει πιο λειο.
Μπορουμε να χρησιμοποιησουμε ακομα και φυστικια ή αμυγδαλα,χωρις φλουδι.
Τα βγαζουμε και πολτοποιουμε σε 3 δοσεις ολα τα υλικα μαζι.
Αφηνουμε για λιγα λεπτα το μειγμα να δεσει και να λιωσει καλα η ζαχαρη πριν δοκιμασουμε.
Βαζουμε σε γυαλινα βαζακια και διατηρουμε την παστα στο ψυγειο.
Η δοσεις ειναι σχετικες αναλογα με το ποσο αλμυρες ειναι οι ελιες μας,ποσο ξινο το ξυδι και γενικα μπορουμε να παιξουμε με τις ποσοτητες αναλογα τα γουστα μας.
Τρωγεται ευχαριστα πανω σε ψωμι,βουτωντας κριτσινια ή παξιμαδια,πανω σε πιτσες,πιτακια αλλα και μακαροναδες.



Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Πρωινό με αυγά ποσέ



Υλικα (για μια μεριδα)
1 μεγαλο αυγο
1 κουτ.σουπας ξυδι
3 φετες ψωμι για τοστ
2 φετες τυρι γκουντα ή ημισκληρο
βουτυρο αγελαδος
για τη σως
1 κουτ.σουπας γιαουρτι πληρες στραγγιστο
1 κουτ.σουπας κετσαπ
1 κουτ.γλυκου μουσταρδα
1/2 κουτ.γλυκου παπρικα γλυκια
1 κουτ.γλυκου ελαιολαδο
αλατι
πιπερι
λιγο ανηθο

Εκτελεση
Σε ενα μικρο κατσαρολακι βαζουμε νερο μεχρι τη μεση,ριχνουμε το ξυδι και το βαζουμε να βρασει σε μετρια φωτια.
Σπαμε το αυγο μεσα σε ενα μπωλακι και το ριχνουμε προσεκτικα στο νερο που βραζει,οχι απο αποσταση,το μπωλακι να ακουμπησει την επιφανεια του νερου,για να μη μας σκορπισει το αυγο.
Κλεινουμε το καπακι και μετραμε 3 λεπτα.
Βγαζουμε το αυγο με μια τρυπητη κουταλα και το βαζουμε πανω σε χαρτι κουζινας.
Βουτυρωνουμε τις φετες του ψωμιου απο την εξω πλευρα και φτιαχνουμε ενα τριοροφο σαντουιτς.Το ψηνουμε να γινει τοστ και να λιωσει το τυρι.
Το βαζουμε σε ενα πιατο και το κοβουμε στη μεση.
Απο πανω βαζουμε το αυγο ποσε και το κοβουμε κι αυτο,να χυθει ο κροκος πανω στο τοστ.Ριχνουμε απο πανω λιγο αλατι.
Σε ενα μπωλακι ανακατευουμε ολα τα υλικα για τη σως και περιχυνουμε το αυγο και το τοστ.
Αν θελουμε ριχνουμε απο πανω και λιγο ψιλοκομμενο φρεσκο κρεμμυδακι.


Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Ένα αλλιώτικο λαχματζούν

Υλικα
1 λιβανεζικη πιτα (ετοιμη απο το σουπερ μαρκετ)
1 χοιρινη μπριζολα λαιμου ψιλοκομμενη
1/3 μικρο ξερο κρεμμυδι σε λεπτες φετουλες
1/3 πιπερια φλωρινης σε λεπτες ροδελες
5 κουτ.σουπας κετσαπ
1/2 κουτ.σουπας μουσταρδα
3 κουτ.σουπας ελαιολαδο
1/2 κουπα τριμμενα τυρια της αρεσκειας μας (ρεγκατο,γκουντα,ημισκληρο,γραβιερα)
αλατι
πιπερι

Εκτελεση
Προθερμαινουμε το φουρνο στους 200 βαθμους στις αντιστασεις.
Ανακατεουμε ολα τα υλικα μαζι σε ενα μπωλ.



Στρωνουμε χαρτι ψησιματος σε ενα ταψι και βαζουμε πανω τη λιβανεζικη πιτα.
Απλωνουμε απο πανω τα υλικα.



 Ψηνουμε για λιγα λεπτα μεχρι να λιωσουν τα τυρια αλλα προσεχουμε να μην την παραψησουμε και ξεραθει η πιτα μας.



Μπορουμε να χρησιμοποιησουμε ο,τι κρεατικο μας εχει περισσεψει απο προηγουμενη μερα οπως κοτοπουλο,μοσχαρακι ακομα και κεφτεδακια.

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Φιλέτο κοτόπουλο με πικάντικη μαρινάδα

Υλικα
2 φιλετα στηθος κοτοπουλο

για τη μαριναδα
1 κου.σουπας μουσταρδα πικαντικη
1 κουτ.σουπας ξυδι μπαλσαμικο
2 κουτ.σουπας σησαμελαιο
χυμο απο 1/2 πορτοκαλι
1 κουτ.γλυκου μελι
1 κουτ.γλυκου θυμαρι ξερο
1/3 κουτ.γλυκου καρυ
1/3 κουτ.γλυκου κυμινο
1/3 κουτ.γλυκου σκορδο σκονη
1/3 κουτ.γλυκου κολιανδρο τριμμενο
1/3  κουτ.γλυκου νιφαδες τσιλι
πολυ λιγο γαρυφαλο σκονη
πολυ λιγη κανελα σκονη
μαυρο φρεσκοτριμμενο πιπερι
1 κοφτο κουτ.γλυκου αλατι

Εκτελεση
Ανακατεουμε ολα τα υλικα της μαριναδας σε ενα μπωλ και αλοιφουμε τα φιλετα μας.
Θελουμε τα φιλετα μας να ειναι λεπτα οποτε αν χρειαστει τα χαραζουμε με ενα μαχαιρι ουτως ωστε στο ψησιμο να ψηθουν γρηγορα σε βαθος και να μη μας καει η μαριναδα.



Τα σκεπαζουμε με μια μεμβρανη και τα βαζουμε στο ψυγειο για 1-2 ωρες να μαριναριστουν.
Βαζουμε ενα αντικολλητικο τηγανι να ζεσταθει και τα τηγανιζουμε σε μετρια φωτια.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...